Hlavní obsah
Online

„Připadá mi to jako dosti divoká konspirace,“ řekl Zeman ke kauze Babišova syna

Večerní zprávy Televize Seznam rozebírají vývoj událostí po odvysílání reportáže s výpovědí Babišova syna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Investigativní novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík vypátrali pětatřicetiletého Andreje Babiše, syna českého premiéra, kterého se kvůli obvinění v kauze dotačního podvodu již rok marně snaží najít a vyslechnout česká policie.

Článek

Ukázalo se, že Andrej Babiš mladší žije mimo území České republiky. Poté, co jej reportéři Seznamu našli a oslovili, poskytl novinářům řadu nečekaných vyjádření. K případu Čapího hnízda, se kterým ho veřejně spojil jeho otec, například Babiš junior uvedl: „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji.“

Podrobněji zde:

Ještě před vysíláním pořadu jsme se pokusili získat reakci Babiše staršího. Jak konfrontace dopadla, se můžete podívat v úvodním videu.

Reakce politiků a ohlasy na pořad Zvláštní vyšetřování, ve kterém Slonková a Kubík svědectví Babišova syna přinesli, sledujeme v online reportáži níže.

Jak reagoval Babiš na dotaz Seznamu?Video: Jiří Kubík

92 poslanců požaduje vyslovení nedůvěry Babišově vládě:

Poslanci všech opozičních stran chtějí vyslovit nedůvěru Babišově vládě.Video: Seznam Zprávy

  • Informace o únosu Babišova syna podle Zemana vládu neohrozí

    Miloš Zeman považuje informace o údajném únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krym za konspirace. Vládu ohrozit nemohou, řekl prezident televizi Nova. Na věc se Zeman bude Babiše ptát na schůzce, kterou mají naplánovanou na pondělí příští týden. Do té doby se nechce více vyjadřovat.

    „Mně to všechno připadá jako dosti divoká konspirace. Já mám příští týden pravidelnou schůzku s Andrejem Babišem, tak se ho na to samozřejmě zeptám,“ řekl Zeman. Případné protibabišovské demonstrace, které podle prezidenta organizuje sněmovní opozice, jsou znakem „jisté politické ubohosti“.

    Babiš otec i syn jsou mezi obviněnými kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo. Babiš mladší řekl serveru Seznam Zprávy, že kvůli kauze jeho otec chtěl, aby zmizel z Česka.

  • Kdo je Andrej Babiš mladší?

    Andrej Babiš v minulosti několikrát o svých dětech mluvil.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

  • Svědectví Babišova syna bude ve čtvrtek řešit i Senát

    Senát se bude ve čtvrtek zabývat údajným únosem syna premiéra Andreje Babiše (ANO) a požádá ho o vysvětlení. Dohodli se na tom dnes zástupci čtyř opozičních klubů ODS, STAN, KDU-ČSL a Senátor 21, které nyní mají v horní komoře pohodlnou většinu. Předseda vlády by měl podle nich vzniklou situaci, která mimo jiné souvisí s jeho střetem zájmů, řešit odstoupením z čela vlády.

    Video: Seznam Zprávy

  • Desítka lidí před Sněmovnou požadovala Babišovu demisi

    Desítka lidí dnes odpoledne před Sněmovnou požadovala demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s vyjádřením jeho syna o tom, že byl údajně kvůli kauze farmy Čapí hnízdo proti své vůli zavlečen na Krym. Větší protest svolává na čtvrteční večer na Malostranské náměstí skupina AUVA, která už uspořádala několik demonstrací proti premiérovi.

