Hlavní obsah

Rath už prý ví, jak se miliony dostaly do krabice. Zapadá to do sebe, řekl

Soud s Rathem: Myslel jsem, že v krabici je víno, tvrdí hlavní postava korupční kauzy.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý hejtman středních Čech David Rath přednáší jako hlavní obžalovaný v rozsáhlé korupční kauze z roku 2012 závěrečnou řeč.

Článek

Před Krajským soudem v Praze pátým dnem pokračují závěrečné řeči v případu kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Slovo dostane právě někdejší vrcholný politik, který vinu dlouhodobě odmítá.

„Budu mluvit částečně spatra, částečně citovat z dokumentů, přinesl jsem si jich asi pět set až tisíc stránek, ale nebojte, nebudu je samozřejmě citovat celé,” řekl David Rath v pondělí ráno před začátkem soudního jednání.

Rath v úvodu svého projevu zkritizoval, že soud podle něj nehodnotí důkazy, které předložili obžalovaní. Uvedl také, že nikomu nevznikla žádná škoda. „Soud to přešel naprostým mlčením, jako by to nezaznělo. Obžaloba byla od prvního dne rozhodnuta o vině, a to prostřednictvím médií sdělovala národu,” řekl Rath. Proces podle něj není spravedlivý.

Podívejte se: David Rath v pondělí ráno u krajského soudu:

David Rath přichází k soudu přednést závěrečnou řeč.Video: Jaroslav Gavenda

„Neexistuje osoba, která by se dala označit jako poškozený nebo oběť. Žádná z těch zakázek nebyla předražená,” uvedl Rath. Odmítl také, že by se obžalovaní v odposleších bavili o úplatcích. „Pokud odposlechy zachytily něco o penězích, tak tyto peníze nepatřily mně, ale sociální demokracii,” řekl Rath. Bývalý vrcholný politik totiž dlouhodobě tvrdí, že by jeho kauza mohla souviset s financováním ČSSD.

Rath už v pátek novinářům předložil další verzi, jak se miliony mohly dostat do krabice od vína, se kterou ho v roce 2012 zadrželi policisté.

Po jeho závěrečné řeči by měl soud vyslovit termín vyhlášení rozsudku. Tento týden je jednání naplánované do čtvrtka, další čtyři dny je pak soud nařízen v dubnu.

Video: Rath má další verzi, jak to v Rudné bylo

Rath se domnívá, že se k němu sedm milionů dostalo omylem.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Rath minulý týden agentuře ČTK řekl, že se na závěrečnou řeč chystá zhruba dva týdny. Plánuje, že ji rozdělí do několika částí. Poukázat chce například na důkazy nebo údajná pochybení soudu. Při minulém hlavním líčení Rath před soudem mluvil tři dny, nyní délku svého projevu nechce odhadovat.

Rathovi a dalším hlavním obžalovaným - Kateřině a Petrovi Kottovým, minulý týden žalobce navrhl trest až devíti let vězení a propadnutí majetku.

Krajský soud v Praze už nyní jedná v Rathově kauze podruhé. V roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení a přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky k soudu, jenž původně vynesl odsuzující rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované