Hlavní obsah

Žebříček nejvlivnějších lidí ve fotbale berte jako hru, říká Luděk Mádl

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Luděk Mádl podruhé vyhlásil, kdo je v českém fotbale nejvlivnější.

Reklama

aktualizováno •

Fotbalový expert Seznam Zpráv Luděk Mádl aktualizoval svůj žebříček nejvlivnějších lidí v českém fotbale. Jak ho sestavuje? A proč do něj zařadil Lenku Bradáčovou?

Článek

TOP 50 nejvlivnějších lidí v českém fotbale

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Dubnové vydání žebříčku ovládlo trio první Křetínský (uprostřed), druhý Trpišovský (vlevo) a třetí Fousek.

Žebříček Top 50 nejvlivnějších lidí v českém fotbale najdete ZDE. Sestavuje ho fotbalový reportér Seznam Zpráv Luděk Mádl. Projděte si jeho aktuální vydáníkritéria, podle kterých se pořadí řídí.

Luďku, mohl bys mi přiblížit kritéria, která při sestavování pořadí zohledňuješ?

Ten žebříček nelze srovnat podle tvrdých dat. Do značné míry je to můj subjektivní pohled na tu záležitost. Zohledňuji tam možnost, případně schopnost jednotlivých osob rozhodovat, iniciovat nové věci, nastavovat agendu. Vyplývá to z funkcí, které ty osoby zastávají, vyplývá to z informací o jejich majetku. A také z výsledků jejich práce.

Zohledňuji také jistou sezonnost. Když je například přestupové období, tak mohou být v žebříčku výše agenti, kteří přestupy realizují. Snažím se tam zahrnout i momentální sportovní výsledky. Při té kvartální aktualizaci je tak možné hezky zachytit dynamiku v trendech. Berte to prostě jako takovou hru. Je to příležitost popsat vztahy, zmínit, kdo o čem rozhoduje a jak jsou nastavené vazby.

Pojďme si to ukázat konkrétně. Aktuálně v první desítce nejvíc poskočil předseda komise rozhodčích Radek Příhoda, posunul se o devět příček nahoru. Co tě k tomu vedlo?

Rozhodčí v českém fotbale – ať se nám to líbí, nebo ne – vždycky byli, jsou a budou ohromně důležitou položkou. Člověk, jenž rozhoduje o tom, který sudí bude jaký zápas pískat a následně rozhodčí hodnotí, je prostě velice důležitý. A v této fázi sezony, kdy jde do tuhého, je naprosto klíčový.

Zohlednil jsem tam i to, že si Radek Příhoda navzdory silné oponentuře prosadil, že derby Sparta–Slavia a zápas mezi Plzní a Slavií pískali polští sudí. Myslím si, že předseda komise rozhodčích vždycky bude důležitá figura, obzvlášť v této fázi roku.

Zaujalo mě také, že v titulku nového žebříčku mluvíš o povstání trenérů. Co tím přesně myslíš?

Tady jsem poukazoval na posun tří trenérů v žebříčku. Hned na druhou příčku jsem dal Jindřicha Trpišovského. Tomu se daří na dvou frontách. Slavia ve čtvrtek bojuje o postup do Evropské konferenční ligy. Kdyby se jí to povedlo, tak je to velký sportovní úspěch, který klubu vydělá další peníze (pozn. red. – rozhovor probíhal před zápasem). Taky je teď v čele ligové tabulky.

Kromě aktuální situace jsem zohlednil i to, že za dobu svého působení už Trpišovský vydělal pro Slavii přes miliardu korun jen za bonusy od UEFA, což je famózní. A pro sílu klubu samozřejmě velmi důležité.

Vedle něj šli nahoru i další trenéři. Zaprvé Michal Bílek, který vede Viktorii Plzeň. Je veřejným tajemstvím, že klub má potíže s financemi a on navzdory tomu dosáhl toho, že se tým semkl a bojuje se Slavií a Spartou prsa na prsa o mistrovský titul.

