Hlavní obsah

Real Madrid chystá „fond Mbappé“ a pohádkový stadion. Pérez ví, jak uspět

Foto: Profimedia.cz

Francouzský útočník Karim Benzema táhne svou produktivitou Real Madrid už několik sezon. Jak dlouho to 33letý forvard vydrží?

Reklama

Real Madrid, historicky nejúspěšnější klub Ligy mistrů, stojí na prahu nové éry. V Madridu přestavují stadion, který pomůže vydělat i na příchod superhvězdy Kyliana Mbappého. Vize zní: vrátit Bílý balet zpět na fotbalové výsluní.

Článek

Kostra mužstva věhlasného Realu Madrid se pomalu rozpadá. Neúspěšný iniciátor evropské Superligy investuje nemalé prostředky do renovace stadionu a nevzdává se vize megalomanského přestupu Kyliana Mbappého, superhvězdy ve službách PSG.

Trofeje Realu Madrid

34× mistr španělské ligy

13× vítěz Ligy mistrů (7× moderní verze, 6× PMEZ, předchůdce LM)

19× vítěz španělského poháru

11× vítěz španělského superpoháru

4× vítěz evropského Superpoháru UEFA

4× vítěz MS klubů

Navzdory významné finanční ztrátě způsobené pandemií se Real Madrid neřítí do dluhové propasti, ba naopak. Florentino Pérez, současný prezident Realu Madrid, razí efektivními investicemi i nepopulárními rozhodnutími cestu za lepšími zítřky. Každopádně chce Real vrátit zpět na fotbalový piedestal.

Real Madrid se ve španělské lize během posledních sedmi sezon musel hned pětkrát sklonit před svými úhlavními nepřáteli. Zejména pohled na finální podobu tabulky uplynulého ročníku La Ligy musí ještě dnes pronásledovat nejednoho zarytého příznivce Bílého baletu. Mistrovský titul totiž o dva body vyfoukl Realu jeho největší městský konkurent, nenáviděné Atlético, které znovu po sedmi letech přerušilo fotbalovou nadvládu tradičních španělských hegemonů, tedy Realu Madrid a Barcelony.

„Los Blancos“ se sice mohou nadále chlubit nálepkou historicky nejúspěšnějšího klubu v Lize mistrů, nejprestižnější evropské klubové soutěže, ale letos mezi hlavní aspiranty na zisk ušatého poháru podle střízlivých odhadů rozhodně nepatří. Na základě aktuálně vypsaných kurzů sázkové kanceláře Fortuna je pravděpodobnost, že si loňský semifinalista z Madridu přijde letos na celkové prvenství, vyčíslena relativně vysokým kurzem 15, což Realu přisuzuje v pořadí největších favoritů až sedmé místo.

„Galácticos“ zmizeli

Florentino Pérez, který klub vedl coby jeho prezident v letech 2000–2006 a znovu pak funkci převzal v roce 2009, vtiskl Realu image organizace, která si své úspěchy draze nakoupí.

Během první etapy Pérezovy éry totiž královský klub z Madridu skupoval ta největší esa fotbalového trhu za raketové částky. Například v sezoně 2003/04 bílý dres zároveň oblékali legendární Brazilec Ronaldo, Portugalec Luis Figo, anglická ikona David Beckham, brazilský bombarďák Roberto Carlos, kreativní Francouz Zinédine Zidane a s nimi například odchovanci Raúl a Iker Casillas. Pérezův ambiciózní projekt vstoupil do historie pod přezdívkou „Galácticos“.

Situace se opakovala po Pérezově návratu do funkce v roce 2009. I přes celosvětovou finanční krizi si Real pořídil luxusní hráčské zboží v přepočtu za téměř šest a půl miliardy korun. Během jediného léta byli na Santiagu Bernabéu divákům postupně představeni borci jako Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso, Raúl Albiol nebo Karim Benzema.

Éra filozofie „Galácticos“ je ale dávnou minulostí. Tradiční španělský velkoklub se v posledních letech překalibroval do úspornějšího režimu, čímž na trávnících poměrně záhy oslabil. Stadion Santiaga Bernabéua už opustily legendární klubové pilíře jako ikonický brankář Iker Casillas, lídr-bouřlivák Pepe, samozřejmě i Cristiano Ronaldo a dokonce letos v létě Sergio Ramos. Zejména odchod dosud nedotknutelného kapitána byl šokující pro mnohé, včetně samotného Ramose. Ten nakonec zamířil jako volný hráč do nenasytného PSG.