  • O případu českého premiéra referují zahraniční média

  • Svědectví Babišova syna bude ve čtvrtek řešit i Senát

    Senát se bude ve čtvrtek zabývat případem Andreje Babiše mladšího, který reportérům Seznamu řekl, že byl nedobrovolně zadržován na Krymu. Horní komora požádá jeho otce a předsedu vlády o vysvětlení. Dohodli se na tom zástupci čtyř opozičních klubů ODS, STAN, KDU-ČSL a Senátor 21, které nyní mají v horní komoře pohodlnou většinu. Předseda vlády by měl podle nich vzniklou situaci, která mimo jiné souvisí s jeho střetem zájmů, řešit odstoupením z čela vlády.

  • ANO považuje případ Babišova syna za diskreditační kampaň

    Podle ANO je zveřejnění zprávy z rozhovoru se synem premiéra Andreje Babiše, který mluvil o svém údajném únosu na Krym, účelovou kampaní vedenou s cílem zdiskreditovat premiéra i ANO. Vytvoření zprávy, v níž vystupoval Andrej Babiš mladší, který podle premiéra trpí duševní chorobou, označil vicepremiér Richard Brabec (ANO) za hyenismus. Opozici, která chce kvůli záležitosti vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, Brabec obvinil z politizace případu a z vytváření tlaku na orgány činné v trestním řízení.

    „Podle našeho názoru je tato záležitost pouze naplánovaným pokračováním vymyšlené a účelové kauzy Čapí hnízdo,“ řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Poslanecký klub podle něj stojí plně za premiérem a předsedou ANO Babišem, který je v případě Čapího hnízda obviněn z dotačního podvodu.

    Koaliční ČSSD vyzvala hnutí ANO, aby záležitost kolem Babišova syna vysvětlilo. Brabec dnes vyjádřil přesvědčení, že nehrozí rozpad kabinetu. „Věřím, že to premiér Babiš vysvětlí tak, že to nebude mít dopad na stabilitu vlády,“ řekl.

  • Babiš: Odporné a hnusné. Cílem je destabilizovat politickou situaci v České republice

    V Palermu se vyjádřil ke kauze na živém brífinku Andrej Babiš. Mimo jiné řekl:

    „Je to odporné a hnusné. Tahle kampaň, samozřejmě načasování, že jsem v zahraničí, že se blíží 17. listopad, že aktivisté chtějí vytvořit řetěz, abych nemohl uctít památku těch, co bojovali za naši svobodu.”

    „Jediným cílem je zničit mě a dostat mě znovu pryč z politiky.”

    „Není pravda, že můj syn byl unesen,” uvedl Babiš.

    „Jaký by měli program, kdyby neměli Babiše. Kvůli tomu už zase svolávají mimořádnou schůzi. Kolikátou pak?“

    „Je to další pokus těchto lidí destabilizovat politickou situaci v České republice, tentokrát destabilizovat situaci s odporným útokem na moje děti,” řekl Babiš.

  • ODS, Piráti, Starostové, TOP 09, KDU-ČSL a SPD chtějí vyjádřit nedůvěru vládě

    Tisková konference před jednáním Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Prohlášení 6 opozičních stran k aktuální politické situaci

    Text prohlášení ODS, České pirátské strany, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN k aktuální politické situaci. Představitelé stran jej zveřejnili na dnešní tiskové konferenci:

    ODS, Česká pirátská strana, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN:

    - považují podezření premiéra Andreje Babiše z možného maření policejního vyšetřování kauzy Čapí hnízdo za neakceptovatelné;

    - vyzývají Andreje Babiše, aby opustil funkci premiéra do té doby, než dojde k vyšetření kauzy Čapího hnízda. Pouze tak lze zajistit nestranné vyšetřování;

    - podávají návrh na vyslovení nedůvěry vládě hnutí ANO, ČSSD a KSČM;

    - vyzývají všechny poslance vládních stran, kterým záleží na principech právního státu, aby nadále nepodporovali člověka obviněného z dotačního podvodu a podezřelého z maření vyšetřování na pozici předsedy vlády.

  • Opozice vyvolá hlasování o nedůvěře Babišově vládě. Premiéra vyzývá k demisi

    Šest opozičních stran, jež sdružují 92 poslanců, podalo návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě. Pro vyslovení nedůvěry je třeba hlasů od 101 poslanců.

