Hlavní obsah

Reagujte na násilí odpuštěním a soucitem, řekl papež v Barmě

Papež vyzval v Barmě k odpuštění a soucituVideo: AP

 

Reklama

Papež František pokračuje ve své návštěvě Barmy. Slovy o soucitu a odpuštění reagoval na útlak muslimské menšiny Rohingů. Jeho mše se zúčastnilo 150 000 lidí.

Článek

Papež František při mši v Rangúnu vyzval, aby lidé na násilí nereagovali pomstou, nýbrž odpuštěním a soucitem, informovala agentura AP. Shromážděný dav podle místních úřadů čítal 150 000 osob. Mezi účastníky mše byli zastoupeni kněží, jeptišky, diplomaté i zástupci vládní strany Národní liga pro demokracii, kterou vede barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij.

„Podobná možnost už se nám asi nenaskytne. Papež žije v Římě a cestu tam si nemůžeme dovolit,“ řekl agentuře Reuters 45letý učitel Boul Kchin. Do Rangúnu se z města Mandalaj vydal na nákladním voze s dalšími 15 příbuznými. „Jsme opravdu šťastní, máme radost, že za námi do Barmy přijel,“ dodává.

Papež František během kázání připomněl utrpení, jemuž byly vystaveny barmské etnické a náboženské menšiny. Odkazoval přitom na desetiletí konfliktů mezi etnickými menšinami a armádou, jež dosud v některých částech země přetrvávají. „Cesta pomsty není cestou Krista,“ řekl mimo jiné František.

Hlava katolické církve se má dnes ještě setkat s vlivnými buddhistickými mnichy a posléze i s místními katolickými biskupy. Ve čtvrtek papež František mší pro mladé věřící ukončí návštěvu buddhistické Barmy a přesune se do muslimského Bangladéše.

Hlavním tématem papežovy cesty do Asie se stala barmská uprchlická krize, během níž kvůli násilnostem na severozápadě země uprchlo do Bangladéše přes 620 000 muslimských Rohingů. František se v úterý nepřímo postavil na stranu muslimské menšiny, která v zemi dlouhodobě čelí diskriminaci a v posledních měsících také tažení armády, jež OSN dříve označila za etnickou čistku. S poukazem na napětí v Barmě vyzval papež ve svém úterním projevu představitele buddhistů, hinduistů, muslimů, křesťanů a židů ke spolupráci na obnově země a náboženskému smíření.

Reklama

Související témata:

Doporučované