Hlavní obsah

Reakce rozčílených rodičů mě překvapily. Schillerová řekla, co bude s rodičovskou a které daně zvýší

Výzva s Alenou Schillerovou: O hádkách o rodičovskou, zpomalující ekonomice a zvyšování daní.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš mi do ničeho nemluví. Vysvětluji mu, jaké možnosti má rozpočet, a občas se neshodneme, říká šéfka státní kasy Alena Schillerová. Ve Výzvě také mluví o tom, proč nechce vstoupit do ANO a jak vznikl spor s ČSSD o rodičovský příspěvek.

Článek

Alena Schillerová přirozeně nejčastěji mluví o tom, jak vybrat víc na daních nebo kde seškrtat nějaké výdaje. Teď na sebe ministryně financí přitáhla pozornost rozhovorem, který poskytla pro pánský časopis Playboy.

„Dlouho jsem váhala, protože se považuji za konzervativního člověka, a říkala jsem si, že se přece nehodí, abych já jako ministryně financí byla v hanbatém časopisu. Ale moje okolí mě přesvědčilo, že jde o lifestylový časopis,“ říká Schillerová, která také propadla sociální síti Instagram, kde sdílí své fotografie.

„Nemám žádné image poradce, pravidelně chodím ke kadeřníkovi, nepravidelně do posilovny,“ popisuje, jak o sebe dbá.

Schillerová sedí ve vládě za ANO, ačkoliv není jeho členkou. Počátkem roku se dostala do tradičního konfliktu s většinou ministrů, když je s odkazem na zpomalení ekonomiky vyzvala k úsporám.

Ve Výzvě připustila, že jsou i momenty, kdy se na podobě úspor neshodne s premiérem Andrejem Babišem. „Jsme samozřejmě tým, já mám podporu premiéra. Ale logicky se na všem neshodneme. Já jsem pragmatik, takže premiéru Babišovi, s nímž si vykám, říkám otevřeně svoje názory, jaké možnosti má rozpočet.“

Jaké jsou vlastně rozpočtové plány Babišovy vlády? Vždyť minulý rok objížděla zemi a každého vyzývala, ať si napíše na papírek, na co potřebuje peníze. Z toho vznikl velkolepý národní investiční plán, který zahrnuje přes 17 tisíc nejrůznějších projektů za téměř 3,5 bilionu korun. Zatímco letos se koalice dohaduje o škrty, růst důchodů nebo rodičovský příspěvek. Jak to jde dohromady?

„Ministr financí by neměl nosit růžové brýle ani zbrkle šlapat na brzdu. Moje role je stát nohama na zemi,“ odpovídá Alena Schillerová.

Ministryně financí ve Výzvě také mluvila o aktuálních tématech: Co bude s rodičovským příspěvkem a které daně zvýší. Podívejte se na Výzvu Václava Dolejšího s Alenou Schillerovou v úvodním videu.

Reklama

Doporučované