Hlavní obsah

Rating Liberce se po roce opět zlepšil, městu to pomůže u bank

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Agentura Moody's po roce opět vylepšila Liberci jeho rating. Mezinárodní hodnocení se stotisícovému městu zlepšilo z A3 na A2. Před dvěma lety byl rating města na stupni Baa1.

Článek

Agentura v ratingové zprávě ocenila zlepšující se provozní hospodaření pátého největšího města v zemi, zvyšující se objem likvidních rezerv, zároveň však bere v potaz vysokou zadluženost města. Ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO) uvedl, že ještě větší posun nastal od loňska u národního ratingu, a to ze stupně A3.cz na A2/A1.cz s pozitivním výhledem.

„Myslím, že je opravdu vidět, že hospodaření města i v těžkých podmínkách, které byly v předchozích dvou letech, se nám dobře daří řídit. Z toho mám radost, z toho vyplývají lepší podmínky, hlavně u bank,“ řekl Karban.

Liberec s dvouapůlmiliardovým rozpočtem dlouhodobě omezuje v rozvoji jeho vysoká zadluženost, i když výše dluhu je nyní asi o čtvrtinu nižší než ještě před několika lety. „Dluh Liberce tvoří směnečný program, kterým město refinancovalo vydané dluhopisy. Aktuální dlužná částka představuje 1,5 miliardy korun,“ uvedl Karban.

Směnečný program podle něj s sebou nese poměrně vysoké úrokové náklady. V roce 2020 na ně a vypořádání takzvaného úvěrového swapu dalo město 3,7 procenta provozních příjmů. Liberec nyní vyjednává o refinancování dluhu ve snaze platit ročně méně. „A pokud budou jednání úspěšná, nejenže by město snížilo roční splátky o polovinu, ale snížilo by také celkové náklady na obsluhu dluhu, a to až k hranici tří procent provozních příjmů v roce 2022, což by dále pozitivně ovlivnilo provozní hospodaření města,“ dodal Karban.

Včetně úroků ročně Liberec dává přes 220 milionů korun na splácení svého dluhu ve směnečném programu. Splátka dluhu je 100 milionů, zbytek jsou úroky.

Reklama

Doporučované