Hlavní obsah

Za hranice svého impéria. Co dělají s penězi miliardáři z Avastu

Foto: René Fluger, Josef Horázný, ČTK

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera.

Reklama

Zakladatelé antivirové společnosti Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera si budují nový opěrný bod pro své soukromé investice. Spoluvlastní pražský hotel InterContinental, podnik PFNonwovens, investovali do e-shopu Rohlík.cz.

Článek

Převzetí antivirové společnosti Avast ze strany americké firmy NortonLifeLock se s cenou 8,6 miliardy dolarů stane bezpochyby jednou z byznysových událostí roku. Zatímco jeden ze zakladatelů Avastu Eduard Kučera se v řídících strukturách firmy již angažovat nebude, jeho parťák Pavel Baudiš i dosavadní šéf Avastu Ondřej Vlček budou ve vedení spojené firmy nadále působit.

Všichni tři jmenovaní se však zároveň ve svých soukromých aktivitách vydali daleko za hranice programování. Na rozdíl od nekonfliktního světa jedniček a nul se tam Baudiš s Kučerou při některých svých privátních investicích potýkají s nepřízní okolí.

Už v roce 2016 podnikli Baudiš a Kučera miliardovou investici v Praze na Pankráci. Spolu se skupinou RSJ si nekoupili nic jiného než novou centrálu svého Avastu.

Velký skok v investiční aktivitě znamenal pro „otce zakladatele“ z Avastu spojení s dalším velkým byznysmenem Oldřichem Šlemrem a jeho rodinným investičním podnikem R2G. Společně na přelomu let 2018 a 2019 koupili ikonický hotel InterContinental v Praze 1. Nyní podnikají rozsáhlou rekonstrukci nemovitosti.

Součástí projektu je i plánovaná retailová novostavba na přilehlém Náměstí Miloše Formana. Záměr se však setkal s tuhým odporem části obyvatel z okolí luxusní Pařížské ulice, nespokojení s projektem jsou také někteří představitelé Prahy 1. Osud chystané stavby má po odvoláních do povolovacího řízení v rukou magistrát.

Ještě o něco dříve než do hotelnictví se byznysmeni z R2G pustili do výroby netkaných textilií. To je materiál hojně využívaný například při produkci zdravotnických nebo hygienických potřeb. V roce 2017 odstartovali Baudiš, Kučera a Šlemr skupování akcií znojemského podniku Pegas Nonwovens, později přejmenovaného na PFNonwovens. V roce 2018 přikoupila R2G k PFNonwovens za zhruba půl miliardy dolarů americkou firmu First Quality Nonwovens.

Proces převzetí PFNonwovens však vzbudil nelibost asi tří stovek drobných akcionářů firmy. Nejsou spokojení s cenou, kterou při pozdějším vytěsnění dostali. V červnu firmu zažalovali přibližně o 300 milionů korun.

Posledním investičním počinem tria Baudiš, Kučera, Šlemr se stal e-shop s potravinami Rohlík.cz. Letos na jaře se spolu s řadou dalších investorů zúčastnili investičního kola, v němž Rohlík získal kapitálovou injekci kolem pěti miliard korun.

Všechny investiční záměry trojice investorů však neklaply. V roce 2016 si v alianci se společností Jacobs Holding a kanadským penzijním PSP Investments troufli podat nabídku na převzetí Plzeňského Prazdroje. Podle serveru Motejlekskocdopole.com tehdy podali dokonce vyšší nabídku než skupina PPF, která se o pivovarskou jedničku ucházela. Na nabídku japonského koncernu Asahi to však nakonec nestačilo.

Přestože si představitelé Avastu místo hotovosti zvolili v aktuální transakci získat za Avast akcie spojené firmy, je podle investičních specialistů možné ze strany Baudiše a Kučery očekávat do budoucna další zintenzivnění investiční aktivity.

„S ohledem na objem disponibilních prostředků lze očekávat významný mezinárodní přesah investic. Lze očekávat vytváření vyvážených investičních portfolií, která nebudou významně oborově specializována. Rozhodně se bude uvažovat s velkou složkou nemovitostní a takzvané blue chips,“ komentoval Petr Kymlička z vedení poradenské společnosti Moore Czech Republic.

Kromě klasických investic se lidé z Avastu pouštějí i do rozsáhlých charitativních projektů. Dosavadní generální ředitel Avastu Ondřej Vlček letos se svou ženou Katarínou založil rodinnou nadaci. Do ní vložili aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun. Prvním velkým počinem nadace se stane vybudování dětského hospice ze zchátralého statku Cibulka v pražských Košířích.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované