Hlavní obsah

Rath se znovu postavil před soud, celé dopoledne přednášel stížnosti

U Krajského soudu v Praze začalo nové projednávání korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Rath si vzal slovo hned po začátku jednání. Začal vysvětlovat, proč je předseda trestního senátu podjatý.

Článek

U Krajského soudu v Praze začalo nové projednávání korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. A začalo jeho stížnostmi na možnou podjatost soudce. Námitky zabraly celé dopoledne.

Rath si vzal slovo hned po začátku jednání. Začal vysvětlovat, že předseda trestního senátu soudu Robert Pacovský nemůže být v jeho případě objektivní, protože jeho strýc jako obhájce před dvěma lety pro Ratha několik dní pracoval.

Podobné námitky vznášel Rath neúspěšně už v minulosti.

Jde o to, že před dvěma lety, jen několik dní před závěrečnými řečmi v prvním kole soudního projednávání kauzy, si Rath najal strýce soudce Pacovského jako obhájce. Ten ale vzápětí obhajobu Ratha odmítl.

Soud se v pondělí zatím k projednávání podstaty kauzy nedostal. Rathovy námitky zabraly celé dopoledne. A na odpoledne má Rath připravenou další složku dokumentů.

V celé kauze jde o korupci při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Policie ho před pěti lety zadržela s krabicí od vína, ve které bylo sedm milionů korun.

Ještě před zahájením dnešního soudního jednání Rath na chodbě před jednací síní žertoval, že by se obvinění mohl zbavit opětovným vstupem do politiky, kde by mohl získat imunitu. Mohl by pak podle svých slov třeba kandidovat na prezidenta. Inspiroval ho prý předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované