Hlavní obsah

Rath čekal podle kontroly na zařazení do věznice zbytečně dlouho

David Rath

Reklama

Do teplické věznice nastoupil Rath loni v říjnu poté, co byl pravomocně odsouzen za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Článek

Kontrola státních zástupců odhalila další pochybení teplické věznice. Odsouzený bývalý středočeský hejtman David Rath čekal na zařazení do konkrétní věznice přibližně o tři týdny déle, než bylo nutné. Vyplývá to z doplňující kontroly, kterou k jeho pobytu ve vazební věznici nechalo zpracovat Nejvyšší státní zastupitelství, uvedla dnes Česká televize na webu. Věznice podle kontroly otálela s odesláním podkladů na Generální ředitelství Vězeňské služby.

Do teplické věznice nastoupil Rath loni v říjnu poté, co byl pravomocně odsouzen za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos koncem ledna byl převezen do vězení v pražské Ruzyni. Nejvyšší státní zastupitelství už dříve uvedlo, že teplická věznice porušila předpisy, když povolila někdejšímu sociálnědemokratickému hejtmanovi civilní oblečení a vlastní matraci.

„Doplňujícím šetřením bylo zjištěno, že Vazební věznice Teplice porušila ustanovení § 6 odst. 4 Vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 345/1999 Sb., kterou se vydává řád výkonu trestu odnětí svobody,“ uvedl na dotaz ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Podle zmíněného paragrafu má správa věznice po vstupní lékařské prohlídce a zařazení odsouzeného do příslušného stupně zabezpečení bez zbytečného odkladu všechny podklady zaslat na Generální ředitelství Vězeňské služby. To má následně rozhodnout o umístění odsouzeného do konkrétní věznice. Ze zprávy Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem podle Malého vyplývá, že v případě Ratha došlo k bezdůvodné, více než třítýdenní prodlevě při zaslání údajů nezbytných k rozhodnutí o umístění odsouzeného do konkrétní věznice Generálnímu ředitelství Vězeňské služby.

Rath si loni v první větvi korupční kauzy vyslechl pravomocný trest sedm let vězení. Justice jej uznala vinným z ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos shledal středočeský krajský soud bývalého hejtmana nepravomocně vinným i v druhé části kauzy. Za přijímání úplatků a zmanipulované veřejné zakázky kraje a krajských nemocnic mu původní trest o rok prodloužil.

Reklama

Související témata:

Doporučované