Hlavní obsah

Rathův muž z korupční éry získal dobré místo v České poště

Robert Georgiev byl za hejtmana Ratha šéfem představenstva středočeských nemocnic.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

aktualizováno •

Robert Georgiev byl dříve zodpovědný za středočeské nemocnice. A to v době, kdy se podle policie ve velkém uplácelo při zdravotnických zakázkách. Na poště bude brát přes 160 tisíc korun měsíčně.

Článek

Česká pošta má od listopadu nového manažera. Státní podnik vytvořil úplně novou funkci: ředitele vnějších a vnitřních vztahů.

Tou posilou je Robert Georgiev, který největší profesní kariéru udělal v éře středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD. Byl jeho poslaneckým asistentem, vysokým úředníkem krajského úřadu – a také šéfem představenstva krajských nemocnic. A v to době, kdy policisté podrobně zmapovali několik uplacených zakázek. Rath za ně nepravomocně dostal osm a půl roku vězení.

"Nebudu řešit žádné zakázky," řekl Georgiev o novém angažmá na poště. A odmítl, že by za jeho nástupem na poštu stála politická nominace: Georgiev je členem ČSSD a pošta spadá pod předsedu sociálních demokratů ministra vnitra Jana Hamáčka.

„Prošel jsem konkurzem,“ upozornil Georgiev.

Mluvčí pošty: Robert Georgiev vyhrál výběrové řízeníVideo: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Třiačtyřicetiletý právník původně uspěl ve výběrovém řízení na šéfa kanceláře generálního ředitele Knapa. Pak došlo podle mluvčího pošty Matyše Vitíka kvůli zefektivnění k tomu, že se vytvořil nový úsek. S tím, že jeho ředitel bude mít na starosti komunikaci, mezinárodní a vnitrostátní vztahy a kancelář poštovního ombudsamana. „Panu Georgievovi byla tato pozice nabídnuta a on ji přijal,“ řekl mluvčí.

Česká pošta platy svých manažerů nezveřejňuje. Podle informací Seznamu mají ředitelé úseků plat přesahující 160 tisíc korun měsíčně. Plus služební automobil.

Georgiev byl od března roku 2011 až do července 2013 předsedou představenstva všech krajských nemocnic – akciových společností. Tedy byl fakticky zodpovědný za to, jaké mají ekonomické výsledky a jestli utrácejí průhledně. Pět zakázek z této doby je přitom součástí obžaloby proti exhejtmanovi Davidu Rathovi, jeho spolupracovníkům Kateřina a Petrovi Kottovým a zástupcům zdravotnických firem.

Georgiev dnes říká, že základ těchto korupčních tendrů se položil ještě před jeho příchodem. Tedy že na ně nemohl mít vliv. „Myslím, že většinu z těch zakázek jsem zdědil už rozjetých," řekl Georgiev, ale zároveň připustil, že si už přesný čas působení v nemocnicích nevybavuje.

Například zakázka na vybavení pavilonu N nemocnice v Kolíně byla zveřejněna v rejstříku tendrů 21. listopadu 2011. V té době už byl Georgiev předsedou představenstva devět měsíců. Rath a Kottovi vyinkasovali podle odposlechů za tuto zakázku úplatek 12 milionů korun.

Ještě o měsíc později vyhlásila nemocnice v Mladé Boleslavi zájem nakoupit zdravotnickou technologii pro jeden z pavilonů. Také tahle zakázka byla podle detektivů korupční: Rath za ni dostal 4,1 milionu korun.

A do třetice zakázka, která není součástí obžaloby, přesto však byla ve své době výbušná: v roce 2011, už za Georgievova působení v managementu nemocnic, začala mladoboleslavská nemocnice stavět za 450 milionů novou budovu – s firmou bez zaměstnanců a bez zkušeností. Navíc s neprůhlednými vlastníky sídlícími na Kypru. Faktem je, že výběrové řízení formou takzvané losovačky se odehrálo ještě před Georgievovým nástupem do funkce. Georgiev nikdy veřejně nevystoupil s tím, že tenhle tend nechá prověřit.

Jakou roli měl Georgiev z pozice šéfa představenstva zmiňuje i obžaloba v Rathově kauze: přestože měl z titulu své pozice mít hlavní slovo, podle státního zástupce ve skutečnosti řídila středočeské zdravotnictví hejtmanova pravá ruka Kateřina Kottová. S manželem Petrem dostala nepravomocně sedm a půl roku vězení.

Gerogiev u soudu vypovídal jako svědek.

V představenstvu nemocnic zůstal i po Rathově zatčení, později se stal ředitele krajského úřadu. Před rokem oznámila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), že Georgiev složí funkci. Ale že to není žádné „řezání hlav“ – lidé zkrátka, vysvětlila tehdy hejtmanka, přicházejí a odcházejí.

Reklama

Doporučované