Hlavní obsah

Rath nevzdal návrat do politiky. Ústavnímu soudu předloží případ zemřelého kandidáta

David Rath by se chtěl stát zastupitelem v Hostivici.Video: Václav Dolejší, Martina Spěvačková

 

Reklama

Advokát Davida Ratha sepisuje stížnost k Ústavnímu soudu kvůli verdiktu, který sebral Rathovi místo v zastupitelstvu v Hostivicích.

Článek

Bývalý středočeský hejtman David Rath ještě nevzdal svůj boj o návrat do politiky. Po volbách se stal sice zastupitelem ve středočeské Hostivici, avšak krajský soud na základě podané stížnosti hlasy přepočítal a Rath se podle nových výsledků do zastupitelstva nedostal.

Důvodem je fakt, že na kandidátce jeho sdružení Zdravá Hostivice bylo osm lidí, kteří neměli v den voleb ve městě trvalé bydliště.

Nyní Rath Seznamu řekl, že jeho advokát Roman Jelínek sepisuje kvůli tomu ústavní stížnost.

V ní chce podle informací Seznamu bývalý hejtman nepravomocně odsouzený za korupci argumentovat jiným případem. Ten je tři roky starý a ve svém rozsudku, který se týká Ratha, ho zmiňuje i Krajský soud v Praze.

David Rath: Jsem připraven i na to, že půjdu do vězení

Rozhovor s Davidem Rathem.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Tehdy šlo o to, že volební komise v obci Lubenec na Lounsku počítala hlasy i kandidátovi, který šest týdnů před volbami zemřel. Krajský soud i Ústavní soud konstatovaly, že nešlo o chybu.

„Zesnulý kandidát podle tohoto výkladu nemůže být zvolen, nýbrž dochází pouze k tomu, že platné hlasy, které pro něj byly odevzdány, se přičtou volební straně za níž kandidoval,“ uvedl ústavní soudce Vladimír Kůrka.

Rath tak v reakci na toto rozhodnutí Ústavního soudu tvrdí, že lidé z jeho kandidátky, kteří neměli trvalé bydliště v Hostivici, nemohli být zastupiteli. Ale hlasy se měly přičíst kandidátce Zdravé Hostivice.

Přesně tak to udělala i volební komise. Jenže krajský soud výsledky změnil.

„Laicky se domnívám, že zcela odlišné výklady zákona asi oba nemohou být současně v souladu s Ústavou,“ řekl Seznamu Rath. Stížnost k Ústavnímu soudu chce podat také proto, aby byly jasno, jak mají krajské soudy v budoucnosti v podobných případech postupovat.

Názory na to jsou odlišné, jak dokládá jeho případ a zmíněná stížnost z minulých komunálních voleb, kterou v té době řešil ústecký krajský soud.

To, že není rozhodovací praxe sjednocena, konstatoval také pražský krajský soud, když Rathovi jeho mandát zastupitele zrušil.

Rath právě v Hostivici pracuje jako lékař. Média už několik let plní jeho korupční kauza z éry, kdy stál v čele Středočeského kraje, a za niž byl letos opět nepravomocně odsouzen na několik let vězení.

Reklama

Doporučované