Hlavní obsah

Řecko odmítlo vydat Turecku osm uprchlých vojáků podezřelých z pokusu o puč

Řecko odmítlo vydat Turecku osm uprchlých vojáků.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Soud rovněž nařídil okamžité propuštění vojáků z vazby.

Článek

Řecký nejvyšší soud ve čtvrtek zamítl vydání osmi tureckých vojáků zpět do vlasti. Podle řecké justice by vojákům nebyl po přesunu do Turecka zajištěn spravedlivý soud a čekalo by je mučení či dokonce smrt. Řecký soud rovněž nařídil okamžité propuštění vojáků z vazby.

Skupinka osmi vojáků přiletěla vrtulníkem do Řecka v červenci loňského roku. Dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři utekli z Turecka jen několik hodin po neúspěšném pokusu o státní převrat.

Od té doby se jejich případem zabývalo několik soudů nižší instance, které jim doporučovaly azyl, nebo naopak nařizovaly deportaci. Případ se přes několik odvolacích řízení dostal až k nejvyššímu soudu.

Podle mnohých za pučem stojí sama vláda

Turecká vláda začala od července provádět rozsáhlé čistky, během kterých zbavila práce přes 100 tisíc policistů, vojáků, ale i soudců či učitelů. Řada z nich uprchla z Turecka do jiných zemí Evropy.

Vláda tureckého prezidenta Erdogana viní z pokusu o státní převrat hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena.

Příznivce islámského učence, žijícího ve Spojených státech, turecká vláda pronásleduje již řadu let, od minulého července však své akce proti nim ještě zintenzivnila. Mnozí z Gülenových příznivců, včetně jeho samého, se domnívají, že puč mohla zosnovat sama turecká vláda, aby tažení vůči jeho skupině mohla odůvodnit.

Reklama

Doporučované