Hlavní obsah

Řecké peklo. Na plážích letoviska Mati našli záchranáři uhořelé skupiny rodin, které se objímaly

Nejvíce obětí našli záchranáři v obci Mati.Video: Reuters

 

Reklama

Nejméně 60 životů si vyžádaly lesní požáry v Řecku východně od Athén. Největší zkázu napáchal oheň v přímořské vesnici Mati.

Článek

Sutiny domů, vypálená auta a všudypřítomný dým. Tak vypadá oblast v Řecku východně od Athén, kde řádí lesní požáry. Ty mají na svědomí nejméně 60 mrtvých. Co do počtu obětí je na tom nejhůře letovisko Mati. Tam záchranáři nalezli skupinku 26 uhořelých osob, patrně rodin, které se v poli jen 30 metrů od moře ve skupinkách objímaly. Bylo mezi nimi i několik dětí.

Takhle vypadá řecká krajina v místech, kudy se prohnal požár:

Video: Redakce Seznam, AP

Některým ale moře zachránilo život. „Naštěstí jsme mohli jít do moře, plameny nás pronásledovaly po celou cestu k vodě,“ říká Kostas Laganos, který se zachránil. „Viděla jsem mrtvoly, vyhořelé automobily. Mám štěstí, že jsem naživu,“ dodává k tragédii další z přeživších.

Letovisko Mati leží na východním pobřeží regionu Attika. Rekreační středisko bylo populární u řeckých turistů. Navštěvovali ho zejména důchodci a děti v rámci letních táborů. Na místě je přes 100 zraněných, z toho 11 lidí vážně.

„Mati už neexistuje,“ konstatoval starosta města Rafina Evangelos Burnus v rozhovoru pro řeckou televizi Skai. Uvedl, že oheň tam zničil „více než tisíc domů a 300 vozů“.

Podle místní obyvatelky Nany Laganouové byl oheň „bleskově rychlý“. S něčím takovým se prý setkala vůbec poprvé v životě.

Mapa - které části Řecka nejvíc postihl požár:

Reklama

Doporučované