Hlavní obsah

Reakce na chemický útok v Sýrii: Trump nazval Asada zvířetem, EU vidí „zřejmé důkazy”

Politici, papež i další reagují na zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Aktivisté zveřejnili videa, na nichž je vidět lidská těla s pěnou u úst. Nezávisle ale pravost snímků nelze ověřit.

Článek

Syrské město Dúmá, které je pod kontrolou radikálů, se údajně v sobotu stalo terčem chemického útoku vládních sil, při němž zahynula čtyřicítka lidí.

Podle agentury AFP to sdělili záchranáři z organizace označované Bílé přilby. Podobně se vyjádřila i Syrsko-americká zdravotnická společnost (SAMS). Syrská státní média nicméně popřela, že by vládní vojska použila chemické zbraně, a podobně vinu syrské armády popřelo spojenecké Rusko.

Podle Íránu jde o další komplot proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Papež František útok označil za neospravedlnitelné použití vyhlazovacích prostředků.

Brusel: Důkazy existují

Evropská unie v neděli uvedla, že důkazy ukazují na „další chemický útok režimu” v Sýrii. „Je velmi znepokojivé, že se dál používají chemické zbraně, zvláště proti civilistům. Evropská unie co nejdůrazněji odsuzuje použití chemických zbraní a vyzývá mezinárodní komunitu k okamžité reakci,” dodala. Rusko a Írán by podle EU jako podporovatelé syrského režimu měly využít svůj vliv k odvrácení dalších útoků, napsala agentura Reuters.

Podle Damašku jsou rebelové ve městě Dúmá ve východní Ghútě na pokraji kolapsu a šíří falešné zprávy.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace ale není schopna „potvrdit, či vyloučit” obvinění, že chemické zbraně použila syrská armáda.

Záchranáři z organizace Bílé přilby uvedli, že v domech a krytech se udusily celé rodiny. Podle ní je obětí víc než 40.

Americké ministerstvo zahraničí označilo zprávy o počtu obětí údajného útoku chemickými zbraněmi za děsivé. Pokud se prokáže pravdivost těchto informací, budou USA požadovat odpověď mezinárodního společenství.

Prezident Donald Trump útok odsoudil a kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za podporu syrského prezidenta, jehož označil za „zvíře Asada”. Podle Trumpa musí Bašár Asad za útok zaplatit. Šéf Bílého domu akci označil za „nesmyslný útok s množstvím mrtvých žen a dětí”.

Také české Ministerstvo zahraničních věcí je zprávami o Dúmě znepokojeno. Uvedlo, že používání chemických zbraní dlouhodobě odsuzuje a že pokud se útok potvrdí, očekává koordinovanou akci EU a mezinárodního společenství.

I turecké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo. Podle něj padá velké podezření na syrský režim, který „opět nevzal ohled” na mezinárodní dohody zakazující chemické zbraně.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k zastavení bojů v Sýrii. Přiznal, že OSN není schopná zprávy o chemickém útoku ověřit, ale pokud se potvrdí, je nutné okolnosti vyšetřit.

Rusko: vykonstruovaná obvinění

Generál ruské armády Jurij Jevtušenko zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii popřel a řekl, že Rusko je připraveno „hned po osvobození Dúmy vyslat své specialisty na ochranu proti radiaci a chemickým i biologickým látkám”. Získají prý vzorky potvrzující, že zprávy o nasazení chemických zbraní jsou vymyšlené. Podle Jevtušenka se některé západní země snaží zabránit vytlačení rebelů z Džajš al-Islám z Dúmy, a proto využívají téma chemických zbraní.

„Objevila se další vykonstruovaná informace o údajném chemickém útoku v Dúmě,” uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. „V poslední době jsme několikrát varovali před takovými nebezpečnými provokacemi,” dodalo. Podle ministerstva je cílem těchto nepodložených informací chránit teroristy a ospravedlnit možný zásah zvenčí. Íránské ministerstvo zahraničí označilo obvinění z chemického útoku za záminku pro vojenskou akci, která by zkomplikovala situaci v regionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované