Hlavní obsah

Realitní magnát Vítek uspěl v Japonsku. Tamní investoři nakoupili jeho dluhopisy za dvě miliardy

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radovan Vítek.

Reklama

CPI Property Group se podle něj stala první evropskou realitní společností, která dokončila veřejnou nabídku dluhopisů v Japonsku.

Článek

Realitní skupina CPI Property Group (CPI) miliardáře Radovana Vítka prodala na japonském kapitálovém trhu ve dvou emisích dluhopisy za celkem 11 miliard jenů, tedy zhruba 2,22 miliardy korun. S obligacemi se bude obchodovat na japonském dluhopisovém trhu Tokyo Pro-Bond. O transakci informují deníky E15 a HN.

Technicky se emise uskuteční během příštího týdne. „Transakce představuje historický milník nejen pro naši skupinu, ale i pro japonské dluhopisové trhy,“ citovaly HN generálního ředitele CPI Martina Němečka.

Peníze získané prodejem hodlá firma po převedení na eura použít na splacení části úvěru od bank.

Japonsko je zemí s jedněmi z nejnižších úrokových sazeb na světě. Za půjčku tamní vládě na deset let například nežádají investoři v současnosti žádný roční úrok. To zvyšuje jejich ochotu financovat půjčky firmám za nižší úrok než v jiných regionech.

Dluhopis se splatností deseti let nabídla CPI Japoncům s ročním úrokem 1,995 procenta. Například český stát si na stejnou dobu půjčuje v korunách za více než dvě procenta. Z tříletého bondu bude CPI vyplácet investorům ročně 1,414 procenta.

Realitní skupina CPI Property Group se zaměřuje na dlouhodobé investice a pronájmy nemovitostí zejména ve střední a východní Evropě. Většinovým akcionářem skupiny, která spravuje aktiva za osm miliard eur (přes 200 miliard korun), je Radovan Vítek. Společnost má sídlo v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. V portfoliu má 418 nemovitostí, a to maloobchodních ploch, bytů, kanceláří, hotelů, biofarem, skladů a průmyslových budov. Skupina loni vydělala 16,9 miliardy korun, čistý zisk se tak meziročně zvýšil zhruba o 40 procent.

Reklama

Doporučované