Hlavní obsah

Rath neuspěl ve sporu se státním zástupcem. Chtěl omluvu a 88 tisíc

Foto: Profimedia.cz

David Rath neuspěl v dalším sporu o odškodné.

Reklama

Při s žalobcem Petrem Jirátem prohrál bývalý hejtman obžalovaný z rozsáhlé korupce i u odvolacího soudu.

Článek

Státní zástupce Petr Jirát se jako soukromá osoba nemusí omlouvat bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi za své mediální výroky o něm.

Potvrdil to odvolací soud, který se ztotožnil s názorem, že Rathova žaloba měla směřovat proti Krajskému státnímu zastupitelství v Praze, kde Jirát působí.

Takovou žalobu podal obžalovaný exhejtman také, soudy ji však ještě neprojednaly.

Člen odvolacího senátu Tomáš Novosad připomněl, že v České republice platí obecný princip, že odpovědnost za jednání zaměstnance se přičítá zaměstnavateli, pokud se zaměstnanec nedopustí excesu.

„Stejně jako soud prvního stupně jsme neshledali, že by šlo o excesivní jednání. Žalovaný (Jirát) jako státní zástupce informoval o probíhajícím trestním řízení. Je zřejmé, že hovořil za svého zaměstnavatele,” vysvětlil soudce, proč soud nevyhověl Rathovu odvolání proti zamítnutí žaloby.

Jirát dozoruje první část Rathovy korupční kauzy, která se týká údajného přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Po vynesení později zrušeného rozsudku, který bývalého hejtmana poslal na 8,5 roku za mříže, Ratha v rozhovoru pro server Lidovky.cz zkritizoval za obstrukce a chování v jednací síni.

Jirát mimo jiné řekl, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče. Mluvil také o tom, že exposlanec má v zahraničních firmách schované peníze z trestné činnosti. Výši částky odhadl na stovky milionů korun.

Rath ve své žalobě na ochranu osobnosti požadoval omluvu, finanční zadostiučinění 88 000 korun a to, aby Jirát v šíření údajně nepravdivých informací nepokračoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované