Hlavní obsah

Co je víc – Babišova EET nebo soukromí novomanželů? Poslanci odpovídali

Pořádek musí být, ale aby je příště nekontrolovali při svatební noci, říká poslanec KSČM Jiří Dolejš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf finanční správy nechal prověřit, proč olomoucký finanční úřad lustroval 95 novomanželských párů, kvůli EET.

Článek

Kauza olomouckého finančního ředitelství, které kvůli evidenci tržeb při svatebních hostinách nahánělo téměř stovku novomanželských párů, bude mít pokračování.

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček nařídil postup úředníků prověřit.

Pozastavila se nad ním i ministryně financí Alena Schillerová a několik poslanců rozpočtového výboru po středeční schůzi Seznamu označilo postup úředníků za přehnanou horlivost.

"Pořádek musí být, ale jde o to, aby příště novomanžele nekontrolovali při svatební noci," uvedl například komunista Jiří Dolejš. (Anketu mezi poslanci si prohlédněte ve videu v úvodu článku.)

Někteří odborníci pak postup úředníků označili za protizákonný.

Finanční správa v úterý uvedla, že novomanžele vyzvala k poskytnutí údajů kvůli konkrétním případům. „Bylo zjištěno, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich zaevidovány žádné tržby. Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu,“ uvedla správa s tím, že novomanželům nehrozila žádnou sankcí, kdyby spolupracovat odmítli.

Podle informací Seznamu se úředníci na Moravě více než 90 novomanželských párů dotazovali na místo konání svatební hostiny, na počet hostů nebo na to, jak za hostinu zaplatili a zda mají doklad o zaplacení. Svatby prověřovaných novomanželů se konaly ve dvou provozovnách, přičemž někteří svatebčané uvedli, že hostinu si uspořádali doma.

Kvůli postupu finančního úřadu interpeloval ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Ta v úterý uvedla, že postup Finanční správy nepovažuje za šťastný.

„Ač je vůči mně Finanční správa vázána mlčenlivostí, a tak neznám detaily případu, jedná se pravděpodobně o přílišnou úřednickou horlivost, která se rozhodně nestala a nesmí stát standardem,” odpověděla Schillerová. „V případě, že se prokáže překročení zákonných kompetencí, budu apelovat na vyvození personálních a pracovněprávních důsledků,“ dodala.

Reklama

Doporučované