Hlavní obsah

Rebel z brněnského ANO: Už jsme nechtěli dělat blbce, tak nás vyhodili

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš bude ve čtvrtek debatovat se 200 straníky z brněnského ANO.

Reklama

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek řeší situaci ANO v rozhádaném Brně. Chtějí s ním mluvit také členové, které chce brněnské a krajské vedení vyloučit.

Článek

Účelově nabírali členy, v politické hantýrce velrybařili. To je podle brněnského i jihomoravského hnutí ANO důvod, proč si v pondělí odhlasovalo zrušení dvanáctičlenné buňky v Brně-Starém Lískovci. Zánik ještě musí posvětit celostátní předsednictvo.

Na rozhádané brněnské ANO stále dopadají důsledky kauzy Stoka. Minulý týden rezignoval místopředseda hnutí a lídr do krajských voleb Petr Vokřál. Některé kolegy nařkl z napojení na podsvětí. Ve čtvrtek si 200 straníků z brněnské oblasti vyslechne sám předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Odpadlíci“ z hnutí si ale nechtějí vyhazov nechat líbit.

Podle opozičního zastupitele ze Starého Lískovce Milana Němečka si v boji o vliv krajské vedení našlo zástupné důvody. „Už jsme se nehodili. Chtěli jen blbce, kteří budou zvedat ruku, jak chce vedení,“ zlobí se podnikatel v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Kvůli vyhazovu jste prý předsedovi Babišovi napsali e-mail. Budete s ním na setkání dvou stovek členů situaci řešit osobně?

Ano, psali jsme mu e-mail, kde vysvětlujeme celou situaci a lži brněnského vedení. Pan premiér odepsal, že to dneska večer probereme. Nevím, jestli osobně, ale určitě se o tom pobavíme.

Co říkáte na to, že hnutí ANO v kraji navrhlo vaši dvanáctičlennou organizaci zrušit?

Brněnské a krajské hnutí ANO vede skupina kolem pana Vokřála, který je demagog a usvědčený lhář. Nejdřív tvrdil, že pana Jiřího Švachulu (hlavní aktér kauzy Stoka - pozn. red.) vůbec nezná, pak novináři zjistili, že ten vztah byl důvěrný. Chodil do vinárny s Richardem Mrázkem (bývalý Vokřálův investiční náměstek na brněnské radnici - pozn. red.) i se Švachulou. Pokud mají takoví lidé většinu v brněnském hnutí ANO, tak s tím nic neuděláte. Pondělní jednání oblasti byla inkvizice. Vše bylo dopředu připravené, zazněly dehonestující smyšlenky.

Jak to myslíte?

Dozvěděli jsme se, že jsme organizace řízená panem Janem Tkadlecem (podnikatel a lobbista, který komunikoval s lidmi napříč politickým spektrem - pozn. red.) a panem Samanem El -Talabanim (další aktér kauzy Stoka - pozn. red.). Když jsem brněnské předsedkyni Karin Karasové po pěti minutách řekl, že je lhářka, tak popřela, co předtím řekla. Ptal jsem se třeba, co myslí napojením na Slušné lidi.

Jan Tkadlec se dobře zná s lídrem Slušných lidí Zdeňkem Pernicou. To vám také vyčítala?

Dozvěděl jsem se od paní předsedkyně, že Slušným lidem lajkuji příspěvky. Říkal jsem jí, ať to dokáže, protože je to nesmysl. I kdybych to dělal, co to znamená? V takovém duchu vypadala pondělní schůze. Snažili se nás shodit, pošpinit. Ano, známe se s panem Tkadlecem z podnikání. Beru od něj obklady a dlažbu. V životě jsem s ním neřešil nějaké politické věci. Nemám k tomu důvod. Už díky známosti jsem byl automaticky špatný.

Tkadlecovo jméno ale také v kauze Stoka figuruje. Podle policie byl spojka a vyjednavač mezi různými politiky.

Nevím, že by byl obviněný, obžalovaný nebo že by někde chodil se samopalem nebo že by někde hajloval. Nic takového nevím. Rozhodně mi takový kontakt nepřijde jako důvod ke zrušení dvanáctičlenné organizace.

Brněnská šéfka hnutí tvrdila, že má vaše organizace zaniknout kvůli velrybaření členů. Novinářům říkala, že se Stokou nesouvisí. Vám je tedy vyčítala?

