Hlavní obsah

Řecko zavádí poplatky a omezení, Chorvatsko dohání ztráty zdražováním

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Saronidě.

Reklama

Řecko rozšířilo povinnost nošení roušek a nově zavedlo poplatky za ošetření. Některá chorvatská města řeší ztráty skokovým zdražením pokrmů v restauracích. Platí varování před silnými bouřkami. Párty život na Maltě má přestávku.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Dovolená v Řecku má nová pravidla

S příchodem nového týdne Řecko oznámilo dvě nová protikoronavirová pravidla. Jedno z nich se týká povinného zakrývání nosu a úst ve všech dopravních prostředcích, nově i včetně lodí. Roušku na cestách v řeckých vodách tak musíte povinně nasadit na všech částech trajektů, a to i včetně těch venkovních. Zvýšila se však povolená kapacita cestujících na lodích s kajutami z původních 60 na 80 procent. U těch bez kajut je to potom až 85 procent. Opatření budou platit do 18. srpna.

Aktuální situace v Řecku

Za posledních 24 hodin v Řecku evidují 77 nových případů, z nichž deset se týká zahraničních hostů.

- 28 v Attice

- 7 v Soluni

- 9 v prefektuře Evros

- 5 na Korfu

- 4 v Kavale

Druhé pravidlo se týká zahraničních pracovníků, kteří opustili Řecko. Zpět do země se nedostanou nejméně do 15. srpna. Řecká vláda si však epidemiologický obraz vlastní země pochvaluje, šíření nákazy je podle ní pod kontrolou. Mluvčí ministerstva však varoval, aby se lidé zdržovali hromadných akcí, ať už jde o svatby, oslavy či jen návštěvy barů a přeplněných restaurací.

Dost možná se při návštěvě zmíněných míst setkáte s návštěvou řecké policie. Ta začala obvykle přelidněná místa častěji namátkově kontrolovat zejména v turisticky populárních ostrovních oblastech Mykonos, Santorini a Paros, ale také v okolí Soluně.

Za ošetření si zaplatíte

Úplnou novinkou pro turisty bude povinný příplatek 20 eur za využití zdravotní služby během pobytu v zemi. Až dosud cestující do Řecka měli s výjimkou hospitalizací ošetřovné zdarma. Řecké ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že nově bude poplatek uložen všem zahraničním cestujícím, kteří se nechají ošetřit ve zdravotnických střediscích, regionálních klinikách a ambulancích nemocnic. Při využití pohotovosti si připlatíte i další poplatky za služby, totéž se týká v případě krevních testů a jiných typů screeningů. Test na koronavirus stojí ve veřejných nemocnicích obecně pod 50 eur, cena se může lišit v soukromých institucích.

Končí další párty ostrov

Čtyři maltské festivaly naplánované na tento měsíc ostrov kvůli koronaviru ruší - Escape 2 the Island, Rhythm + Waves, BPM Festival: Malta a Mi Casa Festival. Malta si pro letošní rok věřila jako hlavní ostrov slibující párty a bujarý život pro turisty, které zklamaly stálice Mallorca a Ibiza. Nicméně kvůli šíření covidu-19 se musí zábava a kulturní život na dobu potřebnou uklidnit také na Maltě. Jelikož pořadatel s touto možností počítal, je zajištěno vrácení vstupného.

Sever proti jihu

Na jižním konci chorvatského pobřeží Jaderského moře se po mramorových ulicích Dubrovníku prochází mnohem méně turistů, než je obvyklé. Zato sever se co do počtu turistů pomalu dostává na běžnou úroveň. Dubrovník, jedno z hlavních turistických center země, pro letošní sezonu zatím drží jiný prim - jednoho z nejméně navštěvovaných míst na chorvatském pobřeží. Podle Any Hrnicové, ředitelky turistické rady města, do konce července Dubrovník navštívilo pouhých 30 procent běžného počtu turistů.

Boloňské špagety ze zlata

Zachraňovat finanční ztráty se snaží i Split. Boloňské těstoviny za 80 kun, dvojitý toast 58, snídaně 140, pizza 80, masový talíř pro dvě osoby 480, oběd pro dva dospělé a dvě děti včetně nápojů 600 kun, káva u pobřeží 17 kun, půl litru piva 40 kun - to je výčet cen za vybraná jídla v centru Splitu. Aktuální kurz činí zhruba 3,5 českých korun za jednu chorvatskou kunu. Samotná chorvatská média upozorňují na fakt, že zejména restaurace citelně zdražují.

Podle zjištění deníku Slobodna Dalmacija se díky tomu některé podniky dostaly na 1,5násobek tržby běžné sezony, přestože turistů stále nemají dostatek. Jak popsal jeden z místních šéfkuchařů: „80 kun za boloňské špagety vzhledem ke kvalitě mnohých turistických podniků je čistá krádež.“ Mnozí zaměstnanci v gastronomii si přitom stěžují, že jim klesly platy až o polovinu.

Varování před bouřkami

Pro některé části Chorvatska platí výstraha před silnými bouřkami. Podle hlavního meteorologa HRT Zorana Vakuly čeká chorvatské počasí proměnlivý a nestabilní týden, zejména na pevnině. Nebezpečné vlny veder nahradí deště a bouřky s krupobitím. Meteorolog varuje zejména před vyplouváním na moře během úterý a středy. Od pátku by se mělo počasí opět umoudřit.

Oslí trosečníci

A na závěr oslí příběh s dobrým koncem. Polští turisté spatřili na ostrově Kurba Mala v souostroví Kornati pár zapomenutých oslíků. Veterinární služba, která se je vydala zachránit, zjistila, že jde o mládě osla a starší samici. „Byli velmi krotcí. Hned jak uviděli loď, přišli na mělčinu a nemohli se dočkat lidí. Bylo vidět, že jsou žízniví, potravu si na ostrově zvládli opatřit, pitnou vodu ale nikoli,“ uvedli záchranáři. Vzhledem k obtížnému přístupu k ostrovu se veterináři shodují, že oslíky musel někdo vyhodit z lodi do moře a oni pak na břeh doplavali.

Zpráva o dvou oslích trosečnících se roznesla mezi námořníky, kteří jim do spásného dne vozili potravu. Zakotvit se podařilo až organizátorovi záchranné akce, starostovi Tonimu Turčinovi, který k ostrovu doplaval, osly zachránil, a stal se tak místním hrdinou.

Reklama

Související témata:

Doporučované