Hlavní obsah

Razie u exposlance Šnajdra: našly se dokumenty v autě pod rezervou

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Policie bývalého předsedu správní rady VZP podezírá, že přijal úplatek ve výši 50 tisíc korun. Marek Šnajdr obvinění považuje za nepravdivé.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv využívá vlivný muž českého zdravotnictví Marek Šnajdr vůz, který vlastní firma advokátky zastupující klíčovou postavu korupční kauzy Stoka.

Článek

Když loni na podzim policie obvinila exposlance Marka Šnajdra z uplácení při zakázkách pro Nemocnici Na Bulovce, jako by hodila bombu do zákulisí českého zdravotnictví. Někdejší náměstek tohoto resortu patří totiž k jeho nejvlivnějším postavám.

Vyšetřování případu naplno běží a tento týden se podle zjištění Seznam Zpráv uskutečnil výslech dalšího bývalého poslance ODS Jana Moravy, pro jehož firmu CABD Marek Šnajdr pracuje a je s ní úzce spjatý. Morava, který v roce 2008 opustil poslanecké lavice po skandálu se sběrem kompromitujících materiálů na politiky, vystupuje v případu pouze jako svědek.

O tom, na co se ho policie nyní ptala a jak výslech probíhal, se Morava nechtěl bavit. „Jako svědek jsem vázán mlčenlivostí,“ sdělil redakci.

V kufru pod rezervou

Vedle vyslýchání svědků si detektivové v uplynulém čase pořídili důkazy i v terénu, konkrétně ve Šnajdrově autě.

Bylo to v polovině února letošního roku. U mycí linky v pražských Čakovicích zahájili kriminalisté hodinu před polednem manévr. Na základě povolení od soudu provedli prohlídku Šnajdrovy černé limuzíny značky Audi A6.

Když kriminalisté automobil zastavili, řídil jej Šnajdrův osobní řidič, který pak popsal policii, že cesty jeho šéfa jsou pro něho dopředu vždy zahaleny tajemstvím.

„Od roku 2018 jezdím stabilně, a to ve dnech úterý až pátek, na blíže neurčené místo stanovené panem Šnajdrem. Vyjíždím z Prahy svým vozidlem, v místě si přehodíme vozidla, já si své užívané zaparkuji na zahradu pana Šnajdra. V ten moment mi pan Šnajdr sdělí, kam jedeme. Sedí vždy ve vozidle vzadu a většinou spí,“ řekl šofér detektivům.

Policie ve vozidle hledala dokumenty, které by jí přinesly důkazy ke Šnajdrovu vyšetřování. Bývalý poslanec je obviněn kvůli nákupu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce za 160 milionů korun. Podle policie bylo v této zakázce připraveno až deset milionů korun na korupci. A Marku Šnajdrovi vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun.

Trestně stíhaný expolitik i jeho advokát jakoukoli vinu popírají. Marek Šnajdr detektivům sice potvrdil, že někdejší ředitelce Bulovky Andree Vrbovské opravdu předával statisíce korun, ale nešlo podle něj o žádný úplatek. Skutečnost podle něho byla prozaičtější. Ředitelka Andrea Vrbovská si od něj původně chtěla koupit byt, a tak zaplatila zálohu. Z obchodu nakonec sešlo, takže Marek Šnajdr prý peníze postupně vracel.

Policisté nicméně ve voze Marka Šnajdra nalezli při únorové prohlídce několik flash disků, mobilní telefon či SIM kartu. Úlovek zaznamenali na nečekaném místě – v kufru auta, v prostoru pro rezervní kolo. Detektivové zde objevili v modrých deskách také písemnosti, mezi nimi papíry týkající se výše zmíněné Šnajdrovy verze, že peníze pro Vrbovskou byly vratkou zálohy za byt.

Jak si policie poznamenala, materiály neměly datum a chyběly jim podpisy. „Vše uloženo a zapečetěno v papírové obálce,“ popsali vyšetřovatelé.

Seznam Zprávy Marka Šnajdra s výsledkem prohlídky konfrontovaly, ale konkrétní odpovědi se nedočkaly. „Nebudu na tohle konkrétně odpovídat, protože jsem přesvědčen, že nepravdivost mého obvinění se prokáže již brzy,“ uvedl expolitik.

Stopy Stoky

Nehledě na to, co objevili, bylo pro policisty zajímavým zjištěním i to, že prohlížené vozidlo exposlanci Šnajdrovi nepatří. Majitelem je totiž brněnská firma Medica Healthworld.

Na dotaz, proč jezdí vozidlem zmíněné společnosti, Marek Šnajdr řekl, že firma vůz nepotřebuje, a proto ho využívá on. „Můj zaměstnavatel má vůz řádně pronajatý a tím, že firma vůz nepotřebuje a je pro ně přebytečný. Tak ho používám já jako služební auto,“ uvedl.