Přesně tak. Paní Karasová je lhářka. Prosím, napište to do článku. Velrybaření členů je, když naberete 30, 40 lidí. K nám naposledy přišli noví členové před dvěma lety. Starý Lískovec má 13 tisíc obyvatel, máme 12 členů a jednoho čekatele. Brněnské Řečkovice (šéfem buňky je 1. místopředseda brněnského ANO Pavel Černý - pozn. red.) mají 15 tisíc obyvatel a 20 členů. Nevím tedy, kdo velrybaří.

Bývalí členové ANO připomínají, že druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek před volbami 2014 narychlo přivedl do brněnské oblasti asi 60 členů. Byli mezi nimi Petr Vokřál, Jiří Švachula i Richard Mrázek.

Teď jste udeřil hřebíček na hlavičku. Mí kolegové z Lískovce při přijímání do ANO prošli běžným přijímacím řízením s půlroční čekatelskou lhůtou. Co pan Vokřál nebo pan Mrázek? Přesně to bylo velrybaření, když najednou naberete 60, 70 lidí.

Jaké je tedy vaše vysvětlení, proč vás hnutí vyhodilo, byl v tom boj o vliv?

Už jsme se nehodili. Chtějí jen blbce, kteří budou zvedat ruce, jak chce vedení. Vystoupili jsme proti složení kandidátky do krajských voleb. Nemůže si ji přece skládat jediný člověk. To jsme ve 21. století? Přece neexistuje, že si to postavíte bez ohledu na přání oblastních organizací. Tohle nebylo ani za komunistů. Ozval jsem se proti tomu. Pan Vokřál říkal, že máme táhnout za jeden provaz, přitom oblasti si někoho navolily a on to vůbec nerespektoval. Navíc měl nulový koaliční potenciál. S nikým se nebavil.

Je problém, že si původní lídr pro krajské volby určil další lidi na čele kandidátky?

Jak si může v demokratickém hnutí jeden člověk poskládat vlastní kandidátku? Byla tam dosazena usvědčená plagiátorka diplomových prací Taťána Malá (krajská předsedkyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti). Z nevolitelného místa na číslo pět. Pana Petra Hýblera (náměstek hejtmana Bohumila Šimka), předsedu Brna-venkova, což je druhá největší organizace ANO v kraji, odsunuli až na sedmnácté místo. Když se nad tím zamyslíte, prostě se zbavují nepohodlných. Nechápu, jak mohou něco oficiálně čistit od Stoky a vynechat tu největší organizaci (Brno-střed), kde se to všechno odehrávalo. Tam bylo podhoubí korupce.

Podle brněnské šéfky ANO jste ale účelově nabírali členy.

Je to lež. Pan Vokřál řekl, že si lidé před volbami účelově měnili bydliště, aby se mohli stát členy místních organizací. Chtěl jsem se v pondělí obhájit. Všech kolegů jsem se zeptal, odkdy mají trvalý pobyt ve Starém Lískovci. Nejkratší dobu tam bydlím já. Přitom jsem tam měl trvalý pobyt půldruhého roku před volbami. Přijde vám to jako účelové měnění bydliště před volbami? Předseda místní organizace pan David Růžička má trvalý pobyt v Lískovci od roku 2015. Tyto podklady jsem předložil, ale nikoho to nezajímalo.

Prý jste si také vyslechli, že předseda starolískovecké buňky David Růžička platil členské příspěvky z jednoho účtu. Je to tak?

A je na tom něco špatného? Nejsme na radnici, jsme v opozici. Potkáváme se v různých barech a restauracích, tak se sejdeme a členské příspěvky od nich prostě vybereme. Příspěvky posílal pan předseda. Ale to přece není žádný důkaz velrybaření. Pan místopředseda Černý nám vyčítal, že je to ve stanovách. Já tam nic takového nenašel. Pokud je to v nějakých vnitřních stanovách, tak proč jim to tři roky nevadilo? Pak je to selhání předsednictva a měli by odstoupit. Pondělní setkání bylo divadlo pro poslance. Naoko si měli vyslechnout naše argumenty.

Jak vůbec vznikla vaše organizace?

Prvopočátek byl někdy v roce 2016, ale oficiálně byla založena v roce 2017. Znal jsem okrajově krajskou předsedkyni Malou. Domluvil jsem panu Růžičkovi audienci. On představil vizi, jak změnit Lískovec a posunout jej někam dál. Pan Růžička pak nabral nějaké členy, kteří k nám chodili pomáhat na stánky.

Místostarostka brněnských Černovic Šárka Korkešová, která má také odejít, se chce bránit u soudu. Jaký bude váš další postup?

Jasně, že se budeme soudit. Paní Karasová a pan Černý mohou u soudu předložit důkazy pro všechna svá tvrzení.

Reklama

Doporučované