Hlavní obsah

Rath je znovu před soudem. S vlastním bratrem se pře o miliony po otci

Dědictví prošetřuje i policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli praní špinavých peněz.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Napsal otec Davida Ratha souzeného za mnohamilionovou korupci skutečně vlastnoručně svoji závěť, ve které vše odkázal právě Davidovi? Nebo závěť někdo zfalšoval? Právě odpověď na tuto otázku hledá už druhým rokem Obvodní soud pro Prahu 6, který pokračuje v řešení dědického sporu bratrů Rathových.

Článek

Méně známý z bratrů Rathových, Michal, zažaloval Davida. Michal Rath u soudu zpochybňuje závěť, podle které by měl veškerý majetek otce Ratmíra získat David. Soud si k rozluštění autorství závěti vyžádal grafologický posudek, který si nechala zpracovat policie. Podle tohoto posudku je závěť pravá. Nicméně Michal Rath zpochybňuje okolnosti jejího sepsání.

Ratmír Rath zemřel v říjnu 2014. V srpnu téhož roku měl infarkt. Při čekání na záchranku tehdy údajně sepsal onu zpochybňovanou závěť.

Michal Rath chce, aby soud závěť zneplatnil. Je to podle něho jen cár papíru. Při plném vědomí by podle něho Ratmír Rath nemohl takovou závěť napsat. Michal Rath také tvrdí, že David Rath se o otce řádně nestaral. Bývalý hejtman zase napadá bratra Michala, že prý o otce nejevil vůbec zájem.

Oba bratři už spolu přes tři roky vůbec nemluví a nejsou ochotni se jakkoliv dohodnout.

Při jednom z minulých jednání soudu přitom přišel s překvapivou informací advokát Michala Ratha. Ten oznámil, že dědictví prošetřuje policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu. A to z důvodu podezření, že mohou být prostřednictvím dědictví prané špinavé peníze.

Podívejte se, co o závěti říkají synové Ratha staršího:

Bratři Rathové se soudí o dědictví po svém otci.Video: Hanuš Hanslík

To u soudu potvrdil i Michal Rath. Novinářům totiž řekl, že v dědictví po otci Ratmíru Rathovi se záhadně objevily účty z bank v daňových rájích. Nikdo neví, kolik je na nich peněz. A Michal Rath nevěděl nic o tom, že by jeho otec takové účty měl. Domnívá se tedy, že na nich mohou být uložené Davidovy peníze. Právě po nich přitom podle zákulisních informací policie stále pátrá v souvislosti s korupční kauzou Davida Ratha. Je totiž přesvědčená, že Rath spoustu peněz získaných korupcí ukryl. Tuto domněnku přitom před soudem vyslovil i státní zástupce řešící jeho případ.

David Rath dnes soudu vysvětloval, proč neměl jeho bratr Michal o otcově závěti vůbec vědět. „Otec se Michala bál. Bratr totiž začal spolupracovat s policií. Otec se bál, že by ho bratr mohl nějak kriminalizovat," tvrdil před soudem David Rath a pak to zopakoval i novinářům.

„Tohle mě opravdu naštvalo, co si to David vymýšlí," reagoval pak Michal Rath. Novinářům řekl, že ho policie skutečně o součinnost požádala. Nešlo prý ale o kriminalizaci otce, šlo o vyšetřování korupce Davida Ratha.

„Tady je reálné podezření, že David zkouší přes dědictví po otci vyprat peníze z trestné činnosti. Do dědictví zařadil různé účty v daňových rájích, třeba na Kypru, na ostrově Man nebo v Kataru. Mluví se o tom, že na těch účtech mohou být až stovky milionů korun. A to nemohly být peníze otce," řekl médiím Michal Rath.

Soud pak jednání odročil na neurčito.

Samotná korupční kauza Davida Ratha nyní čeká na odvolací řízení. Krajský soud v Praze letos v červnu zatím nepravomocně uznal Davida Ratha vinným a uložil mu trest osm a půl let vězení. Rath se odvolal, takže o věci bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované