Hlavní obsah

Praha kvůli vodě vyrazí tunel z Podolí až na Floru

Hostem magazínu Byznys zblízka byl šéf PVK Petr Mrkos.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Hlavní město Praha chystá stavbu dalšího obřího tunelu, který by měl podle současných odhadů vyjít zhruba na miliardu korun. Tunel má propojit vodárnu v Podolí a vodojemy na Floře. Podzemní štolou povede vodovodní řad, který zapojí Podolskou vodárnu do distribuční sítě.

Článek

Vzdušnou čarou jsou obě místa vzdálená necelých pět kilometrů. Kudy přesně tunel povede, je ale z bezpečnostních důvodů tajné. Bude totiž součástí kritické infrastruktury.

„Jisté je, že to bude v takové hloubce, že to bude muset být ražená štola. Bude to podobné dílo, jako je metro. To, jakým způsobem budou umístěny vodovodní řady, je předmětem diskusí,“ řekl pro Seznam Zprávy šéf Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos. Teď se připravuje projektová dokumentace.

Podle Pražské vodohospodářské společnosti, která je investorem stavby, bude tunel v hloubce 15 až 40 metrů pod povrchem a delší než tři a půl kilometru. Protože stavba povede pod soukromými pozemky, je tedy třeba získat všechna povolení a schválit projekt jako veřejně prospěšnou stavbu do územního plánu města. Tato změna je už ve schvalovacím procesu.

Začít s ražbou by se tak podle Mrkose mohlo v horizontu sedmi až osmi let. Náklady se budou pohybovat okolo jedné miliardy korun.

Pražské vodovody a kanalizace

Společnost Pražské vodovody a kanalizace, a.s. provozuje vodohospodářskou infrastrukturu hlavního města Prahy. Je součástí skupiny Veolia Česká republika.

Zabývá se výrobou a distribucí pitné vody a odváděním a čištěním odpadních vod. Zajišťuje výrobu vody pro 1,267 milionu obyvatel Prahy a dalších zhruba 60 tisíc obyvatel Středočeského kraje.

Provozuje úpravny vody Káraný a Podolí, přičemž vodárna v Podolí je pouze rezervním zdrojem. Z vodního zdroje Želivka vodu nakupuje.

Odpadní vody jsou systémem stok odváděny do čistíren odpadních vod, kde jsou vyčištěny a odcházejí do Vltavy.

Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace

„Projekt nového propojení Podolí s vodojemem Flora je strategickou investicí nutnou pro budoucí plnohodnotné zapojení Podolí do systému zásobování pitné vody pro Prahu,“ říká Pavel Válek, předseda představenstva PVS.

Bez této štoly by plnohodnotné napojení Podolí do distribuční soustavy nebylo možné. „Pokud by úpravna vody v Podolí měla najet na svoji kapacitu, stávající distribuční síť neumožní spolehlivě přenést veškerou vyrobenou vodu do distribuční soustavy,“ vysvětluje Mrkos.

Podolí vodu pro Prahu dlouhodobě nedodává – je pouze rezervním zdrojem. V současnosti ve vodárně probíhá takzvaná malá rekonstrukce, jejíž součástí jsou například filtrace s aktivním uhlím. Tato první část rekonstrukce bude ukončena na podzim a poté se vodárna omezeně zapojí do systému. Její kapacita bude 400 litrů vody za vteřinu.

Po „velké“ rekonstrukci by pak kapacita vodárny vzrostla minimálně na jeden a půl kubíku za vteřinu. Pro srovnání: ze Želivky dnes přitéká tři a půl půl tisíce vteřinových litrů.

Voda z Podolí by měla zásobovat Středočeský kraj. „Jak ukazuje rozvoj Středočeského kraje, je potřeba, aby byl i tento zdroj, který nebyl dlouhá léta používán, zapojen do sítě,“ dodává Mrkos.

Reklama

Doporučované