Hlavní obsah

Hrubé ovlivnění voleb. Soud rozhodl, že Rath nebude zastupitelem

David Rath zastupitelem nebude.

Reklama

Krajský soud v Praze vyhověl stížnosti politických konkurentů Davida Ratha. Ten zvažuje, že se obrátí na Ústavní soud.

Článek

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath, který byl soudem nepravomocně odsouzen za korupci, nebude zastupitelem v Hostivici. Rozhodl o tom podle zjištění Seznamu Krajský soud v Praze, který vyhověl stížnosti na průběh voleb v tomto městě.

Rathovi političtí konkurenti se obrátili na soud kvůli tomu, že kandidátka jeho Zdravé Hostivice měla dostat ve skutečnosti méně hlasů, než uvádějí volební výsledky.

Pochybení teď potvrdil i soud. Potvrdil, že osm lidí z Rathovy kandidátky nemělo v den voleb trvalé bydliště v Hostivici.

„Rozdělení mandátů vycházející též z hlasů získaných kandidáty, kteří nebyli vůbec způsobilí mandát získat, nelze považovat za spravedlivé, neboť je postaveno na volebním faulu volebních stran, na jejichž kandidátních listinách tito (de facto fiktivní) kandidáti kandidovali,“ uvedla v rozhodnutí soudkyně Olga Stránská.

David Rath Seznamu řekl, že zatím rozhodnutí soudu nezná. Zvažuje však, že se obrátí na Ústavní soud.

„Po písemném vyhotovení zvážím podání ústavní stížnosti, neboť mám informaci, že v obdobném případě v minulosti krajský soud v Ústí stížnost odmítl, tudíž je zde nejspíše dost rozdílná praxe v rozhodování jednotlivých soudů,“ prohlásil Rath.

Jak se chtěli vrátit do politiky někdejší těžké váhy:

Návraty do politiky.Video: Václav Dolejší, Martina Spěvačková

Krajský soud ve svém rozhodnutí také uvedl, že hlasy pro bývalého ministra školství Marcela Chládka a Davida Horkého jsou platné. Oba byli na Rathově kandidátce a trvalé bydliště v Hostivici si do voleb vyřídili.

„Soudu nezbylo než konstatovat, že obcházení účelu zákona ze strany dvou Marcela Chládka a Davida Horkého nebylo prokázáno,“ napsala v rozhodnutí soudkyně.

Nakonec se soud rozhodl, že výsledky voleb v Hostivicí sečte znovu. U Rathovy Zdravé Hostivici ale už nepočítal hlasy těch osmi kandidátů, co neměli ve městě trvalé bydliště.

„Je zřejmé, že porušení zákona o volbách do zastupitelstev obcí hrubě ovlivnilo výsledek volby kandidáta (Ratha),“ uvedla soudkyně Stránská.

Po novém přepočítání hlasů soud nakonec soudu došel k tomu, že Zdravá Hostivice žádný mandát v zastupitelstvu nezíská. Naopak Středočeši2012.cz si naopak o jednoho polepšili.

Soudkyně tak potvrdila, že Rath zastupitelem nebude. Místo něj se jím v Hostivici stane Petr Lovíšek ze Středočeši2012.cz. „Jsme rádi, že naše podání mělo smysl,“ řekla Klára Čápová, která byla lídryní kandidátky sdružení HOme – Hostivice město. To tady volby i po rozhodnutí soudu vyhrálo.

Rath v Hostivici pracuje jako lékař. Média už několik let plní jeho korupční kauza z éry, kdy stál v čele Středočeského kraje, a za niž byl letos opět nepravomocně odsouzen na několik let vězení.

Reklama

Doporučované