Hlavní obsah

Razie za úsvitu proti menšinám. Nový Zéland odložil omluvu kvůli pandemii

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová při nedávné návštěvě maorské školy v Aucklandu. I Maorové byli v 70. etech oběťmi diskiriminace.

Reklama

Takzvané razie za úsvitu představují nechvalnou kapitolu novozélandské historie. Za období, v němž v 70. letech docházelo k zátahům na lidi z tichomořských ostrovů, se měla země omluvit. Překazila to ale pandemie.

Článek

Petice, otevřené dopisy a čím dál větší tlak na novozélandskou vládu, aby se po necelých padesáti letech formálně omluvila pacifickým ostrovanům za razie za úsvitu.

Premiérka Jacinda Ardernová se rozhodla jít výzvám naproti. V první polovině června oznámila, že v sobotu 26. se vláda oficiálně omluví. Událost se měla konat v Aucklandu, právě tam v druhé polovině sedmdesátých let a na počátku těch osmdesátých docházelo k rasově motivovaných raziím vůči přistěhovalcům z tichomořských ostrovů i Maorům.

Situace se mezitím ovšem změnila. Nový Zéland si bedlivě hlídá nárůst koronavirových případů a v posledních týdnech počet pozitivně testovaných, byť v jednotkách, narostl. Jedním z nakažených byl navíc turista z Austrálie. Země proto přešla do vyššího úrovně tamního protiepidemického systému a vláda se vyjádřila, že formální omluvu musí odložit.

Nové datum omluvy pacifickým ostrovanům novozélandský kabinet podle webu 1 Newsy zatím neurčil. Na středeční tiskové konferenci uvedl tamní ministr pro covid-19 Chris Hipkins, že se nyní členové vlády nebudou účastnit větších akcí napříč Zélandem.

Většina z nich totiž sídlí v novozélandském hlavním městě Wellingtonu na samém jihu země, zatímco například právě Auckland leží na Severním ostrově. Rozhodnutí jde ruku v ruce s obecným apelem na obyvatelstvo, aby kvůli nárůstu koronavirových případů příliš necestovalo.

Problematické provedení omluvy

Podle zástupců komunity pacifických ostrovanů tak získala novozélandská vláda prostor k tomu, aby její omluva byla skutečně smysluplná a komunitě dostupná. Lisa Meto Foxová serveru Stuff řekla, že událost na pozvánku v aucklandské radnici a její on-line stream pro ty, co pozvání nedostali, jsou kulturně nevhodné.

Sama Meto Foxová má samojské předky a těšila se, že vezme celou svou „aigu“, tedy rodinu, na očekávanou událost. Pak ale přišlo zklamání – zúčastnit se jí ona i její blízcí mohli jen uspořádáním jakési „streamovací oslavy“.

O co v „raziích za úsvitu“ šlo?

K raziím, jak napovídá jejich označení, docházelo obvykle za úsvitu. Jednalo se o zátahy novozélandské policie a imigračních úřadů na přistěhovalce, o nichž se složky domnívaly, že mají prošlá víza. Zaměřovaly se na lidi z tichomořských ostrovů, kteří tvořili devadesát procent zatčených a vyšetřovaných. Většina přistěhovalců, kteří žili ilegálně na Novém Zélandu, přitom v sedmdesátých letech pocházela z Velké Británie, Austrálie či Jižní Afriky. Šlo o období, jež tehdy zpřetrhalo vztahy Nového Zélandu s některými tichomořskými ostrovy. O zátahy na etnické menšiny se zasloužily obě hlavní politické strany na Novém Zélandu.

„Způsob, jakým mělo k události dojít, byl značně problematický,“ uvedla. A to nejen v otázce technického provedení, ale i kvůli tomu, že se vláda zaměřila na Auckland. Místo toho, aby do akce zahrnula i zbytek země.

„Podle mě musí být součástí procesu i slyšení se členy komunity, a to ještě před omluvou. Vyslechnout ty, které razie za úsvitu zasáhly, nebo kteří byli přímo jejich terčem,“ uvedla Meto Foxová.

Dovnitř vešli dva policisté, a aniž by něco řekli, stáhli z vás přikrývku. A pokud jste byli nazí, řekli: „Vstaňte, oblékněte se“. A stáli tam dívali se na vás, zatímco vy jste stydlivě skákali po místnosti a snažili se najít něco, čím jste se mohli zakrýt. (…) A pokud vám to trvalo, popadli vás a hodili do chodby. (…) Používali nejhrubší a nejobscénnější jazyk, jaký je možné použít. Třeba ‚Vstaň, do p*dele! Ty černá d*vko, vezmi si něco na sebe… k*rvo!
Joshua Liava’a (policista z Tongy, který byl svědkem jedné z těchto razií a jakožto člen tichomořské komunity si připadal jako „Žid v nacistické armádě“, jak uvádí oficiální stránky novozélandské vlády)

Obyvatelé tichomořských ostrovů i Maorové podle ní žili ve strachu. „Myslím, že by tu měla být buďto královská vyšetřovací komise, nebo služba, v jejímž rámci by členové vlády objeli zemi a vyslechli lidi, kteří by chtěli být vyslyšeni. Jinak se nedozvíme, k jak rozsáhlým škodám došlo,“ doplnila zástupkyně komunity.

Ardernová: „Omluva neumenší to, k čemu došlo“

Premiérka Jacinda Ardernová na počátku června uvedla, že období policejních zátahů vůči menšinám bylo pro historii Nového Zélandu určující. „Dodnes tichomořské komunity čelí předsudkům a stereotypům. Omluva nikdy nezmenší to, k čemu došlo, ani nenavrátí desítky let prožitého znevýhodnění, může ale přispět k nápravě pro lidi z Tichomoří,“ vysvětlila Ardernová.

Událost vláda naplánovala na období padesátého výročí existence Polynéské strany panterů, revolučního hnutí sociální spravedlnosti. Její spoluzakladatel Will ‘Ilolahia v rozhovoru pro novozélandský Newshub označil nerovnost, jež vedla k mezigeneračnímu traumatu, za šokující. „Být z Polynésie bylo skutečně těžké. Někteří naši členové byli konfrontováni na ulici s tím, aby ukázali svůj pas,“ popsal ‘Ilolahia.

Novozélandský ministr pro záležitosti tichomořských obyvatel Aupito William Sio, sám původem ze Samoy, uvedl, zátahy byly rasistické a diskriminační. A že nezná tichomořskou rodinu, již by razie za úsvitu nezasáhly. „Je tu silné morální nutkání skrze omluvu uznat, že tyto kroky z minulosti byly špatné. Dědictví období razií za úsvitu přežívá doteď, vryté do paměti a orální historie pacifických komunit,“ vysvětlil.

„Půjde o důležitý krok, který pomůže lidem udržet znovunastolit jejich manu (přeneseně vnitřní sílu), vyrovnat se s posttraumatickou stresovou poruchou a posunout se kupředu s důstojností a pocitem důvěry v budoucí blahobyt,“ předestřel podle deníku The Guardian ministr.

Reklama

Doporučované