Hlavní obsah

Němci pročesali ubytovnu pro uprchlíky, vrah z berlínského trhu stále uniká

 

Reklama

Německá policie z útoku podezírá Tunisana Anise Amriho. Speciální komando večer provedlo razie ve dvou berlínských bytech.

Článek

Německá policie dál pročesává vytipovaná místa, kde by se mohl zdržovat domnělý útočník z Berlína Anis Amri.

Ve čtvrtek ráno prohledala ubytovnu pro uprchlíky ve městě Emmerich ležícím ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde čtyřiadvacetiletý Amri dříve bydlel.

Zátah se měl původně odehrát už ve středu, kvůli nesrovnalostem byl však odložen. Německá média informovala, že šlo o gramatické chyby v písemném rozhodnutí o razii, kvůli kterým byl dokument neplatný.

Na místě zasahovala stovka mužů, bezvýsledně. Stejně dopadly i středeční akce ve dvou berlínských bytech, kde se Amri mohl skrývat. Podle online verze deníku Die Welt tam policisté při zásahu přemohli jednoho muže, nešlo však o hledaného Tunisana.

Vyšetřovatelé už také vyslechli Amriho bratra a sestru. Oba jsou přesvědčeni o jeho nevině.

„Když jsem fotku svého bratra uviděl v médiích, nemohl jsem uvěřit vlastním očím," řekl Amriův bratr Abdal Kádir. „Nemůžu uvěřit, že ten čin spáchal on," dodal s tím, že pokud by se přece jen v rozporu s jeho očekáváním prokázalo, že za masakr na berlínském vánočním trhu je odpovědný jeho 24letý bratr, pak si zaslouží jakýkoli trest.

„Nikdy jsme neměli pocit, že je něco špatně," řekla Amriho sestra Nadžúa. „Byli jsme v kontaktu přes Facebook, vždy se usmíval a byl šťastný," uvedla.

Deník The New York Times nicméně s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek informoval, že muž byl v minulosti nejméně jednou ve spojení s Islámským státem. A že si na internetu zjišťoval, jak sestrojit výbušniny.

Anis Amri, tuniský terorista.

Reklama

Doporučované