Hlavní obsah
Online

Rath se přirovnal k Miladě Horákové. Dostal 8,5 roku a propadne mu majetek za 22 milionů korun

David Rath na tiskové konferenci komentuje středeční rozsudek.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud v Praze vynesl opakovaný rozsudek v korupční kauze bývalého politika ČSSD.

Článek

Šest let poté, co byl zatčen v Rudné u Prahy se sedmi miliony korun v krabici od vína Malbec, dostal bývalý středočeský hejtman David Rath i v opakovaném procesu trest vězení a propadnutí majetku.

Krajský soud mu uložil 8,5 roku a propadne mu 22 milionů korun, další dva hlavní obvinění - Petr Kott a jeho manželka Kateřina dostali trest ve výši 7,5 roku a také přijdou o majetek.

S podmínkou naopak vyvázla další známá postava obří korupční kauzy, v níž obžalovaní podle policie dlouhé měsíce organizovaně upláceli při zadávání veřejných zakázek. Ivana Salačová jako spolupracující obviněná dostala podmínku.

David Rath takový výsledek podle vlastních slov očekával, vynesení verdiktu se však podobně jako další obžalovaní neúčastnil. Už předem - aniž by byl rozsudek vynesen - podal jeho advokát v kauze odvolání k vrchnímu soudu.

I to vyvolává po verdiktu hlavní otázku: Kdy se dá čekat pravomocný verdikt? Kdy bude jisté, jestli se jednalo, nebo nejednalo o korupci?

Pravděpodobné je, že krajský soud bude několik týdnů či měsíců pracovat na písemné verzi. Poté případ poputuje znovu na Vrchní soud v Praze, kde ho dostane stejný soudce, který minule neuznal odposlechy. Tentokrát je ale vázaný názorem nejvyšších soudců. I podle odhadů lidí z justice a státního zastupitelství by tak vrchní soud mohl odvolání projednat ještě letos.

Video: Jak hodnotíme verdikt nad Rathem a co bude dál

Shrnutí středečního rozsudku v kauze Rath.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

  • Důkazy proti Rathovi jsou jasné, říká reportér Vojtěch Blažek

    Dnešnímu rozsudku v kauze Davida Ratha se věnovaly i polední zprávy TV Seznam. Ve studiu Rathův soud komentoval reportér Vojtěch Blažek, který se kauze věnuje od začátku. Připomněl například, že ačkoli Rath tvrdí opak, soud má důkazy o tom, že mu Kottovi do krabice od vína dali peníze.

    Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

  • Rathův advokát komentuje předem podané odvolání

    Rathův advokát Adam Černý potvrzuje, že odvolání bylo podáno před vynesením rozsudku. Jak je to možné a co to znamená, ale rozebírat nechtěl. Nevyloučil, že podá odvolání ještě jednou.

    Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

  • Lidé to prý chtějí, ale Rath se zpět do politiky nechystá

    „Obrací se na mne lidé, zda bych nechtěl tu či tam kandidovat. Odmítám to, protože mám svých starostí dost,” řekl David Rath o možném návratu do politiky.

    Zároveň ale dodal, že pokud může v politice být trestně stíhaný Andrej Babiš nebo kandidovat Bohuslav Svoboda, že on by mohl také.

  • Soud zdůvodňuje rozsudek

    Zatímco David Rath mluví na Hradčanském náměstí, soudní senát zdůvodňuje svůj dnešní rozsudek.

    „Měli jsme dostatek důkazů a není pravda, že bychom odmítali důkazní návrhy obhajoby,“ zaznělo v odůvodnění. Odposlechy soud pokládá za legální, neboť tak loni rozhodl Nejvyšší soud. Stejně tak soud pokládá za legální další úkony napadané obhajobou.

    Některé odposlechy nejsou podle zdůvodnění ideálně srozumitelné, soud ale vycházel pouze z těch záznamů, kde je komunikace zřetelná. Výpověď spolupracující obviněné Ivany Salačové soud hodnotí jako věrohodnou. A v žádném případě podle soudu nejde o osamocený důkaz. Doplňují ji další zjištěné skutečnosti.

    „Není pochyb o tom, že David Rath o ovlivňování zakázek věděl,“ konstatoval soud.

  • Rath: Soudce Pacovský vrací soudy do padesátých let

    S odvoláním na profesora Holländra řekl Rath, že výrok soudu vrací právní řád do padesátých let. „To si myslím, že je docela vážné,“ řekl Rath s tím, že jen tlumočí názor profesora ústavního práva.

  • Jsem rád, že už není trest smrti, říká Rath

    Rath zároveň kritizoval výši svého trestu. „Za znásilnění nebo neúmyslné zabití jsou výrazně mírnější tresty,“ uvedl Rath na brífinku. Dodal, že kdyby byl trest smrti, dopadl by stejně jako Milada Horáková.

