Hlavní obsah

Reagovala policie pomalu? Norsko řeší otázky okolo teroristického útoku lukem

Foto: Profimedia.cz

Policejní inspektor Per Thomas Omholt na tiskové konferenci bezprostředně po útoku v Kongsbergu.

Reklama

Norské úřady zahájí nezávislé vyšetřování reakce policie a bezpečnostních složek na středeční útok ve městě Kongsberg na jihovýchodě země, při kterém zemřelo pět lidí. Prošetření nařídily tajné služby.

Článek

Norská policie čelí kritice za pomalou a nezvládnutou reakci na hlášení o útočníkovi ozbrojeného lukem a šípy. Ke smrti pěti lidí a zranění dalších tří osob totiž došlo až poté, co se policii nepodařilo útočníka zadržet.

Norská zpravodajská agentura PST uvedla, že na její žádost proběhne analýza reakce místní policie. Spolupracovat na ní bude s národními i regionálními veliteli policie. „Vzhledem k závažnosti této záležitosti je velmi důležité, aby byly rychle odhaleny případné nedostatky nebo chyby, aby bylo možné okamžitě provést nutná opatření,“ cituje vyjádření tajných služeb agentura AP.

Soud v pátek uvalil čtyřtýdenní vazbu na Dána Espena Andersena Braathena, který je z útoku podezřelý. Muž, který při výslechu přiznal, že v Kongsbergu útočil lukem a šípy i dalšími zbraněmi, vazbu stráví v uzavřeném psychiatrickém zařízení, uvedla policie. Vyšetřovatelé stále neznají motiv činu, přednostně ale nyní pracují s verzí, že útok souvisel s duševním onemocněním podezřelého.

„Espen Andersen Braathen bude preventivně držen ve vazbě po dobu čtyř týdnů, z toho dva týdny v izolaci,“ uvedla soudkyně Ann Mikalsenová. Podle prokurátorky Ann Irén Svaneové Mathiassenové nepůjde Braathen do cely, ale stráví vazbu pod dohledem lékařů. „Ve čtvrtek večer byl po posouzení zdravotního stavu předán do péče zdravotnických služeb,“ řekla k případu dánského občana prokurátorka Mathiassenová. Braathen podle policie spolupracuje s úřady a dalšímu zadržování se nebrání.

Norská média mezitím řeší nejasnosti okolo policejního zákroku. Především to, proč tak dlouho policistům trvalo zadržet podezřelého. Podle zveřejněné časové osy obdržela místní policie první informace o útoku v 18:13, Andersen Braathen byl ale zadržen až v 18:47. Policie stále nezveřejnila, co se odehrávalo během 34 minut mezi oběma událostmi.

Policie tvrdí, že první strážníci na místě podezřelého nejprve pozorovali a následně se kryli a žádali posily, když na ně útočník začal střílet šípy. Policie přiznala, že ozbrojený muž mezitím unikl a zabil pět osob ve věku od 52 do 78 let.

Norsko je jednou z několika desítek zemí, kde strážci zákona nenosí zbraně automaticky stále při sobě. Úřady v prohlášení k útoku uvedly, že policisté byli během prvotního setkání neozbrojení a zbraně měli při sobě až později. Během zásahu byl zraněn jeden policista, kterého už nemocnice propustila do domácího ošetřování.

Podezřelého podle norských médií znali policisté ještě před útokem. Norská veřejnoprávní stanice NRK uvedla, že pracovníci tajných služe obdrželi informace o Andersenovi Braathenovi v roce 2015, setkat se s ním měli v roce 2017, kdy zjišťovali, zda představuje hrozbu. Následující rok tajné služby kontaktovaly norské zdravotní úřady a se závěrem, že Andersen Braathen trpí vážným duševním onemocněním, uvedl NRK.

Experti podrobují Braathena od čtvrtka psychiatrickému vyšetření, jehož výsledek rozhodne, zda může být odsouzen k vězeňskému trestu, nebo nastoupí psychiatrickou léčbu, napsala agentura Reuters. Posuzování duševního stavu podezřelého potrvá zřejmě několik měsíců.

Policie už dříve uvedla, že Braathen v minulosti konvertoval k islámu a že existovaly informace o jeho možné radikalizaci. Norská tajná služba ve čtvrtek sdělila, že útok vypadá jako teroristický čin. Vyšetřovatelé zatím náboženský motiv útoku ani terorismus nevyloučili, podle nich je ale pravděpodobnější, že pachatele k vraždám pohnula jeho duševní porucha.

Sám ohlásil, že konvertoval k islámu. Je to jedna z hypotéz, a další je, že se tak ve skutečnosti nestalo.
Per Thomas Omholt, policejní komisař

Sedmatřicetiletý Dán se k islámské víře přihlásil na videu před několika lety. Policie také tvrdila, že již dříve měla poznatky o možné radikalizaci podezřelého. „Sám ohlásil, že konvertoval k islámu. Je to jedna z hypotéz, a další je, že se tak ve skutečnosti nestalo,“ uvedl dnes na tiskové konferenci policejní komisař Per Thomas Omholt. Vyšetřování podle Omholta totiž ukázalo, že podezřelý nedodržoval pravidla a přikázání, která jsou typická pro islám.

Mluvčí norské muslimské komunity v sobotu stanici NRK řekl, že je nezodpovědné, že policie ve čtvrtek zveřejnila informaci o konverzi podezřelého k islámu. „Je to velmi bolestivé,“ řekl Waqar Dar. „Mnoho mladých muslimů mi píše a říká, že mají nepříjemný pocit. Milují Norsko, ale cítí, že nejsou milovaní,“ dodal Dar.

Reklama

Související témata:

Doporučované