Hlavní obsah

Ředitel vydíral úředníka: Dávejte mi část platu. Dostal podmínku

Foto: Nikol Mudrová

Jan Jarolímek šéfoval pražské hygieně do roku 2018. Pak musel odejít kvůli policejnímu vyšetřování.

Reklama

Bývalý ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek musí podle zatím nepravomocného rozsudku zaplatit pokutu půl milionu. A navrch vrátit podřízenému 95 tisíc.

Článek

Úředník Jiří Pěkný žil tři čtvrtě roku v neustálém stresu. Stál před rozhodnutím, jestli se nechat vyhodit. Anebo dávat svému šéfovi ze svého každý měsíc od 20 do 35 tisíc korun.

Seznam Zprávy před třemi roky popsaly z policejních dokumentů naprosto ojedinělý případ, který se odehrál na Hygienické stanici hlavního města Prahy.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Šestatřicetiletý ředitel úřadu Jan Jarolímek, doktor přírodních věd, tam podle obžaloby vydíral svého podřízeného – úředníka Pěkného. Podle policejního obvinění ho nutil, ať mu odevzdává část svého platu. Jinak že ho vyhodí.

Úředník Pěkný takhle svému šéfovi nanosil dohromady 95 tisíc. Nyní za to ředitel Jarolímek dostal u soudu dva roky podmíněně. A musí zaplatit půlmilionovou pokutu.

Rozsudek, který padl předminulý týden u Obvodního soudu pro Prahu 1, zatím není pravomocný. Jarolímek se hned v soudní síni odvolal. Seznam Zprávy získaly protokol ze soudního jednání. Obsahuje základní informace o výši trestu a popis trestného činu.

Foto: Nikol Mudrová

Obžalovaní Jan Jarolímek (zleva), Radim Bureš a Zdeněk Vališ u soudu.

Kauza stála hlavně na svědectví Jiřího Pěkného a na nahrávkách, které skrytě pořídil na svůj mobil a později na policejní mikrofony.

Kromě Jarolímka jsou dalšími obžalovanými dnes už bývalí manažeři hygieny Zdeněk Vališ a Radim Bureš, mimochodem někdejší příslušník kontrarozvědky a bezpečnostní ředitel Hradu v éře prezidenta Václava Klause.

Šéf hygieny Jarolímek podle obžaloby vydíral Pěkného právě prostřednictvím těchto dvou manažerů, kteří fungovali jako vyděrači-prostředníci. Od Pěkného si brali peníze a pak je nosili řediteli. Jednou například v obálce schované v odborném lékařském časopise.

Dokud se Pěkný nezpěčoval a platil, měl klid. Dokonce dostával od ředitele Jarolímka k platu ještě odměny. Jakmile se však začal bránit, že už platit nechce, přišel od ředitele vzkaz: v tom případě nemáte jisté místo.

„Podle mě, když mu to nedáš, tak až se vrátí (z dovolené), tak si myslím, že tě vysype ven. Takže jako myslím, že není moc jako že prostor s tím teď negociovat,“ vysvětluje na jedné z pořízených nahrávek manažer Vališ úředníkovi Pěknému.

Když si Pěkný jednou Vališovi a Burešovi postěžoval, že ho všimné pro ředitele stojí moc peněz, dostal od kolegů radu: Tak ber úplatky od restaurací, do nichž hygiena chodí na kontroly.

„S něčím podobným jsem se nikdy nesetkal. Měl jsem strach chodit do práce, ten tlak byl obrovský,“ prohlásil už loni při výslechu před soudem Jiří Pěkný, který býval regionálním politikem za ČSSD a hlavně šéfem České obchodní inspekce. Po odchodu z téhle funkce ale nemohl dlouho najít práci a na hygieně pracoval jako záskok za mateřskou.

Někdejší ředitel Jarolímek před soudem odmítl vypovídat, v obžalobě proti němu navíc nebyl žádný přímý důkaz. Na nahrávkách nevystupoval, peníze označené policií se u něj nenašly, podle soudu ho ale usvědčily důkazy, které obžaloba získala proti jeho spolupracovníkům – Vališovi s Burešem.

Úředník Pěkný ovšem policistům popsal jedno setkání u ředitele v kanceláři. Jarolímek údajně mlčky ukázal na jedné ruce trojku, na druhé roztáhl prsty do číslovky pět. Podle Pěkného to znamenalo: 35 tisíc.

Před soudem se Jan Jarolímek nevyjádřil ani k obžalobě. Manažer Bureš prohlásil, že se žádného trestného činu nedopustil. Jeho kolega Vališ pak při výslechu řekl, že se Pěkný neustále snažil získat na Jarolímka nějaké kompromitující informace. A že je lhář, který se jen snažil ředitele sesadit z funkce a sám se chtěl stát šéfem hygieny. Proto si prý celý tenhle příběh vymyslel.

„Ten příběh se ve skutečnosti nikdy nestal. Od samotného začátku na to policii upozorňuji,“ řekl u soudu Vališ.

Trest dostal pouze exředitel Jarolímek, který kromě pokuty musí ještě úředníkovi Pěknému vrátit 95 tisíc.

Zdeněk Vališ bez omluvy k soudu nepřišel, nedostavil se ani jeho advokát. Burešovu obžalobu vyčlenil soud k samostatnému projednání, protože jeho advokát při předposledním jednání odešel ze soudní síně s tím, že je soudce proti jeho mandantovi zaujatý.

Reklama

Doporučované