    Po jednání všech opozičních klubů STAN, ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL a SPD se dospělo k jednotnému postoji. Opozice považuje podezření premiéra Andreje Babiše za neakceptovatelná.

    „Opoziční poslanci vyzývají, aby opustil funkci premiéra, dokud nebude vyšetřena kauza Čapí hnízdo. Podávají návrh na vyslovení nedůvěry vládě ANO, ČSSD a KSČM,” citoval ze stanoviska šéf ODS Petr Fiala.

  • Piráti budou usilovat o vyjádření nedůvěry vládě Andreje Babiše

    Tisková konference před jednáním Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Piráti: Budeme usilovat o vyslovení nedůvěry vládě

    „Premiér by měl vystoupit nejen před poslanci, ale i před občany České republiky a vysvětlit problematické okolnosti nejen kauzy Čapí hnízdo, ale i ve věci, zda došlo k přepsání jeho firem na členy jeho rodiny, kteří dle jeho vyjádření trpí duševním onemocněním,” sdělil stanovisko Pirátů šéf strany Ivan Bartoš.

    Poslanecký klub jednomyslně souhlasil, že bude usilovat o vyslovení nedůvěry Babišově vládě, uvedl šéf klubu Jakub Michálek.

  • SPD by hlasovala pro vyslovení nedůvěry vládě

    Tisková konference před jednáním Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Kováčik (KSČM): Nejdřív chceme slyšet vyjádření premiéra osobně

    Tisková konference před jednáním Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Babišův problém může být hlubší, naznačuje prezidentský kandidát Fischer

  • KSČM: Závažná věc, chceme slyšet vysvětlení premiéra osobně

    „Chceme slyšet vysvětlení premiéra osobně. Až potom se rozhodneme, zda podpoříme projednání na schůzi Sněmovny, nebo na bezpečnostním výboru. Celá věc je velmi závažná,” sdělil stanovisko komunistů šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Protože jde ale o živou kauzu, dávali by přednost spíše projednání na bezpečnostním výboru.

  • Hamáček: Osud koaliční vlády záleží na Babišově vysvětlení

    Tisková konference před jednáním Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Hamáček: Osud vlády záleží na Babišovi

    „Co se stane s koaliční vládou, je na Babišovi, jak věc vysvětlí na jednání s ČSSD,“ říká předseda Jan Hamáček.

  • Lékařka Babiše juniora rezignovala na mandát zastupitele v Praze 8

    Ošetřující lékařka Andreje Babiše mladšího Dita Protopopová rezignovala na post zastupitelky v Praze 8. Učinila tak v reakci na reportáž Seznamu, která přinesla závažná vyjádření Babiše juniora k případu Čapí hnízdo. Podpis Protopopové je mimo jiné pod lékařskou zprávou, kterou advokáti podložili stížnost proti trestnímu stíhání Babiše juniora.

    „Do politiky jsem nevstupovala, abych ohrozila svou rodinu,“ uvedla mimo jiné Dita Protopopová v tiskovém prohlášení. „Tlak, který je nejen na mě, ale i na mé nejbližší v posledních hodinách, je neúnosný.“

    K tomu, že Andrej Babiš mladší v reportáži říká, že se spolupodílela na jeho nedobrovolném pobytu na Krymu nebo že poskytla právníkům zprávu o jeho zdravotním stavu bez jeho vědomí, se přímo nevyjádřila. Uvedla jenom, se v médiích objevily lživé informace, které ji osobně poškozují a urážejí a pak také parazitují na nemocném člověku.

    Protopopová kandidovala v komunálních volbách v řadách hnutí ANO. V éře Andreje Babiše na financích byla poradkyní jeho resortu. A pak také závodí na horských kolech za tým Agrofertu.

Reklama

Hlavní zprávy