Hlavní obsah

Rath chce odškodné 30 tisíc, že ho vedli v poutech „jak kravku na pastvu”

David Rath má na krku dva korupční případy, nyní se soudí se státem o odškodné.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poškozen se cítí zejména tím, že ho spoutaného mohla zaznamenat média a viděla ho tak veřejnost.

Článek

Bývalý poslanec a hejtman David Rath obžalovaný z mnohamilionové korupce sám žaluje stát. Rathovi vadí, že ho v době, kdy byl ve vazbě, vězeňská eskorta vodila k soudu v poutech.

„Vedou vás jako kravku na pastvu,“ řekl v pondělí o důvodech, proč stát žaluje.

Video: Rath žaluje stát, ale v březnu bez omluvy nepřišel k jednání

Reportáž od soudu, k němuž David Rath nepřišel (natočeno v březnu).Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Rath požaduje po státu odškodné ve výši třicet tisíc korun. Poškozen se cítí zejména tím, že ho spoutaného mohla zaznamenat média a viděla ho tak veřejnost.

Zástupci státu považují Rathovu žalobu za absurdní.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2, která má spor na starosti, už chtěla případ uzavřít v březnu. Potřebovala pouze vyslechnout samotného Ratha. Jenže ten bez omluvy k soudu nepřišel. Proč, to nevěděl ani jeho advokát. Soudkyně tak musela spor odročit.

V pondělí Rath k soudu přišel. Při začátku jednání však nebyl a s advokátem dorazili o čtvrt hodiny později.

Rozsudek v případu odškodného by soud mohl vynést za týden.

Pokud jde o samotnou Rathovu korupční kauzu, tu už podruhé projednal Krajský soud v Praze a čeká se v ní na červnové vynesení rozsudku. Státní zástupce navrhl, aby Rath dostal až devítiletý trest a aby mu soud zabavil veškerý jeho majetek. Vynesení rozsudku je zatím naplánováno na konec června.

Minulý týden policie navrhla bývalého středočeského hejtmana obžalovat v další části korupční kauzy. Spis má nyní na stole státní zástupce.

Druhá část případu se týká údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Případ se dostal k soudu v červenci 2016, loni v lednu však byl vrácen policii k došetření.

Reklama

Doporučované