Hlavní obsah

Reakce na „raut“ v Lánech: účastníci se kají, mohou i padat hlavy

Foto: ČTK, ČTK

Prezident Miloš Zeman nevidí v setkání politiků a poradců nad plnými talíři u jednoho stolu problém. Šlo prý jen o drobné občerstvení, nikoliv oběd.

Reklama

aktualizováno •

Šéf Svazu měst a obcí nabídl kvůli setkání u prezidenta nad talíři s jídlem svou funkci. Ve hře je i jeho stažení z čela kandidátky hnutí STAN. Chyba to byla i podle policejního prezidenta. Miloš Zeman „piknik“ bagatelizuje.

Článek

Slunečný jarní víkend je v době nouzového stavu pro řadu lidí velkým pokušením. Policie proto kontroluje parky a jiná výletní místa, aby se lidé neshlukovali a dodržovali přísná opatření proti šíření koronaviru. Samotní představitelé státu však v sobotu na zámku v Lánech příkladem národu nešli.

Za své pochybení se někteří z nich začínají omlouvat, prezident Miloš Zeman naopak v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že šlo o občerstvení, které se dalo jíst s rouškou na obličeji. „Poprvé šlo o expertní setkání, na kterém jsem nechal zrušit oběd. A to kvůli rouškám,“ uvedl Zeman v nedělním rozhovoru.

Expertního „pikniku“ u prezidenta Miloše Zemana se účastnil například policejní prezident Jan Švejdar. Přiznal, že jednání nad plnými talíři, kde se ani nedržela vzdálenost dvou metrů, bylo chybné.

„Fotografie možná nepůsobí nejšťastněji, nicméně pozvání od prezidenta republiky se neodmítá. Před schůzkou jsem byl negativně testován na koronavirus a po celou dobu jsem se choval maximálně zodpovědně. Osobně jsem prosazoval jednání on-line, což se nepodařilo. Pro příště budu v tomto důslednější,“ uvedl policejní prezident pro týdeník Respekt.

Rázný ve své reakci na lánské pochybení byl předseda Svazu měst a obcí František Lukl, který nabídne svým kolegům v týdnu rezignaci na funkci. Hodování u prezidenta označil za papalášismus.

„Chápu, že je v dnešní době pro většinu neakceptovatelné to, co je vidět z fotografie, a těžko se vysvětluje, že všichni zúčastnění mají negativní test a že se tam nepořádaly opulentní hody, ale projednávaly se zásadní věci ve vztahu k občanům, podnikatelské veřejnosti a právě obcím. Proto mě velmi mrzí výsledek. Díky tomuto papalášskému dojmu jdou stranou věci, které jsem za obce prosazoval,“ uvedl Lukl na svém Facebooku.

Připustil, že ve hře je i jeho stažení z čela kandidátky hnutí STAN pro krajské volby. „Budu s kolegy starosty u nás v regionu debatovat svoji účast v krajských volbách, neboť je nechci stále vystavovat atakům ze strany politické konkurence,“ sdělil Lukl, který byl členem někdejší Rusnokovy úřednické vlády a v roce 2013 byl jedním z lídrů prozemanovské partaje SPOZ.

Lánské debaty, jejímž tématem byla opatření proti koronaviru, se účastnili aktuálně důležití lidé. U stolu usedl i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý či guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

„Servírovali nakrájený sýr, ten podstrčíte pod gumičkou,“ vysvětlila v sobotu Respektu ministryně spravedlnosti. Roušku dle svých slov během jednání měla na obličeji, ostatní kolegy u stolu údajně nesledovala. Ministr vnitra Hamáček odkázal s dotazy na prezidentskou kancelář.

Později odpoledne zareagoval alespoň na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované