Hlavní obsah

S vámi a pro vás v nelehké době. Velký dík za podporu a klidné Vánoce všem

Jiří Kubík
šéfredaktor
Foto: Jan Mihaliček

Navzdory covidu. Mimořádnou atmosféru na Karlově mostě zachytil letos v únoru Jan Mihaliček. Snímek získal cenu od agentury Czech Photo.

Úvodem se mi chce napsat – nechme teď covid stranou. Prošpikoval sice celý rok 2021, poznamenal naše životy víc než cokoliv jiného a hned tak se ho nezbavíme, ale pojďme si jím „nekazit“ Vánoce.

Článek

Za celou redakci bych vám, milé čtenářky a milí čtenáři, chtěl popřát klidné a šťastné svátky ve společnosti vašich nejbližších a poděkovat vám za mimořádnou přízeň, které se u vás Seznam Zprávy těší.

Důvěra a podpora, které nám dopřáváte a které dávají smysl naší práci, jsou pro nás velkým závazkem i do budoucna. Být pro tak širokou čtenářskou obec médiem, jehož informace pravidelně sledujete, důvěřujete jim a vracíte se pro další, je ten největší dárek, který jsme od vás, našich čtenářů, mohli získat.

Když jsem si pro sebe dělal rekapitulaci toho, co všechno jsme v Seznam Zprávách zavedli či změnili v roce 2021, který – jak už jsem v úvodu zmínil – máme všichni pod závojem covidové pandemie, až mě překvapilo, jak nefér by bylo říct, že tento rok nestál za moc.

Pracovní těžkosti typu omezených sociálních kontaktů, různých karantén a častého režimu home office, byly v redakci bohatě převáženy radostmi, které rok 2021 na Seznam Zprávách přinesl. A my vám za ně děkujeme.

Dovolte mi se o ně podělit.

1. Měsíčně 5,4 milionu reálných uživatelů

Od ledna do prosince vyrostly Seznam Zprávy ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce o 21 procent v zobrazeních a o 33 procent v počtu návštěv. Letos to bylo 2,48 miliard zobrazení při 1,5 miliardách návštěv. Měsíčně navštíví Seznam Zprávy 5,4 milionu reálných uživatelů (číslo z listopadu).

Rekordním dnem v návštěvnosti během pětileté existence Seznam Zpráv byl letošní 10. říjen, tedy den vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny. Zaznamenali jsme 24 milionů zobrazení, během celého volebního víkendu to bylo 41 milionů.

Mimochodem na volby do Sněmovny jsme se letos ve zpravodajství chystali od jara, a to nejen speciálním obsahem (například pravidelně aktualizovaný volební model či aktuální otázky pro „příštího premiéra“), ale i nastavením jasných pravidel zpravodajství ve volebním kodexu Seznam Zpráv.

2. Ptám se já. 200 epizod

Začátkem roku jsme ve spolupráci se zkušenou moderátorkou Marií Bastlovou začali chystat rozšíření obsahu Seznam Zpráv o pravidelné rozhovorové podcasty Ptám se já.

První díl jsme odvysílali 19. ledna, hostem byl tehdejší šéf vinohradské nemocnice (pozdější krátkodobý ministr zdravotnictví) Petr Arenberger. Tématem hovoru byla tehdejší žhavá aktualita: protekce při očkování proti covidu-19.

Foto: Seznam Zprávy

Mimořádný zájem diváků a posluchačů měly rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové v období kolem voleb do Poslanecké sněmovny.

V létě k Marii do Ptám se já přistoupila z Českého rozhlasu další velmi zkušená novinářka, Veronika Sedláčková. Ptám se já má už přes 200 epizod a přes 1,3 milionu poslechů na webu a v podcastových aplikacích.

Nejpřehrávanějším dílem byl rozhovor s bývalým velvyslancem Petrem Kolářem o kauze vicepremiéra Hamáčka.

