Hlavní obsah

Rathovi kandidáti mají problém - musí se rychle přestěhovat. Lídr věří, že to stihnou

Věřím svým kandidátům, že si včas nahlásí trvalý pobyt, říká David Rath.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

David Rath vede ve svém městě uskupení, které se chce v komunálních volbách dostat na radnici. Většina má zatím trvalé bydliště jinde.

Článek

V Hostivici, maloměstě hned za Prahou, se letos v komunálních volbách utká o hlasy sousedů i nepravomocně odsouzený David Rath. Počítá s tím, že v případě, že by ve volbách uspěl a musel by nastoupit do vězení, nahradí ho Marcel Chládek, bývalý ministr školství a Rathův bývalý náměstek na Středočeském kraji.

Jenomže to není jediný problém, který musí David Rath v rámci uskupení Zdravá Hostivice, jehož je lídrem, řešit.

Ze sedmnácti adeptů do zastupitelstva jich zatím podle serveru volby.cz deset nemá trvalý pobyt ve městě.

Podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí přitom ale musí kandidát nejpozději v den voleb být přihlášený k trvalému pobytu v městské části nebo obvodu, kde kandiduje. Rathovi lidé tak mají na přestěhování čas šest týdnů. Včetně zmiňovaného Marcela Chládka.

„Já doufám, že to stihnou, slíbili to. Všichni mají nějakou vazbu k Hostivici, někteří zde žiji, ale ještě si nepřehlásili trvalé bydliště,“ vysvětluje David Rath. Podle něj se všichni písemně zavázali, že tuto překážku odstraní.

Sám Rath ale přehlášení jejich trvalých pobytů do města nekoordinuje. „Jsou to dospělí svéprávní lidé,“ reaguje David Rath.

Právě na to, že David Rath složil kandidátku z lidí, kteří ve městě nemají trvalé bydliště, reaguje protikandidátka.

„Vůbec si nedovedu představit, co by uskupení Zdravá Hostivice mohlo pro město udělat. Ti lidé nejsou místní, neznají zdejší problémy,“ říká Klára Čápová, lídr místní kandidátky sdružení HOme Hostivice město.

Reklama

Doporučované