Hlavní obsah

Rathovi hrozí, že zaplatí za korupční zakázky. Nemocnice po něm chce 155 milionů

Žádná škoda nevznikla, tvrdí bývalý středočeský hejtman a poslanec ČSSD.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kolínská nemocnice říká: Kvůli hejtmanovu úplatku jsme přišli o dotaci a nemohli postavit nový pavilon.

Článek

David Rath tento týden před soudem rezignovaně řekl, že počítá se vším: s mnohaletým vězením za korupci – stejně jako s tím, že mu soud může v rámci trestu zabavit všechen majetek.

„Mně už je to jedno,“ prohlásil bývalý středočeský hejtman a poslanec za ČSSD, když dlouze vypovídal ve druhé části korupčního případu, v němž se řeší obžaloba z uplácení při veřejných zakázkách ve středočeských nemocnicích.

Jenže nad Rathem a některými obžalovanými se vznáší ještě jedna další nepříjemná hrozba: že budou muset zaplatit stovky milionů jako odškodnění – za to, že některé zakázky po Rathově zatčení v květnu roku 2012 přišly o slíbenou dotaci z evropských peněz.

A je to situace, jakou Rath a spol. za sedm let, co tato kauza trvá, ještě nezažili.

Běží vyšetřování, dotace padá

Krajská nemocnice v Kolíně se do trestního řízení přihlásila s nárokem 155 milionů. V době, kdy Ratha zadržela policejní zásahovka se sedmi miliony v krabici od vína, byla nemocnice na nejlepší cestě vybudovat nový pavilon. Běželo výběrové řízení na stavební firmu a písemně už měla přiřknutou dotaci z evropských fondů.

Když však tehdejší hejtman skončil ve vazbě, investice vzala rychlý konec. Podle pravidel nesmí na zakázku padnout ani stín podezření, jinak ji dotační úřad neproplatí. Zakázka v Kolíně přitom byla od začátku součástí vyšetřovacího spisu: Rath podle policistů přes své spolupracovníky výběrové řízení zmanipuloval ve prospěch společnosti Metrostav. Která za to – podle obžaloby – hejtmanovi a manažerům středočeských nemocnic Kateřině a Petrovi Kottovým slíbila úplatek 10 milionů.

„Dneska je euforickej,“ nahráli tajně detektivové Petra Kotta v rozhovoru s manželkou. A Kateřina Kottová opáčila: „No, taky má mít desítku z óček, že jo.“ Těmi „óčky“ podle policistů jednoznačně mysleli pavilon „O“, tedy očního oddělení, kolínské nemocnice.

Mimo jiné kvůli téhle zakázce teď Rath, Kottovi a ředitel Metrostav Pavel Pilát stojí nově před soudem v této druhé větvi kauzy. V té první už soud nepravomocně rozhodl a Rath dostal osm a půl roku vězení, Kottovi o rok méně.

Kolínská nemocnice teď chce peníze za zmařené dotace po obžalovaných – tvrdí, že nebýt jejich korupce, nebývala by přišla o nový pavilon.

Rath to odmítá. „Nemocnice nevynaložila žádné prostředky, které by byly zmařeny,“ řekl v rozhovoru pro Seznam. Dotační milion podle něho nemocnice v době propuknutí kauzy ještě nezačala čerpat. „Čili nelze říct, že by nemocnici skutečně vznikla nějaká škoda,“ dodal.

Nemocnice požaduje, aby za tuhle škodu odpovídali všichni aktéři. Pak by si mohla vybrat, po kom v exekuci peníze vymáhat. Jestli po Rathovi, kterému už podle nepravomocného rozsudku v první kauze propadlo sedm milionů z krabice a dalších osm milionů plus 44 a půl tisíce eur zabavených policií při domovní prohlídce. Nebo zda po Metrostavu, největší stavební společnosti v Česku s tržbami 20 miliard ročně.

Kdyby se nemocnice rozhodla pro Metrostav, ten by zase – jak je to v podobných případech běžné – mohl pomocí žalob vymáhat část škody po Rathovi a Kottových.

Po Hospimedu chtějí 99 milionů

Každopádně však není jisté, jestli soudkyně Iva Říhová obžalované skutečně potrestá. A jestli přistoupí na verzi nemocnice, že existuje souvislost mezi odejmutím dotace a korupční kauzou. Může také rozhodnout, že sice Rath a další jsou vinni, ale že o náhradu škody se má nemocnice soudit pomocí civilní žaloby.

Nemocnice chce také 99 milionů po zdravotnické firmě Hospimed, která je ve druhé větvi případu rovněž mezi obžalovanými a jejíž majitel Jindřich Řehák byl v té první nepravomocně odsouzený k pěti a půl letům vězení. Princip je stejný: Hospimed, někdejší lídr trhu s přístroji a dalším vybavením, vyhrál údajně uplacenou zakázku. Takže nemocnice ztratila nárok na dotaci.

Už v první části korupčního případu, v němž Rath dostal zatím nepravomocně zmíněných osm a půl roku, chtělo podobně vymáhat škodu i Ministerstvo pro místní rozvoj – jako úřad zodpovědný za EU fondy, z nichž se měly částečně platit některé korupční zakázky. Konkrétně za budování dvou pavilonů v nemocnicích v Příbrami a v Kolíně. Ministerstvo tuhle škodu spočítalo v roce 2013 na 56 milionů. Poskytnuté dotace ale kraj ministerstvu po roce vrátil. Takže úřad vzal žádost o odškodnění zpět.

Reklama

Doporučované