3. Kauzy Seznam Zpráv: Faltýnek, Hamáček, Arenberger…

Tým investigativních reportérů Seznam Zpráv letos zpracoval několik mimořádně sledovaných kauz s politickým dopadem.

Ve spolupráci se zpravodajstvím Televize Seznam například Tomáš Pergler rozkrýval kauzu zatajených majetků ministra Petra Arenbergera, který v důsledku zveřejněných informací musel po dvou měsících rezignovat.

Nové informace Janka Kroupy a Ondřeje Koutníka o zákulisních tazích a klientelistických vazbách klíčového muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka zase vyvolaly policejní vyšetřování.

Stejně tak se policie pustila do prověřování okolností plánované cesty vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy poté, co Janek Kroupa a Kristina Ciroková zjistili, jak tam chtěl Hamáček nakládat s informacemi o zapojení ruských špionů do výbuchů muničního skladu ve Vrběticích.

Investigativní videosérie Ve stínu se letos věnovala nestandardním postupům finanční správy při „zaklekávání“ firem konkurujících Agrofertu Andreje Babiše a sexuálnímu zneužívání v církvi. Série Ve stínu celibátu (rovněž jako podcast), v níž Jiřina Kočí popisovala příčiny, průběh a dlouholeté následky traumatu, po zveřejnění inspirovala desítky obětí k tomu, že začaly své případy řešit a pomohla například Evangelické církvi metodistické řešit případ sexuálního predátora v jejích řadách.

4. Ceny pro fotoreportéry Seznam Zpráv

Novými členy redakce se stali oceňovaní fotoreportéři David Neff, Jan Mihaliček a Michal Šula. Všichni v minulosti obdrželi prestižní ocenění Czech Press Photo a během prvního roku působení v Seznam Zprávách své kvality opakovaně potvrdili. Všichni tři získali cenu za Fotografii měsíce od agentury Czech Photo. David Neff bodoval dokonce dvakrát.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Euforie ve volebním štábu ODS po oznámení výsledků voleb. Snímek Davida Neffa se stal fotografií října.

Od 1. ledna vyšlo v naší redakční sekci Obrazem 902 článků, na kterých se podíleli i fotoeditoři Lenka Glisníková a Adam Maršál.

Seznam Zprávy zároveň začaly budovat vlastní fotobanku, která k dnešnímu dni obsahuje přes 18 tisíc zpravodajských, lifestylových a ilustračních fotografií.

+8

5. Nový byznys s Martinem Jašminským

Mimořádně silným pilířem Seznam Zpráv se letos stala sekce Byznys. Začátkem roku ji začal řídit Martin Jašminský, do té doby dlouholetý šéfredaktor Hospodářských novin. Tým osvědčených autorů doplnily výrazné posily, například Daniel Novák či Jiří Zatloukal. I díky nim redakce rozvíjí obsah týkající se financí, realitního trhu či byznysovou investigativu.

Zásluhou nově příchozích autorů Pavla Kasíka a Matouše Lázňovského jsme spustili novou rubriku o technologiích SZ Tech a po nástupu Lukáše Voženílka i rozšířili záběr rubriky Finance o témata o investování.

6. Vlevo dole či Ve vatě. Rok, který byl slyšet

Přehrání audia na webu Seznam Zpráv meziročně vyrostlo o 161 procent.

Představili jsme řadu podcastových novinek. V lednu to byla již zmiňovaná série Ptám se já. Od května můžete poslouchat podcast Trafika Konstantina Sulimenka. V létě jsme zveřejnili druhou sérii podcastu České podsvětí, která z 90. let přešla ke zločinům a kauzám na tenké hranici zákona v novém miléniu. Na webu Seznam Zpráv a v podcastových aplikacích obě série nasbíraly celkem 2,5 milionu přehrání.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Stovky lidí přišly v září na pražskou Kampu na živé natáčení podcastu Vlevo dole, kde byl hostem expremiér Mirek Topolánek.

