Hlavní obsah

Razie v nemocnicích. Policie vyšetřuje úplatek pět milionů za zakázku, jde i po známé firmě Eurest

Nemocnice Na Bulovce.

Reklama

Seznam exkluzivně zjistil podrobnosti ke čtvrtečnímu zásahu detektivů v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku.

Článek

Čtvrteční policejní zásah v pražských nemocnicích se týkal vyšetřování údajných úplatků při zadávání zakázek na stravování. Podle dokumentů, které Seznam shromáždil, se jedná o dva tendry v Nemocnici Na Františku.

Video: Zásah policie v Nemocnici Na Bulovce

Policejní zásah v Nemocnici Na Bulovce.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Poprvé byl ve hře úplatek 4,5 milionu, podruhé rovných pět milionů. Pokaždé ale se stejným cílem: aby vyhrála předem vybraná firma. Podle policie hraje v případu významnou roli Antonín Tvrdoň, dnes už bývalý manažer mezinárodní stravovací společnosti Eurest (dnes se jmenuje Compass Group).

Obchodní ředitel Tvrdoň připravil - s pomocí manažerů nemocnice - v roce 2016 výběrové řízení na stravovací služby za 44 milionů tak, aby vyhrál právě Eurest. Za to pak měl odevzdat úplatek pět milionů. Podle policistů vše pomáhal organizovat i ředitel nemocnice Robert Zelenák.

Úplatky pak podle detektivů domlouval Tomáš Horáček, podnikatel z Ústí nad Labem, odsouzený už dříve za pojistný podvod. Muž, který díky mezeře v zákonu o veřejných zakázkách dokázal v minulosti vyhrávat výběrová řízení od úřadů i nemocnic za desítky milionů korun.

S Tvrdoněm ani se Zelenákem se zatím Seznamu nepodařilo spojit. Číslo, které Tvrdoň do loňského roku používal v Eurestu, je dočasně nedostupné.

Také mluvčí Nemocnice Na Františku vzkázal, že se k případu nebude vyjadřovat. A stejná reakce zazněla také od Eurestu, dnes přejmenovaného na Compass Group.

Firma zaslala prohlášení, že nepovažuje za vhodné se teď k případu vyjadřovat. "Samozřejmě, že jsme si vědomi policejního vyšetřování firem i jednotlivců v celé České republice a s příslušnými vyšetřujícími orgány otevřeně spolupracujeme. Považujeme za důležité v této souvislosti uvést, že společnost Compass Group Czech Republic s.r.o se prostřednictvím komplexního podnikatelského kodexu zavazuje k dodržování nejvyšších standardů odpovědného obchodního chování,“ uvedla mluvčí Kateřina Vavrochová.

V kauze policie ve čtvrtek obvinila pět lidí - kvůli korupci, vydírání a ovlivňování soutěží.

Tu zakázku dostanete. Ale...

Ze shromážděných dokumentů plyne, že příběh, který vyšetřuje policie, začal před třemi lety, kdy Nemocnice Na Františku hledala dodavatele stravování. O zakázku za 33 milionů se přihlásily čtyři firmy.

Šéfovi jedné ze společností se pak ozvala Andrea Vrbovská, tehdy ještě ředitelka Nemocnice Na Bulovce, a požádala ho, aby se sešel s podnikatelem Horáčkem.

Horáček na schůzce s ředitelem stravovací firmy navrhl, že společnosti zakázku získá. Ale musí dát bokem 4,5 milionu. Ředitel firmy to ovšem odmítl a Nemocnice Na Františku celé zadávací řízení o tři dny později zrušila.

Kde vzít na úplatek?

Později však vypsala zakázku znovu a opět nastoupil na scénu podnikatel Horáček. Spojil se s Antonínem Tvrdoněm, obchodním ředitelem společnosti Eurest (Compass Group). A přes administrátorskou firmu a právníky začali společně psát takové podmínky pro účast v soutěži, aby je nemohl splnit nikdo jiné než právě Eurest.

Tvrdoň podle policie vždy odsouhlasil jednotlivé pasáže dokumentace a předával je vytištěné nebo na flash disku podnikateli Horáčkovi. Například takhle ve prospěch Eurestu nastavili možnosti výpovědi smlouvy, kritéria, jak se nabídky budou hodnotit, a také určili klíčové složení členů hodnotící komise.

Nad tím se podle detektivů vznášel jediný cíl: aby konkurence pochopila, že nemá šance, a pokud možno ani nepodávala nabídky.

To se ostatně stalo, Eurest se soutěže zúčastnil jako jediný. Ale vznikl problém: pětimilionový úplatek bylo potřeba zakomponovat do nabídkové ceny - tedy o pět milionů navýšit celkovou hodnotu zakázky. Na konečných 44 milionů.

„Ředitel ztratil odvahu“

Horáček a spol. proto několik měsíců jednali s radnicí Prahy 1, aby navýšila částku určenou na stravování - například nechali dodatečně zpracovat a antedatovat odhad rekonstrukce havarijního stavu nemocniční kuchyně. Vše proto, aby - jak uvádí v dokumentech policie - vytáhli z města víc peněz a použili je na tuto zakázku. Nakonec se to však nepodařilo a navýšení rozpočtu neprošlo přes městskou radu.

Takže ředitel nemocnice Robert Zelenák zakázku zrušil. Kriminalisté v dokumentech přímo píšou, že „neměl odvahu podepsat smlouvu bez posvěcení zřizovatelem“.

Zelenákova manželka v pátek Seznamu řekla, že její muž je stále ještě na policii. S největší pravděpodobností je zadržený a vyšetřovatelé ho vyslýchají. „Určitě nebudu poskytovat žádné informace, nezlobte se. Počkáme, až se vrátí domů. Zatím se vyšetřuje,” řekla Renata Zelenáková.

Mezi zadrženými je podle informací médií také bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská. Její účast v případu vysvětluje to, proč při čtvrtečním zásahu přišli policisté i do Nemocnice Na Bulovce, která jinak s touto stravovací zakázkou nemá nic společného.

Vrbovská stejně jako Horáček mají nedostupné telefony.

Reklama

Doporučované