Hlavní obsah

Budeme upevňovat, rozvíjet i experimentovat, říká šéfka podcastů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéfka podcastů Seznam Zpráv Hana Němečková.

Reklama

Šéfka podcastů Seznam Zpráv v rozhovoru bilancuje loňský rok a poodkrývá plány, které stále populárnější pořady na letošní rok mají.

Článek

Jak hodnotíš minulý rok z pohledu podcastů Seznam Zpráv?

Zrovna jsem se ohlížela, kolik jsme toho loni zvládli. Myslím, že podcasty Seznam Zpráv se posunuly jak kvalitativně, tak kvantitativně – celková přehrání našich pořadů na různých platformách meziročně stoupla o více než 150 %.

Největší změnou byl určitě příchod Lenky Kabrhelové a jejího týmu z Českého rozhlasu, který vytvořil nový denní kontextový podcast 5:59. Vyšší rychlost zařadil také podcast Ptám se já, který uspořádal řadu předvolebních debat a rozhovorů před diváky jak ke komunálním, tak k prezidentským volbám.

Jaký zájem novinka v podobě živých natáčení vyvolala u fanoušků?

Právě potkávání s posluchači byla jedna z nejpříjemnějších „změn“ loňského roku – přece jen jsme s vlastními podcasty začali těsně před začátkem pandemie, která natáčením s publikem nepřála. Takže Vlevo dole odjelo populární šňůru besed Vlevo dole Všude Tour po celém Česku. Poprvé jsme také natáčeli živě podcast Ve vatě u příležitosti 50. dílu. Bylo příjemné vidět, že naše podcasty nezní jen ve sluchátkách nebo v autě, ale že jsou kolem nich živé komunity chytrých a milých posluchačů.

+6

Ale také se najdou příklady projektů, kde jsme se netrefili. Podcasty Kulturák a Výdech měly na poměry Seznam Zpráv bohužel moc malé publikum, takže jsme je zatím utlumili. Loni jsme více experimentovali s tématy podcastů, a některé pořady si své posluchače našly, některé ne, to se bohužel během rozjezdu nových velkých projektů, jako je audioprodukce Seznam Zpráv, děje.

Mimo pravidelné podcasty jste loni přinesli i několik mimořádných počinů, například mimořádně úspěšnou sérii Prohnilí ve spolupráci s Jaroslavem Kmentou. Můžeš přiblížit, co to obnáší a jak náročné je připravit podobně rozsáhlý a propracovaný projekt?

Série Prohnilí podobně jako investigativní minisérie z cyklu Odkryto, který jsme loni začali natáčet, potřebuje především režiséra, někoho, kdo projekt drží kreativně v rukou. Jsem ráda, že už třetím rokem spolupracujeme s Damianem Machajem, který je podle mě největší talent na „vyprávěcí“ podcasty v Česku a na Slovensku.

U Prohnilých jsme také zapojili scenáristy, kteří převáděli synopse od Jaroslava Kmenty do podcastových scénářů, rešeršistku, editora nebo mistra zvuku, který k podcastu složil původní hudbu.

Podobně velké projekty mají jisté přípravné období, kdy se pokoušíme natočit více dílů dopředu, vychytat, jak podcast zní, jak plyne vyprávění, ale pak stejně skočíme rovnýma nohama do tempa jeden díl za týden a snažíme se to od října do Vánoc nějak udržet. Jsou to také nejnákladnější audio projekty, které v Seznam Zprávách vytváříme.

A na mně je u podobného projektu role producenta – tedy hlídání rozpočtu, distribuce, marketingová strategie, propojování s ostatními výstupy Seznam Zpráv, poznámky k jednotlivým přípravným verzím podcastu, povzbuzování týmu a podobně. 

Co můžeme od podcastů Seznam Zpráv očekávat letos?

Myslím, že letos budeme upevňovat, rozvíjet i experimentovat. Upevňovat pozici našich vlajkových podcastů 5:59, Ptám se já, Vlevo dole a Ve vatě – trochu ucelit branding a pořádat pravidelná živá natáčení, ať už v hospodách, na univerzitách nebo v divadle.

Rozvíjet budeme investigativní podcasty z cyklu Odkryto – od minulého roku mám nového šéfa Radka Kedroně, zástupce šéfredaktora pro investigativu, takže logicky často hledáme motivy pro nové podcasty v jeho týmu. Myslím, že dojde i na další velkou narativní sérii typu Prohnilí. S kým a o čem bude, bych si ještě s dovolením nechala pro sebe.

A experimentovat budeme s minisériemi. Teď pracujeme s Jaroslavem Marešem a Josefem Klímou na podcastu s pracovním názvem „Největší záhady Česka“, a myslím, že by mohl mít úspěch. 

Osobně bych také ráda více přemlouvala naše autory, ať si občas své články namluví. Myslím, že audioverze článků budou mezi čtenáři čím dál populárnější a hlas samotného autora je vždy ta největší přidaná hodnota.

Reklama

Doporučované