Hlavní obsah

Rath, Paroubek, Drahoš, Fischer, Hilšer. Volby do Senátu jako pokusy o návrat nebo prezidentské repete

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už v druhé polovině října bude mít Česko nové senátory. O přízeň voličů bude usilovat i několik známých tváří. Mezi nimi pět neúspěšných prezidentských kandidátů nebo dva bývalí prominentní členové ČSSD.

Článek

V lednu se utkali v prvním kole prezidentských voleb. Ani jeden z nich nakonec neuspěl, a tak se v nejbližších možných volbách opět pokusí stát ústavními činiteli. Tentokrát chtějí být senátory. Dva z nich - Petr Hannig a Jiří Drahoš - se utkají přímo proti sobě ve volebním obvodu Praha 4. Kromě nich chtějí do Senátu ještě Marek Hilšer, Pavel Fischer a Jiří Hynek.

O návrat do politických funkcí se pokusí i dva z nejvýraznějších českých polistopadových politiků. Někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek a bývalý ministr, hejtman a místopředseda poslaneckého klubu téže strany David Rath.

Ani k jednomu z nich se sociální demokraté nehlásí. Paroubek, který po odchodu z ČSSD založil uskupení Národní socialisté - LEV21, kandiduje jako nestraník. Nepravomocně odsouzený Rath potom s podporou České suverenity Jany Wolfové.

K dalšímu návratu známé figury z politického prostředí by došlo, kdyby se na Praze 2 dostal do Senátu bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl. Proti němu půjde herec a zpěvák Vladimír Kratina.

Na vizitky těch nejzajímavějších kandidátů do Senátu se podívejte ve videu.

Reklama

Doporučované