Hlavní obsah

Řečtí hasiči stále bojují s požárem na ostrově Evia

Hasiči bojují s požárem na řeckém ostrově Evia.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Řečtí hasiči už od čtvrtka bojují se čtyřmi požáry na ostrově Evia, které se zatím nepodařilo dostat zcela pod kontrolu. Úřady evakuovaly už několik vesnic a povolaly hasiče z dalších regionů.

Článek

Druhý největší řecký ostrov Evia sužují čtyři požáry křovinatého porostu. Dva vypukly během noci na pátek a musely být kvůli nim evakuovány další čtyři vesnice. Jedna byla evakuována už dříve. Podle agentury AP to oznámily místní úřady. Ze zapálení prvního požáru je podezřelý 64letý muž, který byl zatčen a obviněn ze žhářství, uvádí agentura Reuters. Oheň se rozšířil, když pálil suchý plevel v okolí svého domu. Při požáru zatím nebyl nikdo zraněn a nevznikly ani žádné škody na domech.

Ohnivý živel se začal šířit na dvou nových místech jen několik hodin poté, co bylo kvůli velkému požáru mobilizováno více než 100 hasičů a domovy byli nuceni narychlo opustit obyvatelé jedné obce. Hasičům se u tohoto prvního požáru podařilo zastavit postup plamenů lesnatým terénem a v zemědělských oblastech, obtížný terén a vysoké teploty jim ale znemožňují oheň zcela uhasit.

Do boje se všemi čtyřmi požáry je podle úřadů nasazeno celkem 255 hasičů, čtyři hasící letouny, tři vrtulníky a stovka různé další techniky, včetně buldozerů.

V Řecku jsou velké letní požáry během horkých a suchých měsíců časté. Loni v létě vypukl v přímořském letovisku Mati u Atén velký lesní požár, který byl v této balkánské zemi vůbec nejtragičtější – připravil o život 101 lidí.

Reklama

Doporučované