Zadruhé Martin Svědík, který trénuje tým Slovácka. Je zjevné, že on ten tým posunul po sportovní stránce svou prací výrazně nahoru a má velkou šanci ho dostat do evropských pohárů, což je pro Slovácko úžasná věc.

Lidé v komentářích a na sociálních sítích mají častou otázku, proč je v žebříčku vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Tak proč?

Je tam proto, že ve fotbale v roce 2020 vybublala velká aféra spojená s tehdejším místopředsedou FAČR Romanem Berbrem. V ní bylo obviněno asi 20 lidí, kteří se většinou točí kolem malého klubu Slavoj Vyšehrad. V rámci vyšetřování ale vypluly na povrch informace, že i mnohé další kluby se mohly snažit prostřednictvím Berbra získávat výhody.

V odposleších se objevily náznaky směřující ke Spartě, Slavii i dalším klubům. Zatím se z toho dostaly do médií jen takové atomy a je otázka, co bude dál. Celou tuhle problematiku jsem ale personifikoval do Lenky Bradáčové, na jejímž úřadu se o těch věcech bude do značné míry rozhodovat.

A druhý častý dotaz je, proč tam figurují bývalí fotbalisté Šmicer, Nedvěd a Čech?

Vladimíra Šmicera možná někdo vnímá jen jako hosta pořadu Tiki-Taka, jeho role v českém fotbale je ale mnohem širší. Byl lídrem hnutí F-evoluce, které se po pádu Romana Berbra snažilo změnit poměry sil na okresech a krajích, což se mu až překvapivě úspěšně podařilo. A F-evoluce pokračuje dál i po volbách nového vedení FAČR. Myslím si tedy, že Šmicer vliv má, byť třeba pro mnohé není úplně viditelný. Byl také jmenován předsedou Sportovní rady, která má sice jen poradenskou roli, ale není to zdaleka nevýznamný orgán. Může mít významné slovo v rozhodování o obsazení reprezentačního trenéra a sportovně-technického ředitele svazu.

A Čecha s Nedvědem se snažím v žebříčku držet spíš pro jejich potenciál. Oba jsou nezpochybnitelné ikony českého fotbalu. Kdyby učinili nějaké silné prohlášení směrem k českému fotbalu, tak by to mělo obrovskou váhu. Udržují si také významné pozice v předních evropských klubech. A to nejsou zanedbáníhodné skutečnosti.

Očekáváš pro příští kvartál nějakou výraznou změnu na předních příčkách? Je třeba první pozice Daniela Křetínského neotřesitelná?

Co se týče Daniela Křetínského, tak tam převažuje nad všechny ostatní faktory jeho majetková situace. Podle časopisu Forbes je aktuálně 490. nejmajetnějším mužem světa. Kdyby chtěl, tak si je v tom fotbale koupí všechny. A slouží mu ke cti, že to nedělá. V momentě, kdy Daniel Křetínský zapne a něco chce, tak toho dosáhne. Ne na té sportovní a výsledkové rovině, ale v té zákulisní. On například může dalším majitelům klubu nabízet výhodné spolupráce, klidně i mimo fotbalové dění. V ryze sportovní rovině třeba může nabízet spoustu hráčů na hostování. A našlo by se toho mnohem víc. Možnosti majitele Sparty zajistit si vliv jsou obrovské.

Na druhou stranu ničí pozice není zcela neotřesitelná. Když se vrátím k odposlechům v kauze kolem Romana Berbra, tak kdyby se měla Sparta na základě nich ocitnout v problémech, tak to může klidně i pozicí Daniela Křetínského v rámci českého fotbalu otřást. Nikdo neví, co bude zítra.

Pokud vás baví články a vhledy Luďka Mádla do zákulisí českého fotbalu, přihlaste se k odběru jeho newsletteru Notičky v boxu níže.

Reklama

Doporučované