Hlavní obsah

Reakce na boom elektrokol. Vzniká parkovací věž pro 118 bicyklů

Foto: město Beroun

Takto má věž vypadat po dokončení.

Reklama

V sousedství autobusového a vlakového nádraží v Berouně začala stavba cyklověže. Zastřešená bezpečná úschovna s automatickým systémem pro uložení 118 kol by měla být hotová do konce roku.

Článek

„Cyklověž, kterou již najdete na řadě míst v České republice, nahradí dosavadní úschovnu kol na vlakovém nádraží, na jejíž provoz město finančně přispívalo. Peníze, které takto ušetří, může v budoucnu použít i na další potřebné projekty,“ konstatuje radniční web. V cyklověži bude možné kolo uložit nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, což nádražní úschovna nenabízela.

„Množství výpůjček elektrokol ukázalo, že lidé na kolech v našem kopcovitém terénu jezdit chtějí, ale chyběl jim doposud motor. Zároveň se nyní nebudou muset o své kolo při uložení bát a odpadá i další překážka v podobě omezené provozní doby úschovny,“ uvádí místostarosta Michal Mišina.

Na stavbu město získalo dotaci ve výši 90 % uznatelných nákladů, dalších 500 tisíc přidá Středočeský kraj. Zbývající náklady pokryje úspora za dotování kamenné úschovny kol. Návratnost městské investice bude zhruba 6 až 8 let.

„Doufáme, že i tímto přispějeme k větší cyklistické mobilitě občanů, a zmírní se tak zátěž emisí a hluku z automobilové dopravy. Pro samotné občany nebude uskladnění kola velkou finanční zátěží, za 24 hodin zaplatí pět korun,“ dodává Mišina.

Podobná zařízení pro parkování kol fungují i v jiných městech, například v Kolíně, Čelákovicích u Prahy nebo Lysé nad Labem na Nymbursku, kde se nyní staví druhá věž, a to na druhé straně nádraží v městské části Litol.

Reklama

Doporučované