„Ramos očekával, že se v létě dohodne na podmínkách nové smlouvy. Jenže současné vedení Realu Madrid v čele s Pérezem je na rozdíl od Barcelony o poznání krutější. Zatímco Barcelona vrhla veškeré své úsilí do udržení Messiho, lídrovi Realu bylo stroze oznámeno, že se s ním nadále v klubu nepočítá. Real chce takovými kroky primárně předejít vyplácení astronomických platů,“ vysvětluje okolnosti propuštění španělské fotbalové ikony Dermott Corrigan, španělský fotbalový expert pro The Athletic.

Byznys na prvním místě

Klubová média udávají, že Real Madrid přišel vinou pandemie minimálně o 300 milionů eur. Jenže i přes nepříznivé okolní vlivy se ještě Real finančně celkem drží. Rozhodně lépe než ultrazadlužení rivalové z Barcelony.

Profit Realu za účetní období uplynulé sezony 2020/21 činí 824 tisíc eur. Nijak závratná suma, ale i tak patří Real k hrstce evropských klubů, které v časech uzavřených stadionů nezahučely do finančního maléru. Pérez navíc šikovně využil prostor pro investici do rekonstrukce stadionu.

Podle slov Javiera Tebase, prezidenta španělské La Ligy, hospodaří Real Madrid na jedničku.

„Real Madrid si v souladu s přísnými španělskými přísnými předpisy stran finančního fair play může dovolit přivést i duo nejžádanějších ofenzivních hráčů, tedy Erlinga Haalanda z Borussie Dortmund a Kyliana Mbappého z PSG,“ parafrázoval šéfa španělské La Ligy web Goal.com.

Vedle příjmů plynoucích ze zápasové návštěvnosti a merchandisingu Pérez a spol. dokázali v posledních letech solidně vydělat prodejem vlastních odchovanců. Co je ve fotbalovém světě mnohdy krokem nepopulárním, může být v obchodní sféře rozumným tahem.

„Vedení Realu místy bylo v posledních letech v rámci výprodeje vlastních mladíků až bezcitné, na rozdíl od Barcelony. Namátkou během posledních dvou sezon odešel Achraf Hakimi (43 milionů eur), Sergio Reguillón (30 milionů eur), nebo Óscar Rodríguez (13,5 milionů eur). Raphael Varane, francouzský stoper v nejlepších letech, byl letos prodán do Manchesteru United za necelých 50 milionů eur (41 plus 8) a teprve 23letý Martin Ödegaard nakonec za 35 milionů eur zamířil do Arsenalu,“ přibližuje Corrigan obchodní bilanci Realu Madrid, který podle twitterového účtu Swiss Ramble dokázal vydělat na prodejích hráčů v posledních dvou sezonách působivých 200 milionů eur.

Podle dostupných údajů se madridskému velkoklubu i v současné době daří hospodařit v černých číslech. Ačkoliv křivka profitu klesá, bylo by urážlivé snažit se srovnávat současné finanční zázemí Realu s konkurenční hyperzadluženou Barcelonou, které v létě právě Tebas a spol. za pomoci striktních ekonomických regulí nedovolili předložit ani významně osekaný kontrakt pro Lionela Messiho.

Dobrý dluh

I Real se poměrně znatelně zadlužil, když se pustil do renovace své domácí arény. Ta měla původně klub vyjít na 575 milionů eur, ale aktuálně se uvádí 730 milionů eur. Během dosavadních stavebních prací na hlavním stadionu sehrál „Bílý balet“ celkem 32 zápasů na skromnějším tréninkovém stadionu Alfreda Di Stefana, a to včetně semifinále Ligy mistrů.

V neděli se Real vrátil na San Bernabeu, a to výhrou 5:2 nad Celtou Vigo. Další práce na přestavbě stadionu budou prováděny takříkajíc za provozu.

Finální stavba by měla být hotova na přelomu let 2022 a ’23. Nové Santiago Bernabéu má být vybaveno střechou kompletně pokrývající všechna místa na stadionu, třistašedesátistupňovou obrazovkou, obchodním centrem, pětipatrovým parkovištěm a špičkovými restauracemi. K tomu všemu ještě přibude luxusní hotel, který nabídne i exkluzivní pohled přímo na hrací plochu.

Podle Péreze je renovace domácí arény především investicí do budoucna, díky které bude Real schopen vytěžit ještě vyšší prostředky ze zápasového příjmu a cestovního ruchu. Pérez si je vědom ekonomické síly klubového marketingu a merchandisingu, tedy kategorií, které v současnosti zajišťují téměř polovinu příjmů Realu Madrid. Dluh spojený s prodlouženou renovací arény začne madridský velkoklub splácet nejdříve v roce 2023 po zhruba třicetimilionových splátkách. Pérezovi tak postačí, když jednou za rok prodá „dalšího Reguillóna“ a bude na nule.

