Hlavní obsah

Babiš vyvrátil Zemanovu kritiku za Huawei. O žádném problému nevím, řekl premiér

Podle Andreje Babiše vláda nemá informace o čínské odvetě za varování před bezpečnostní hrozbou firmy Huawei.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov uvedl, že kvůli varování před Huawei je v ohrožení investice automobilky Škoda Auto v Číně.

Článek

„Nemáme informace o tom, že by byl nějaký problém, žádné stanovisko, které by to naznačovalo,” takto Andrej Babiš vyvrátil slova Miloše Zemana, který v pořadu TV Barrandov uvedl, že podle informací některých členů vlády chce Čína kvůli kauze Huawei omezit plánované investice v Česku. Babiš ale současně dodal, že ví o setkání jednoho ministra, který na toto téma měl schůzku. Jméno ministra ale Babiš neuvedl. „Nechci to specifikovat. Nemáme informaci o sankcích Číny,“ zopakoval na tiskové konferenci po jednání vlády.

Místopředseda vlády Richard Brabec (ANO) pro ČTK uvedl, že čínskou reakci na varování českých úřadů před technologiemi čínské společnosti Huawei bylo možné očekávat. Brabec nevyloučil ekonomické dopady, pokud by třeba Česká republika prohrála případnou mezinárodní arbitráž.

O omezení investic Číny nemá informace ani ministr zahraničí Tomáš Petříček, ten se přitom ve čtvrtek sešel s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. „Pokud taková situace nastane, Ministerstvo zahaničních věcí ji bude řešit na diplomatické úrovni,“ napsal Seznamu v SMS zprávě.

„To se dalo očekávat, že Čína nějakým způsobem zareaguje,” řekl Brabec. Mnoho evropských zemí se podle něj k Huawei staví jinak, i když jejich zpravodajské služby mohly mít podobné informace. „Mně se to hůř komentuje, protože ta jednání, která se vedla, se vedla v utajeném režimu,“ doplnil. Ekonomický dopad varování lze očekávat i podle ministrů zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) a kultury Antonína Staňka (ČSSD). „Každé opatření, které se dotýká kterékoli firmy, nemusí to být čínská, může mít odvetná opatření. S tím se musí počítat. Je možné, že to tyto dopady bude mít,“ řekl novinářům Staněk. Poznamenal, že vláda měla k prezentaci varování kybernetického úřadu výhrady a osobně považuje varování za poměrně nešťastný krok.

Toman, který patří mezi příznivce Zemana, uvedl, že bude zastávat pozici, kterou k věci zaujala vláda. „Vnímám, co řekl pan prezident, určitě na tom je kus pravdy, respektuji to,“ doplnil nicméně. Bez komentáře nechal dotaz na prezidentovy výroky na adresu zpravodajských služeb.

Bezpečnostní informační službě (BIS) Brabec věří. Stejně se vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle Zemana však šéf BIS Michal Koudelka a ředitel Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil, jejichž instituce před možnými riziky čínských technologií varovaly, ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně.

Brabec poukázal na to, že síťové vybavení od Huawei využívají telekomunikační operátoři v řadě evropských zemí. Věří, že varování českých úřadů nebude mít soudní dohru, ekonomické dopady ale nevyloučil. „Kdyby to mělo nějakou soudní dohru a Česká republika by neuspěla třeba v nějaké mezinárodní arbitráži, tak by to nepochybně mělo nějaké dopady, takže nelze to vyloučit,“ řekl místopředseda vlády.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) neví konkrétně o ohrožení českých investic v Číně, mluví se o tom, řekl. Je podle něj nešťastné, že se o věci debatuje veřejně. Zastal se šéfa BIS Koudelky. „Myslím si, že zrovna pan Koudelka v tom žádnou roli nehrál, že to spíš nešťastně sehrál NÚKIB,“ podotkl Ťok.

NÚKIB nechtěl čtvrteční prezidentova slova komentovat. Uvedl ale, že má povinnost včasného varování, pokud má relevantní informace, že je ohrožena česká kybernetická bezpečnost. Zeman v televizi Barrandov napadl nedávné varování českých úřadů včetně NÚKIB před technologiemi čínské firmy Huawei. Řekl, že ředitel NÚKIB Dušan Navrátil poškodil zájmy českých firem v Číně.

„S ohledem na množící se dotazy k poslednímu dění bychom rádi uvedli, že jako striktně apolitickému úřadu nám komentování politických výroků nepřísluší. Naším posláním je ochrana kybernetické bezpečnosti České republiky. S tím souvisí i naše povinnost včasného varování, máme-li relevantní informace, že je česká kybernetická bezpečnost ohrožena,” uvedl mluvčí NÚKIB Radek Holý.

NÚKIB před Vánocemi veřejně varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Vláda tento týden uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru obou čínských společností – a to podle metodiky, kterou vydal NÚKIB. BIS ve výroční zprávě za rok 2017 Huawei nezmiňuje, v dokumentu týkajícím se roku 2013 psala o potenciálním nebezpečí pro ČR, které může představovat rostoucí podíl firem Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu.

Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov uvedl, že kvůli varování je v ohrožení investice automobilky Škoda Auto v Číně. Zmínil také, že odveta Pekingu může negativně zasáhnout aktivity investiční skupiny PPF včetně společnosti Home Credit nebo chystané investice Huawei ve výši 8,5 miliardy korun do digitálních technologií v Česku. Takové informace podle prezidenta mají někteří členové vlády.

PPF dnes uvedla, že nikdy nekomentuje vyjádření politiků. „Obecně můžeme pouze konstatovat, ze obchodním vztahům nikdy neprospívají politické či obchodní rozmíšky mezi jednotlivými státy, ať už jsou jejich důvody jakékoliv,“ napsala PPF.

Obdobně reagovala i automobilka. „Čína je největším trhem značky ŠKODA a důležitý pilíř jejího dalšího růstu. V roce 2018 dosáhla ŠKODA v Číně nejlepšího výsledku v historii a tamním zákazníkům dodala celkem 341 000 vozů. ŠKODA plánuje další dlouhodobý rozvoj na čínském trhu. Budeme i nadále pokračovat v investicích v Číně a čínským zákazníkům nabízet prvotřídní produkty a služby. Prosíme o pochopení, ale tuto záležitost nebudeme blíže komentovat,“ uvedl mluvčí podniku Tomáš Kotera.

Reklama

Související témata:

Doporučované