Hlavní obsah

Fotbalového bosse Peltu vyslýchá policie už několik hodin

Reportér Seznamu na Strahově před sídlem FAČR.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Policie zadržela také náměstkyni ministryně školství, bývalého ministra Karla Březinu a další vlivné lidi.

Článek

Policie rozjela na několika místech velké vyšetřování kvůli státním dotacím plynoucím do fotbalového hnutí.

Už ve středu brzo ráno detektivové zadrželi před budovou fotbalové asociace jejího předsedu Miroslava Peltu, který se chystal na odlet do Monaka, kde se hraje zápas semifinále Ligy mistrů.

Jeho právník však pozdě odpoledne podle České televize uvedl, že Pelta nebyl obviněn.

Policie zadržela také mocného šéfa České unie sportu Miroslava Janstu, náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou nebo bývalého ministra a pražského zastupitele za ČSSD Karla Březinu.

Video: Mluvčí FAČR o zadržení Miroslava Pelty

Mluvčí o situaci ve FAČR.Video: Hanuš Hanslík

Oficiální zprávy o vyšetřování jsou omezené, a tak nyní existují dvě verze, co přesně je předmětem zájmu detektivů.

Ta první je, že jde o rekonstrukci stadionu Přátelství na Strahově, kvůli níž si v roce 2014 směnily pražský magistrát, Česká unie sportu a fotbalová asociace pozemky a stavby na strahovském kopci.

Druhou uvádí server Aktuálně.cz, podle něhož se rozsáhlá akce týká toho, jak Ministerstvo školství přerozdělilo na rok 2017 sportovní dotace. Díky tomu státní podpora fotbalového hnutí vzrostla z 291 milionů korun před dvěma lety na letošních 526 milionů.

Policie už dopoledne přišla do sídla fotbalové asociace. Zaměstnancům přikázala, aby opustili kanceláře, a nechala zatáhnout žaluzie v oknech.

Video z místa: Razie v sídle fotbalové asociace

Zásah policie v sídle fotbalové asociace.Video: Hanuš Hanslík

Kromě už uvedených velkých jmen policie během dne zadržela také šéfa odboru sportu Ministerstva školství Zdeňka Břízu a na pražském magistrátu ředitelku odboru sportu a volného času Soňu Fáberovou.

Obviněni jsou podle oficiální zprávy vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje, tři lidé a jedna právnická osoba.

Žalobci uvedli, že je vyšetřují kvůli trestným činům zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Trestné činy byly podle obvinění spáchány v souvislosti s dotačními programy Ministerstva školství v oblasti státní podpory sportu.

Policie mluvila také s ministryní školství Kateřinou Valachovou. Podle ministryně však nešlo o výslech – Valachová řekla, že policistům nad rámec svých povinností předala informace o systému dotací na ministerstvu.

K případu ministryně řekla jen to, že se týká dotací. S odvoláním na povinnost zachovat mlčenlivost odmítla o detailech případu mluvit.

Reklama

Související témata:

Doporučované