  • Rath: Rozsudek byl znám už předem

    David Rath opět argumentoval tím, že rozsudek byl znám předem.

    Dokládá to tím, že už včera k němu se svým právníkem podal odvolání.

    To je sice pravda, ale rozsudek byl lehce odhadnutelný. Stejný soud už ho totiž jednou vynesl, a když se k němu teď kauza vrátila, posuzoval stejné důkazy.

  • Rath se přirovnal k Miladě Horákové

    „Metody nejsou tak brutální, ale princip zůstává,” přirovnal David Rath svůj soud k procesu Milady Horákové. Podle něj se i nyní likvidují nepohodlní lidé.

    „Dnes už se nemusí nutit k doznání viny, dnes už jsme dál. Dnes už není potřeba nutit lidi doznat vinu, ale stačí mít zmanipulované odposlechy, překroutit je a odsoudit,” řekl bývalý hejtman Rath.

  • Prezident tlačil na soudce, řekl Rath ke svému rozsudku

    „Rozsudek, který před pár minutami zazněl, je rozsudkem na přání prezidenta republiky. Tlačil na soudce a vyhrožoval soudům,” řekl na adresu Miloše Zemana odsouzený Rath.

    „Je možné to vnímat jako skutečné porušování ústavy a presumpce neviny,“ dodal Rath a vzal do ruky červené trenýrky.

  • Rath to odhadl správně

    Rath celou dobu od svého zatčení v roce 2012 naznačuje, že je obětí spiknutí. Důkazy o tom, že by se justice proti Rathovi spikla, však nejsou.

    Ale jeho odhad před vynesením verdiktu byl přesný. Skutečně dostal stejný trest jako v roce 2015.

    Video: Komentář reportéra Seznamu Vojtěcha Blažka

    Komentář k vynesení verdiktu v Rathově procesu.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

  • David Rath komentuje nový rozsudek

    Exhejtman dorazil na Hradčanské náměstí, kam svolal tiskovou konferenci.

  • Státní zástupce zváží odvolání

    „Důkazní stav byl naprosto stejný, takže je naprosto spravedlivé, že bylo rozhodnuto stejně,“ okomentoval tresty udělené ve středu Krajským soudem v Praze státní zástupce Petr Jirát.

    Stejně jako minule ale soud nerozhodl o propadnutí veškerého majetku, tak jak Jirát navrhoval. „Tam zvažuji odvolání,“ řekl státní zástupce.

    Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

  • Tresty pro další odsouzené

    Pavel Drážďanský dostal u soudu 5 let vězení, propadnutí dvou milionů korun nalezených při prohlídce a pokutu půl milionu korun.

    Tomáš Mladý „vyfasoval“ 5 let vězení a půlmilionovou pokutu.

    Václav Kovanda dostal tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky a třísettisícovou pokutu k tomu.

    Martin Jireš byl odsouzen k trestu 5,5 roku vězení a propadnutí majetku ve výši 2 milionů korun.

    Jindřich Řehák dostal 5,5 roku vězení a milionovou pokutu.

    Jan Hájek od soudu vyvázl s tříletou podmínkou s odkladem na čtyři roky. Zaplatit musí pokutu půl milionu korun.

  • Salačová vyvázla s podmínkou

    Ivana Salačová, která spolupracovala s vyšetřovateli, dostala tříletý podmíněný trest s odkladem na 5 let. I ona ale přijde o peníze - musí zaplatit milionovou pokutu.

  • Manželé Kottovi dostali každý 7,5 roku

    Kateřinu a Petra Kottovy, kteří podle soudu korupci organizovali, poslal soud do vězení na 7,5 roku. Také jim propadnou peníze nalezené policií při domovních prohlídkách.

  • Rath dostal 8,5 roku vězení

    David Rath dostal od soudu trest 8,5 roku vězení s ostrahou a propadnutí majetku ve výši 22 milionů korun za trestný čin přijetí úplatku.

  • Čtení rozsudku se blíží do finále

    Blíží se informace o trestech, zazní během několika minut. Soud teď už vyjmenovává, jakých trestných činů se kdo dopustil.

  • Salačová má šanci vyváznout s podmínkou

    Už je také jasné, že soud opět uznal obžalovanou Ivanu Salačovou jako spolupracující obviněnou. Žena, která se na korupci podílela a poté ji pomáhala rozkrýt, tak má šanci na podmíněný trest.

  • V soudní síni není nikdo z obžalovaných

    Že si osobně nepřijde vyslechnout rozsudek David Rath, bylo dopředu známo. V soudní síni ale není přítomen ani jeden z obžalovaných.

  • Soud nyní podrobně popisuje jednotlivé skutky

    Výši trestu jednotlivým viníkům sdělí soud až na konci. Nyní probíhá čtení podrobného popisu jednotlivých skutků, což může trvat velmi dlouho - klidně i několik hodin.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy