Hlavní obsah

Rath chce ovládnout svou vesnici. „Jsem připraven i na to, že půjdu do vězení”

Nikdo neví, co se stane, říká David Rath. Kdyby byl zvolen a šel do vězení, alternativu má.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

David Rath stojí v čele sdružení, které chce dobýt radnici ve středočeské Hostivici. Se ženou, svým bývalým náměstkem a ministrem Marcelem Chládkem a deseti lidmi, co ve městě ještě nemají ani trvalý pobyt.

Článek

Hostivici za Prahou proslavil bývalý vrcholový politik a dnes nepravomocně odsouzený David Rath. Stále zde jako lékař ordinuje. A také stojí v čele uskupení Zdravá Hostivice, které se chce dostat do zastupitelstva na radnici.

Bývalý hejtman se utká o hlasy pěti a půl tisíce sousedů například s hnutím Středočechy2012.cz, které aktuálně město vede, nebo olympionikem Robertem Změlíkem, který kandiduje za ANO.

„David Rath se nedá podceňovat za žádných okolností,“ říká k jeho kandidatuře Vladimír Šíma, současný zastupitel města Hostivice.

„Lidé ho tady mají rádi, takže mu to nějaké hlasy přinese. Já ho ale nevidím jako protikandidáta, protože ve svém prvním prohlášení řekl, že podporuje současného starostu, takže se o tento post neuchází,“ říká Klára Čápová, lídr místní kandidátky sdružení HOme Hostivice město.

Vůbec si ale nedovede představit, co Rathovo uskupení může pro město udělat. „Ti lidé nejsou místní, neznají zdejší problémy a neumí na ně upozornit,“ dodává Čápová.

Ve sdružení Zdravá Hostivice je kromě Ratha i jeho žena nebo bývalý ministr Marcel Chládek. Je to ale také jediná z devíti letošních kandidátek, kde rovnou deset lidí ze 17 ve městě zatím nemá trvalé bydliště.

„Někteří zde žijí, ale ještě si nepřehlásili trvalé bydliště, jak se to tak stává. Další zde pracují a podnikají, mají tady své vazby,“ obhajuje to David Rath. Podle něj si všichni zvládnou včas nahlásit trvalý pobyt tak, aby mohli být volení do zastupitelstva.

Rath je také připravený na to, že půjde do vězení. „Nikdo neví, co se stane. Jsem nahraditelný. Bývalý ministr školství a náměstek hejtmana je dobrá náhrada,“ říká David Rath s poukazem na Marcela Chládka.

Sám neplánuje žádnou velkou kampaň, samotnou práci v ordinaci považuje za dostatečné setkávání s potenciálními voliči.

Reklama

Doporučované