Hlavní obsah

Rath po 14 hodinách dokončil výpověď, žalobce se ptal i na financování ČSSD

Rathovi hrozí v takzvané druhé větvi korupční kauzy až dvanáctileté vězení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rath vypovídal tři dny. Co přinesl první týden jeho dalšího procesu v rozsáhlém případu korupce a manipulování veřejných zakázek?

Článek

Hlavní líčení bude pokračovat příští úterý výpověďmi zástupců stíhaných firem. Rath i další obžalovaní braní úplatků a podplácení v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek ve Středočeském kraji popírají.

Rath v pátek odpovídal na otázky státního zástupce Jiřího Pražáka i jednotlivých obhájců. Dotazy žalobce se týkaly například ovládací smlouvy mezi Krajskou nemocnicí Středočeského kraje a dalšími oblastními nemocnicemi nebo fungování Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, kterému Rath předsedal.

Žalobce se také ptal na role dalších obžalovaných, bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Kottové (dříve Pancové) a jejího manžela Petra Kotta.

Na Pražákův dotaz, zda někdy převzal od Kottových finanční prostředky na financování politické strany, Rath odpověděl, že od nich nikdy nepřevzal peníze, o kterých by věděl, že souvisejí s jakoukoli veřejnou zakázkou nebo výkonem jeho funkce. Stejně odpověděl i na dotaz, zda někdy od Kottových převzal peníze v řádech milionů korun. Při projednávání první větve kauzy Rath soudu řekl, že pokud odposlechy pořízené policií zachytily debatu o penězích, nešlo o úplatky, ale o peníze pro ČSSD.

Obhájce někdejšího politika Adam Černý se ptal, zda zakázky, jež jsou předmětem obžaloby, někdy řešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Rath odpověděl, že o žádných stížnostech neví. Úřad se podle Černého vším zabýval ex post s výsledkem, že je všechno v pořádku. „Zde jsou šetřeny zakázky, které byly z pohledu zákona o zadávání veřejných zakázek naprosto v pořádku, ani úřad nezjistil žádné pochybení,” řekl novinářům po skončení jednání Černý.

Černého i Ratha také překvapilo, že se Pražák zajímal o to, jakým způsobem byla financována ČSSD. „Toto mě překvapilo, protože doposud státní zastupitelství tato fakta ignorovalo,” řekl po jednání Rath.

Obžaloba klade Rathovi za vinu, že si na přelomu let 2011 a 2012 spolu s Kottovými domlouvali úplatky za zmanipulování výběrových řízení na stamilionové veřejné zakázky středočeských nemocnic a záchranné služby. Chtěli údajně přes 60 milionů korun, dostali však pouze 3,34 milionu, protože je zadržela policie. Spolu s trojicí čelí obžalobě dalších šest lidí, trestní stíhání se týká i osmi firem.

Rathovi hrozí v takzvané druhé větvi korupční kauzy až dvanáctileté vězení. V předchozích dnech hovořil o politických tlacích, které údajně provázejí jeho případ, navrhl vyslechnout například prezidenta Miloše Zemana nebo bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Obžalobu označil za nekonkrétní, podle něj žádné důkazy o ovlivňování zakázek nepředložila.

Rath byl již v první části kauzy nepravomocně odsouzen k trestu 8,5 roku vězení. Manželé Kottovi mají jít za mříže na 7,5 roku. Případ je nyní na Vrchním soudu v Praze, odvolací jednání však zatím nařízeno nebylo.

Reklama

Související témata:

Doporučované