Hlavní obsah

Na Berounsku vznikne psychiatrické centrum za více než miliardu korun

Na Berounsku vznikne psychiatrické centrum za více než miliardu korun. Buduje ho tam řecký podnikatel.Video: Jan Marek, Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Berounsku vznikne psychiatrické centrum za víc než miliardu korun. Buduje ho tam Sotirios Zavalianis, který je po Tomášovi Chrenkovi druhým největším zdravotnickým magnátem.

Článek

Podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis v současnosti provozuje například Onkologické a radiologické centrum v Pardubicích, Nemocnici Hořovice nebo Rehabilitační nemocnici Beroun. Teď se rozhodl, že své zdravotnické impérium rozšíří.

Ačkoli nezískal dotace, plánuje postavit obří centrum psychiatrické péče s více než 200 lůžky pro pacienty. Slovnímu spojení „psychiatrická klinika” se vyhýbá, jde mu především o to, aby klient v Centru duševního zdraví dostal komplexní léčbu.

Zavalianis hovoří o tom, že by nové zařízení mohlo ulevit Národnímu centru duševního zdraví či Psychiatrické nemocnici v Bohnicích, jejichž kapacity leckdy nestačí.

V areálu Rehabilitační nemocnice Beroun by měla vyrůst moderní budova podle Zavalianova vkusu. Řecký podnikatel totiž lpí na pohodlí pro pacienty a luxusní vybavení. Proto jeho zdravotnická zařízení připomínají spíše luxusní hotel než běžná zdravotnická zařízení.

Podnikatel řeckého původu Zavalianis, který prosperuje po nákupu nemocnic při privatizaci, vyznává jednoduchý byznys model. Vše, co vydělá, posléze zase investuje do svých zařízení. Alespoň tak popisuje byznysmen svůj úspěch.

Založením holdingu Akeso, který sdružuje deset zdravotnických firem, se Zavalianův projekt řadí mezi ty největší v oblasti soukromého zdravotnictví. Zavalianis umožňuje každý rok více než tři čtvrtě milionu ambulantních návštěv. Každoročně se stará o 35 tisíc hospitalizovaných a umožňuje až 1800 porodů.

Reklama

Doporučované