Hlavní obsah

Razie na pravicové extremisty v Německu odhalila teroristu u policie

Foto: Profimedia.cz

Snímek z protestů proti migračnímu paktu OSN (ilustrační fotografie).

Reklama

Středoevropský deník se věnuje novým zjištěním německých policistů, kteří odhalili, že člen nebezpečné krajně pravicové skupiny pracoval jako policista a vydával dokonce zbrojní povolení. Věnovali jsme se i dění na Slovensku, kde si osm dní před volbami připomínají druhé výročí od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Dočtete se i o nevelkém trestu pro polský pár, který zadrželi s bombou na cestě k LGBT pochodu, i o nepovedeném přenosu rakouské veřejnoprávní televize z vídeňského Plesu v Opeře.

Článek

Policista vydávající zbrojní pasy členem teroristické buňky

Ve vyšetřování členů a podporovatelů krajně pravicové teroristické buňky „Gruppe S“ se podle Spiegel.ONLINE objevily nové, zásadní skutečnosti. 50letý člen nebezpečné bojůvky Thorsten W. mezi roky 2013 a 2014 pracoval na policejním prezidiu ve městě Hamm. Na starosti měl přitom vydávání zbrojních povolení. Teď se prověřuje, zda Thorsten W. nepomohl svým kumpánům k legálně drženým střelným zbraním.

Ve vyšetřovací vazbě se ocitlo 12 pravděpodobných členů Gruppe S, u nichž policie při rozsáhlé razii po celém Německu zajistila pistoli, podomácku vyrobené granáty nebo nebezpečné chemikálie. Podle vyšetřovatelů se skupina navíc chtěla vyzbrojit velkorážními brokovnicemi podobnými zbrani, kterou použil pachatel útoku na synagogu ve východoněmeckém Halle. Jednu takovou zbraň včetně munice také policisté zajistili u jednoho z pravděpodobných podporovatelů teroristické skupiny ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko.

Dva roky od vraždy Kuciaka a Kušnírové

V desítkách slovenských měst dnes lidé uctí památku novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové při příležitosti druhého výročí jejich vraždy. Hlavní shromáždění iniciativy Za slušné Slovensko začne v Bratislavě v 17:00, o hodinu dříve se pietní vzpomínky zúčastní i rodiče zavražděných. Jejich zpověď jsme dnes přinesli v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Výročí vyšlo na termín osm dní před parlamentními volbami, v kterých podle průzkumů výrazně ztratily strany současné vládní koalice. Očekává se výsledek bez jasného vítěze a následné problémy se sestavováním koalice. Velkým tématem jsou i vysoké preference strany krajně pravicového Mariana Kotleby. Kotlebovcům připadá podle průzkumů třetí místo, první je Ficův Směr a druhé hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče.

Poslední průzkum zveřejněný na Slovensku před volebním moratoriem:

Podle průzkumu by se nad pětiprocentní hranici nedostaly dvě ze tří současných vládních stran – Slovenská národní strana (SNS) a MOST-HÍD, preference prvního Směru se oproti únoru 2020 propadly téměř o celou polovinu. Podle nejnovějšího průzkumu, který už na Slovensku kvůli moratoriu nemohl vyjít, dokonce OĽaNO ztrácí na Směr jen necelé procento. Průzkum si podle Deníku N objednalo a zaplatilo 9000 lidí.

Slovenský tisk změny ve volebních preferencích spojuje právě s vraždou žurnalisty Kuciaka a jeho partnerky. „Celé Slovensko se v tomto těžkém období semklo tak, jako naposledy v roce 1989. Začala dlouhá očista soudů. Vícero soudců čelí řízením v souvislosti se zprávami týkajícími se Kočnera. Na povrch vycházejí další propojení vlivných lidí na mafiánského podnikatele,“ napsal nejčtenější list Nový čas.

Trest za bombu proti LGBT? Jeden rok

Hrozilo jim 8 let, dostali pouhý rok. Mladý manželský pár z východního Polska loni v říjnu donesl na Pochod rovnosti ve čtyřsettisícovém Lublinu batoh s podomácku vyrobenými výbušninami. Podle prokuratury by v případě exploze v davu mohly zabít i několik lidí.

Manžele dopadla policie ještě dřív, než na místo startu duhového karnevalového pochodu na podporu sexuálních menšin dorazili. Ve čtvrtek prokurátor i soud souhlasil s návrhem obhajoby na jednoletý trest vězení, pár se totiž k činu přiznal. Trest ale nepadl za přípravu teroristického útoku, což byla původní verze vyšetřovatelů, ale za přípravu a držení výbušnin.

Šestadvacetiletý muž u soudu vypověděl, že jejich cílem prý nebylo někomu ublížit. Řekl také, že uznává heslo „chlap a dívka – normální rodina“. „Mám na tričku keltský kříž. Znamená to, že jsem pro Poláky, pro rodinu. Mám ženu a normální rodinu, žena má také děti z předchozího vztahu,“ cituje muže rádio TOK FM. Jeho dvacetiletá manželka uvedla, že se její muž denně zajímal o petardy a nazvala ho pyrotechnikem.

Podle organizátora lublinského Pochodu rovnosti Bartosze Staszewského je rozsudek skandální. „Zaráží mě, že v tak důležitých případech s tak velkým společenským významem padají tak nízké tresty. Stíhání homofobních činů má být prioritou státu. Má být, ale není,“ cituje ho rádio.

Průšvih ORF při přenosu z Plesu ve vídeňské Opeře

Krásná taneční vystoupení, elegantní róby a jeden skandálek. Takový byl v kostce 64. Ples ve vídeňské Opeře. 5150 hostů ve vyprodaném sále letos za vstupenku zaplatilo 315 eur. Na společenskou akci roku v rakouské metropoli, kde hlavním hostem pořadatele Richarda Lugnera byla tentokrát italská herečka Ornella Mutiová, nebude ráda vzpomínat veřejnoprávní ORF.

Jeden z moderátorů přímého televizního přenosu Christoph Wagner-Trenkwitz záběr na tanečníka asijského vzhledu okomentoval v souvislosti se současným šířením nebezpečného koronaviru slovy: „Na tanečním parketu najdeme i zdravé Číňany.“

Nebylo to ovšem jediné faux-pas, které se během slavnostního večera ORF „povedlo“. Richard Lugner dokonce předčasně ukončil rozhovor pro stanici poté, co se moderátorka pokusila bagatelizovat proslulost Ornelly Mutiové, což pořadatel plesu považoval za urážlivé.

Reklama

Doporučované