Ve firmě Medica Healthworld má svůj podíl advokátka Světlana Žabenská (zároveň sedí i v dozorčí radě). Klientem této právničky je bývalý místostarosta na radnici Brna-střed za hnutí ANO Jiří Švachula, nyní hlavní obviněný v kauze Stoka. V té se prověřují manipulace a korupce při rozdělování veřejných zakázek ve zmíněné části Brna a jde o jednu z největších kauz o prorůstání korupce do politiky.

Advokátka Žabenská na otázky, co ji pojí s bývalým politikem Markem Šnajdrem, jak spolupracují a proč může používat její vůz, neodpověděla. „V tomto směru jsem vázána mlčenlivostí a nebudu poskytovat žádné informace,“ uvedla pouze, než zavěsila.

Marek Šnajdr pak ke vzájemným vztahům říká, že Světlanu Žabenskou zná jenom jako právního zástupce. „A co se týče osoby pana Jiřího Švachuly, k tomu jenom můžu říct, že jsem ho v životě neviděl,“ vysvětloval Šnajdr. „A mé spojení s ním mi vadí,“ doplnil.

Medica Healthworld je součástí klubka firem, za nimiž stojí brněnský podnikatel s maltským pasem Miroslav Lekeš. Jde o Šnajdrova blízkého známého, který je v kauze pražských nemocničních zakázek rovněž obviněný.

Mimochodem: advokátka Žabenská působila například i v dozorčí radě firmy Avenier, jež spadá do zdravotnického impéria Agel miliardáře Tomáše Chrenka. Když své působení v orgánu Avenieru končila, do dozorčí rady zamířil v současnosti jeden z nejznámějších tuzemských epidemiologů Rastislav Maďar.

„Kotelník“ v nesnázích

Policie se na Marka Šnajdra zaměřila poté, co se ve vazbě v lednu 2019 rozmluvil podnikatel Tomáš Horáček. Ten je obviněn z ovlivňování zakázek v pražských nemocnicích, s policisty však začal spolupracovat. Usiluje o status spolupracujícího obviněného, díky čemuž by mohl dosáhnout na nižší trest.

Kriminalistům tehdy Horáček řekl, že jeho skupina HTS Corporate Group měla se zmíněnou firmou CABD podepsanou konzultační smlouvu. Podle Horáčka si na základě tohoto kontraktu Šnajdr řekl za pomoc s domlouváním smluv mezi pojišťovnami a klinikami o dva až dva a půl milionu korun.

„Panu Šnajdrovi jsem požadované plnění předal jednorázově ve výši dva či 2,5 milionu korun, bylo to v prostorách společnosti CABD, což je v pražském Florentinu na Praze 1,“ popsal dle dřívějších informací Lidových novin Horáček podrobnosti předávky policistům.

Protistrana se od začátku brání, například už zmíněný majitel CABD a exposlanec Jan Morava Horáčkova tvrzení odmítá. „Pan Horáček šíří mnoho zcela zjevných nepravd, nevím, proč bych měl jeho údajné výroky komentovat. V případě CABD odkazuji na transparentní údaje uvedené v příslušném rejstříku,“ napsal před časem Morava Seznam Zprávám. Podobně Šnajdr od začátku Horáčkovo svědectví označuje za výmysl.

Policie však Horáčkova slova brala vážně a sbírala důkazy, až loni v listopadu Šnajdra obvinila.

Mimochodem: policisty při Horáčkově výslechu loni v lednu rovněž zajímalo, zda měl Šnajdr mezi podnikateli přezdívku. „Kotel nebo Kotelník,“ odpověděl Horáček.

Takové heslo si podle Horáčka exposlanec Šnajdr vysloužil v roce 2013, kdy s dalšími dvěma poslanci dlel ve vazbě kvůli „trafikové“ větvi kauzy Nagygate (později v ní byl očištěn). „Tehdy si z něj někdo udělal legraci, že již stačí pouze předpoklad pracovat v kotelně stejně jako prezident Havel, aby se mohl stát kandidátem na prezidenta,“ popsal policistům Horáček.

Vedle Šnajdra policie od loňského listopadu stíhá i bývalou ředitelku Bulovky Andreu Vrbovskou, která již v kauze obviněna byla, a její někdejší ekonomickou náměstkyni Marii Nushiovou. Obviněn je i bývalý jednatel společnosti Elekta Services Pavel Tobiáš a majitel společnosti Lamboro Vlastimil Došek. Zmíněné firmy vyhrály tendr na dodání lineárních urychlovačů, které slouží k ozařování zhoubných nádorů.

Reklama

Doporučované