Hlavní obsah

Řecko pokračuje v boji s požáry. Čeští hasiči popsali, jak budou pomáhat

Foto: Profimedia.cz

Nejhorší je aktuálně situace na druhém největším řeckém ostrově Euboia.

Reklama

Řecko nadále sužují rozsáhlé požáry, úřady musely evakuovat další stovky místních obyvatel. Do Arkádie na Peloponéském poloostrově, kde se situace stále více zhoršuje, míří na pomoc několik desítek českých hasičů.

Článek

„Máme před sebou další těžký večer, další těžkou noc,“ varoval v neděli náměstek řeckého ministra civilní ochrany Nikos Hardalias. Řečtí hasiči spolu se svými kolegy ze zahraničí bojují s plameny po celé zemi už téměř týden a únava roste. Zatímco v okolí Atén se situace mírně zlepšila, na poloostrově Peloponés a druhém největším řeckém ostrov Euboia se nedaří dostat oheň pod kontrolu.

Požáry v Řecku vypukly během vlny veder, kterou země více než třicet let nepamatuje. Rtuť teploměru na nejteplejších místech jihoevropské země vystoupala nad hranici 45 stupňů. Podle řeckých úřadů zůstává riziko vzniku dalších požárů ve většině regionů včetně Atén a Kréty velmi vysoké. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis varoval, že země může čelit „děsivému létu“ plnému nepřetržitých lesních požárů, píše BBC.

Nejtěžší chvíle aktuálně zažívají obyvatelé ostrova Euboia. Záchranné složky odsud evakuovaly už více než dva tisíce lidí, místních obyvatel i turistů. Na ostrov dorazily posily v řádech stovek hasičů a vojáků, v boji s ohněm zde pomáhá celkem sedmnáct letadel a vrtulníků.

Sociální sítě v sobotu obletěly záběry z jednoho z evakuačních trajektů na hořící ostrov. „Je to katastrofa. Je to neskutečné. Naše vesnice jsou zničené, z našich domovů nic nezbylo,“ cituje agentura Reuters jednu z místních obyvatelek. Evakuaci lidí z Euboie podle deníku The Guardian komplikovala špatná viditelnost způsobená kouřem a silný vítr. Teploty v místech požárů byly podle svědků tak vysoké, že se voda vypařila dřív, než na plameny dopadla.

Kontrole se vymkla také situace na Peloponéském poloostrově. Nejnebezpečnější požár zuří jižně od města Megalopolis ve střední části poloostrova. Další požár u Olympie postupuje stále hlouběji do lesnaté, kopcovité krajiny oblasti Arkádie ve střední části Peloponésu.

Právě do Arkádie nakonec míří několik desítek českých hasičů. „Situace v oblasti Attiky potažmo Athén se velice mírně zlepšuje a z toho důvodu se řecká strana rozhodla naše místo působení změnit na poloostrov Peloponés do oblasti Arkádie,“ řekl Seznam Zprávám vedoucí pracoviště komunikace Hasičského záchranného sboru ČR plukovník Rudolf Kramář.

Odřad čítající celkem patnáct vozidel a 36 hasičů má hranice Řecka překročit v neděli okolo osmé hodiny večerní. Pro české hasiče je zásah v Řecku první takovou zkušeností, pomoc v zahraničí je už ale běžnou součástí jejich práce. „Mezinárodní spolupráce probíhá poměrně často, ať už se jedná o přeshraniční pomoc nebo humanitární mise,“ vysvětlil Seznam Zprávám Kramář. „Před rokem touto dobou byli naši kolegové z USAR týmů vysláni a zasahovali v Bejrútu, takže ten mezinárodní prvek je v rámci naší práce běžný,“ dodal.

Proto by na místo mířícím hasičům neměla dělat starost ani jazyková bariéra. „Vzhledem k tomu, že se jedná o profesionály, kteří se účastnili již několika zahraničních misí, tak jazyková vybavenost je samozřejmostí. Nepředpokládám, že by někdo z našich mluvil řecky, nicméně anglicky se samozřejmě domluví,“ nemá obavy Kramář.

České hasiče čeká na místě zásah v náročných a často nebezpečných podmínkách. „Každý zásah má svá specifika, v případě lesních požárů to nebezpečí, které hrozí, je dáno povahou terénu dané oblasti,“ přiblížil Kramář. „Na místě panuje značné sucho, do toho fouká vítr, který v nárazech může dosahovat až šedesáti kilometrů v hodině. Hrozí tak, že se ohniska požárů mohou velmi rychle měnit a přenášet v rámci oblasti,“ dodal.

Primární misí bude pro české hasiče záchrana lidských životů a následně ochrana majetku a obydlí místních obyvatel. „Celá akce bude probíhat formou spolupráce. Předpokládáme, že na místě bude velitel oblasti, budou zde vytvořeny štáby, které budou mít na starosti jednotlivé sektory, ve kterých budou naši hasiči zasahovat,“ upřesnil detaily mise Kramář. Hasiči mají na místě zasahovat deset dnů, další čtyři dny jsou vyhrazeny na cestu tam a zpět, uvedl Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje v tiskové zprávě.

Řeckým hasičům pomáhají kolegové i z jiných, nejen evropských, zemí. Celkem dvě stovky požárníků vyslaly dohromady Ukrajina a Rumunsko, právě tito hasiči pomáhají v hašení na dvou frontách na ostrově Euboia. Kromě České republiky pak do Řecka zamířily také jednotky a stroje z Francie, Španělska, Slovenska, Polska, Švýcarska, Srbska, Velké Británie, Egypta nebo Izraele.

V souvislosti s vlnou požárů už v Řecku zemřeli nejméně dva lidé. Na ostrově Zakynthos v neděli havarovalo letadlo nasazené k hašení požáru, pilot je ale v pořádku.

Řecká policie na základě podezření z úmyslného založení některých požárů zadržela už deset lidí, dalších devět osob pak čeká výslech, uvedl mluvčí policie Apostolos Skrekas. Podle Evropského informačního systému o lesních požárech v Řecku za posledních deset dní shořelo více než 56 tisíc hektarů.

Reklama

Doporučované