V září jsme začali připravovat v rámci podcastu Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího Vlevo dole i kratší verzi Reaktor reagující na aktuální politické dění. Jen během volebního října tyto „rychlé“ díly nasbíraly 220 tisíc poslechů.

Od října pro vás byznysová novinářka Markéta Bidrmanová a investor Radovan Vávra připravují podcast Ve vatě o osobních financích a investicích. Na Seznam Zprávách můžete poslouchat také podcast Dobrovský & Šídlo, který připravuje Paměť národa.

7. Datové články a přehledy

Nejčtenějšími články se i letos staly ty, které pro čtenáře chystá tým našich datových novinářů. Celkem jejich texty, analýzy a infografiky nasbíraly 102 milionů zobrazení.

Od začátku pandemie se například Petr Juna a jeho kolegové pravidelně starají o aktualizaci dat v přehledu Koronavirus v číslech (jen za letošní rok 15 milionů zobrazení).

S mimořádným zájmem čtenářů (téměř 36 milionů zobrazení) se setkal projekt „Unikátní mapa všech obcí v Česku – čerstvá data, jak se šíří virus“, za který Kateřina Mahdalová letos získala Novinářskou cenu za inovativní žurnalistiku.

Kateřina se letos věnovala i dalšímu, necovidovému projektu, a to pravidelně aktualizovanému volebnímu modelu „poll of polls“ a volební kalkulačce.

8. Video vyletělo o 100 procent

Během listopadu Seznam Zprávy zaznamenaly deset milionů přehrání videa. V meziročním srovnání jde o růst o 101 procent.

Mezi nejsledovanější pořady patří například Záhady Josefa Klímy či Šťastné pondělí Jindřicha Šídla. To je mimochodem nejdéle vycházející formát Seznam Zpráv. Po Vánocích vyjde už 200. epizoda.

28. října oslavilo Šťastné pondělí pětileté výročí na akci s diváky v pražském divadle X10.

Záznam části pořadu Jindřicha Šídla Šťastná pětiletka z divadla X10.Video: Tým Šťastného pondělí, Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz, Youtube.com

U diváků boduje také aktuální publicistický pořad Kristiny Cirokové Terén nebo reportáže z politického zákulisí Neboli Václava Dolejšího. Tým, který připravuje tento formát, získal letos v říjnu na jihlavském festivalu dokumentárních filmů Cenu Respektu za díl týkající se volebních mítinků Andreje Babiše.

9. Vizita, TechMix a další newslettery

K již zavedenému newsletteru Tečka nabízejícímu zpravodajský souhrn dne, byznysovému Cash Only a fotbalovým Notičkám Luďka Mádla jsme letos přidali tři další newslettery.

Od května posíláme víkendový Pod čarou, kde Matouš Hrdina přibližuje aktuální trendy. V listopadu jsme přidali ještě Vizitu Martina Čabana, kde komentátor Seznam Zpráv píše o tématech na pomezí zdravotnictví, politiky a ekonomiky, a TechMix, kde Pavel Kasík a Matouš Lázňovský vybírají to nejzajímavější ze světa technologií a vědy.

10. Narozeniny a Křišťálová lupa

Začátkem října – ve vzácném okamžiku po letních dovolených a před propuknutním podzimní covidové vlny a s ní spojeným návratem do režimu home office – redakce Seznam Zpráv stihla oslavit 5. narozeniny.

+14

Koncem listopadu pak byla celoredakční radost znásobena obhájením vítězství v anketě Křišťálová lupa pro Seznam Zprávy v kategorii Zpravodajství a publicistika.

I přes všechny těžkosti, které vstoupily do našich životů, to nebyl špatný rok. Děkuju za to všem svým kolegům – reportérům, editorům, fotografům, grafikům a dalším – za nelehkou práci v roce 2021.

A ještě jednou obrovský dík vám, našim čtenářům a podporovatelům.

Vám i nám přeju, ať se i v roce 2022 máme na co těšit – a ať už konečně dobré zprávy vítězí nad těmi horšími.

Krásné svátky všem!

Doporučované