Hlavní obsah

Redakce Seznam Zpráv získala nominace na Novinářskou cenu 2020

Foto: Seznam Zprávy

V loňském ročníku soutěže získala redakce Seznam Zpráv cenu za sérii o týrání seniorů. Na snímku tvůrci projektu, novináři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková.

Reklama

Odborná porota nominovala tři redakční projekty. Nadto byli redaktoři Vojtěch Blažek a Kateřina Mahdalová nominováni na Česko-slovenskou cenu veřejnosti, ve které o vítězi rozhoduje napřímo podpora čtenářů v online hlasování.

Článek

Nadace OSF oznámila nominace na Novinářskou cenu 2020. Jde o odbornou soutěž, v níž porota pravidelně, letos už desátým rokem, vybírá novinářské počiny, které nejlépe zachycují problémy dnešní společnosti. Ceny se udílí ve třinácti kategoriích, o čtrnácté – Česko-slovenské ceně veřejnosti – rozhodují přímo čtenáři online hlasováním.

Redakce Seznam Zpráv od odborné poroty získala tři nominace. A o přízeň čtenářů se ucházejí rovnou dva redaktoři Seznamu.

Reportér Vojtěch Blažek za sérii, v níž mapoval poměry ve Středočeském kraji za vlády hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z ANO. Doložil, za co se na kraji utrácely veřejné peníze. A také to, že pracovat v blízkém okruhu hejtmanky se mimořádně vyplatilo – přinejmenším skupině VIP zaměstnanců. „Jeden si podle zjištění Seznam Zpráv například přišel v posledních dvou letech skoro na 200 tisíc měsíčně. Což je víc, než berou ministři (aktuálně asi 173 tisíc za měsíc),“ připomíná autor.

Datová analytička Seznam Zpráv Kateřina Mahdalová po celou dobu pandemie připravovala pro čtenáře unikátní interaktivní mapy, v nichž mohli až na úrovni jednotlivých obcí sledovat, jak a kde se šíří koronavirus. „Z dat sestavené příběhy dávají lidem dodnes přesný přehled, co se děje a kde se to děje. Nikdy neskočilo zápolení s úřady o data, o jejich přesnost, relevanci a věcný výklad. Z krajů jsme se přesunuli k okresům, k obcím s rozšířenou působností až na úroveň všech obcí ČR,“ uvedla autorka.

Hlasování veřejnosti je otevřeno do 16. června na této stránce.

O nominaci odborné poroty se ucházelo celkem 691 příspěvků, redaktoři a redaktorky Seznam Zpráv uspěli ve třech kategoriích.

Jde o Cenu za inovativní online žurnalistiku, na niž nominaci získala již zmiňovaná Katka Mahdalová s interaktivní mapou obcí dokládající, jak se šíří virus.

V kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek na poli audiovizuální žurnalistiky získala nominaci trojice Janek Rubeš, Honza Mikulka a Jiří Burýšek. Pro Seznam Zprávy připravili minisérii, v níž rozkrývají, jak funguje byznys se směnárnami na těch nejlepších místech v centru metropole.

A do třetice – v kategorii Nejlepší reportáž (audiovizuální žurnalistika) získali nominaci Martin Klesnil a Patrik Fiala, dlouholetí tvůrci Streamu na Seznamu. Vypravili se s kamerou do romských osad na Slovensku. „Na území Slovenska je kolem 800 romských osad, které mají několik společných znaků. Většina obyvatel je nezaměstnaných, pobírají sociální dávky. Domy, ve kterých žijí, nemají zavedený plyn ani vodu. Děti jsou často závislé na drogách. Kudy z toho ven?“ ptali se ve své reportáži, kterou jsme na Seznam Zprávách publikovali loni v lednu.

Vyhlášení vítězů proběhne 18. června 2021 od 19:00 v prostoru Azyl78. Během večera budou oznámena také jména laureátů na Cenu Karla Havlíčka Borovského a Novinářskou křepelku.

Redakce Seznam Zpráv v soutěži bodovala naposledy minulý rok, kdy šéfredaktor Jiří Kubík a reportérka Nikola Zwrtková získali cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek v kategorii audiovizuální žurnalistiky. Oba v průběhu osmi měsíců mapovali dění v domově Slunečnice v Ostravě. Na základě osobní výpovědi jedné z bývalých pečovatelek se rozhodli do zařízení infiltrovat a natáčet i prostřednictvím skryté kamery. Použití této metody jim pomohlo pořídit důkazy, které by jinak nevznikly.

Reklama

Doporučované