Hlavní obsah

Recept na projev k národu světové úrovně: stručnost, lidskost a respekt

Foto: Profimedia.cz

Poselství královny Alžběty II. na obrazovce na londýnském Piccadilly Circus: „Znovu budeme s našimi přáteli, znovu budeme s našimi rodinami, znovu se sejdeme.“

Reklama

Britská královna a německá kancléřka našly „společnou řeč“. Každá sice mluvila zvlášť ke svému národu, ale zato podobně. Korespondentka německé televize Deutsche Welle rozebrala, v čem je tato dvojice v krizové komunikaci vzorem.

Článek

Jednoznačně nejsledovanějším proslovem k národu se minulý týden stalo poselství britské královny Alžběty II., vysílané na BBC. Její proslov trval něco málo přes čtyři minuty a byl přesně takový, jaký měl být – věcný, střízlivý, lidský a důstojný.

Podobně se s projevem v době krize podle komentátorky Deutsche Welle Melindy Craneové vyrovnala i německá kancléřka Angela Merkelová. Jako protipól těchto dvou žen pak na druhé straně světa mluvil k Američanům prezident Donald Trump. Na co přesně se při proslovu k národu vyplatí vsadit?

Přímá promluva

Současné krizové období je možná tou nejnevhodnější dobou pro vyhýbavé a neurčité vzkazy. Asi těžko bychom hledali příklad přímější komunikace než vzkaz Merkelové, která ještě na začátku krize řekla, že se může nakazit až 70 procent Němců.

Výrok tehdy vzbudil velké vášně a Merkelová si vysloužila mnohá nařčení ze šíření zbytečné paniky. Vymezil se proti tomu například i český premiér Andrej Babiš. Craneová nicméně tento přímý vzkaz od německých epidemiologů z úst Merkelové chválí. V proslovu k národu pak Merkelová „jednoduše a střízlivě“ popsala, jak plánuje vláda bojovat s „největší výzvou země od druhé světové války“.

Podobný přístup zvolila britská královna Alžběta II. Její první slova dala najevo, že si je vědoma potíží, které Británie zažívá a zažívat bude. „Stejně jako kancléřka – v přímém kontrastu proti americkému prezidentovi – nepředávala lidem žádná nepravdivá ujištění ani zmírňující tvrzení ohledně možné strategie konce.“ Jinými slovy nezastírala, že neví, kdy krize skončí.

Ke komentáři německé televize nutno dodat, že i Trump nakonec přišel s poněkud jasnějším poselstvím, když Bilý dům zveřejnil odhad, že na covid-19 zemře až 200 000 Američanů. V počátečních fázích krize ale Trump riziko epidemie v USA opakovaně zlehčoval.

Lidskost a empatie

Pozoruhodnou podobnost můžeme najít v tom, jak se dvojice žen, známých spíše chladnějším a neosobním vystupováním, poprala s další důležitou stránkou proslovu – projevem empatie a lidskosti.

Obě se při přesvědčování národa o tom, že vědí, jak se cítí, ponořily do svých vzpomínek. Alžběta II. například řekla, že jí natáčení proslovu připomíná rok 1940, kdy jako 14letá princezna promluvila ke všem dětem ve Spojeném království, které byly odloučeny od svých rodin kvůli evakuacím vynuceným německým bombardováním.

Merkelová zase Němce ujišťovala, že ona jakožto žena z NDR, kde byla svoboda pohybu těžce vybojovaným právem, si je plně vědoma, jak hluboce invazivní je současné nařízení pozastavit veřejný život.

Poselství mladičké Alžběty II. v roce 1940:

Obě lídryně rovněž vyjádřily vděčnost v „jasném a upřímném slova smyslu“ všem, kteří riskují zdraví své i svých rodin, aby udrželi základní služby, píše Deutsche Welle.

Jít příkladem

Úsměvnou drobnost vypichuje dále Craneová ve spojitosti s tím, že je podle ní důležité, aby se političtí lídři podle toho, jak mluví, i chovali. Zmiňuje nákup Angely Merkelové v době, kdy hodně Němců v panice skupovalo toaletní papír a trvanlivé potraviny.

Merkelová se vydala do supermarketu, kde se okamžitě stala terčem pozornosti i mobilních fotoaparátů ostatních, ve vozíku měla vzorně jen jedno balení toaletního papíru a k tomu čtyři lahve vína.

V tomto ohledu naopak silně pokulhává zmiňovaný Donald Trump. Ten kromě toho, že podrývá doporučení a zprávy vlastních expertů, například odmítl doporučení nosit roušky. Všeobecné nošení roušek nejprve přímo nedoporučoval.

Později, když americké zdravotnické úřady změnily strategii a k nošení roušek Američany vyzvaly, Trump sice uznal, že je správné je nosit, vzápětí ale dodal, že on sám roušku nosit nebude, protože to je koneckonců „jen doporučení“.

Důstojnost a respekt

Povýšenost do proslovů k národu podle autorky rozboru nepatří. Naopak je žádoucí projev respektu a důstojnosti ke všem, které se proslovem státníci snaží oslovit. „Když lídři komunikují disciplinovaně a s respektem, zmocňují občany, aby mohli jednat.

Český premiér Andrej Babiš ve včerejším proslovu vyzval Čechy, aby o Velikonocích zůstali doma, a přiznal, že Česko zatím nemá vyhráno. Šlo už o jeho druhé poselství k národu v souvislosti s koronavirovou krizí. Poprvé promluvil 23. března.

Prezidenta Miloše Zemana rovněž už druhý proslov v současném krizovém období čeká v neděli ve 12 hodin, bude ho vysílat Česká televize.

Reklama

Doporučované