Klub třicátníků

Celkem osm borců v kádru Bílého baletu již dovršilo 30 let a dalších pět čekají třetí kulatiny za necelý rok. Kostra týmu je přinejmenším ve svém poločasu rozpadu, bereme-li v potaz skutečnost, že se fyzické možnosti fotbalistů po třicítce zákonitě zhoršují.

Chorvatský šikula Luka Modrić čerstvě oslavil 36 let, dlouholetá ofenzivní opora Karim Benzema se stane v prosinci 34letým. Brazilský bek Marcelo (33 let) a německý středopolař Toni Kroos (31 let) jsou nyní na marodce, Velšan Gareth Bale (32 let) pravděpodobně už nikdy nenaváže na svá nejlepší léta a Belgičan Eden Hazard (30 let) zatím v Madridu herně nerozkvetl do své dřívější formy z předchozího angažmá v Chelsea.

Real dokázal v létě získat zadarmo z Bayernu Mnichov rakouského univerzála Davida Alabu (29 let) a největší příslib do budoucna přišel v podobě čtyřicetimilionové akvizice kreativního středopolaře Eduarda Camavingy (18 let) z francouzského Stade Rennes. Ten se v neděli proti Vigu uvedl hned po šesti minutách strávených na place, když zvýšil svou dorážkou na 4:2.

Z hostovaček se do Madridu vedle Balea vrátili i Dani Ceballos, Luka Jović a Jesús Vallejo. Věkový průměr kádru sráží na výsledných 27,6 přítomnost mladší krve – stopera Édera Militãa (23 let), středopolaře Frederica Valverdeho (23 let), brankáře Andriyje Lunina (22 let), křídelníků Viníciuse Júniora (21 let) a Rodryga (20 let) a také zmiňovaného Camavingy.

Staronový kouč Carlo Ancelotti má k dispozici tým, který se letos svou kvalitou důstojně popere o prvenství v La Lize, ale žádní „Galácticos“ to rozhodně nejsou. Celkový kvalitativní úpadek značí i fakt, že podle Transfermarktu je aktuálně nejhodnotnějším hráčem Realu Madrid 29letý Brazilec Casemiro (70 mil. eur).

Nenechme se ale zmást. Právě tady přichází do hry jméno vyslovované v létě nepřetržitě v souvislosti s chystaným megaobchodem, tedy Kylian Mbappé.

Real nabízel za Mbappého 180 milionů eur, podle některých zdrojů přispěchal v poslední den přestupového období s variantou 200 milionů eur. Každopádně přestup se nekonal, PSG odmítalo Mbappého uvolnit. A mnozí lidé si klepali na čelo, který klub je vlastně ten „hloupější“. Kylian Mbappé totiž v Paříži dosud neprodloužil smlouvu, což mu technicky umožňuje už v lednu podepsat s kýmkoliv a odejít pak v létě zadarmo.

„Nabídka od Realu Madrid nebyla dost dobrá. Jiné jsme neobdrželi. My si v klubu nedokážeme představit budoucnost bez Kyliana,“ citoval Fabrizio Romano, jeden z nejrespektovanějších fotbalových novinářů, slova šéfa PSG Leonarda na svém twitterovém účtu.

Není žádným tajemstvím, že Kylian Mbappé do Realu Madrid chce. Francouzský mladík si zároveň nepřeje, aby jeho současný chlebodárce, tedy PSG, neinkasoval za jeho odchod ani jediné euro. Fabrizio Romano ovšem minulý týden na svém youTubovém účtu podle ověřených informací dodal, že francouzský supertalent v Realu dříve či později skončí.

„Mbappé svým spoluhráčům během posledních dnů přestupového týdne opakovaně tvrdil, že bude hrát za Real Madrid. Neví jestli letos, za rok, ale jednou bude,“ pravil Romano.

Vedení Realu má podle Dermota Corrigana na Mbappého přichystaný dokonce speciální fond, který bude zčásti dotován prodeji hráčů a také zvýšeným příjmem plynoucím z vylepšených služeb na stadionu.

A jak známe Florentina Péreze, je zřejmě pouhou otázkou času, kdy se zázračný Francouz do Madridu přestěhuje.

Poté, co Pérezovi hrubě nevyšel projekt evropské Superligy, se Real Madrid představí již dnes v dalším ročníku populární Ligy mistrů. V ostře sledované soutěži, která nejlépe napoví o skutečné síle madridského kádru.

Bílý balet se střetne dnes večer s Interem Milán, který odchodem Romela Lukakua do Chelsea značně oslabil. Zápas s výkopem ve 21:00 vysílá Premier Sport 2.

Reklama

Doporučované