Hlavní obsah

Ředitel VZP je naočkovaný. Rada, která ho může odvolat, žádá vysvětlení

Foto: ČTK

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek.

Reklama

aktualizováno •

„Může mi to zkomplikovat život,“ reagoval ředitel VZP Zdeněk Kabátek na zjištění serveru iRozhlas.cz.

Článek

Hned na začátku ledna si nechal píchnout vakcínu ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. V tu dobu měl přitom vakcínu ještě málokdo, dostávala se tehdy teprve ke zdravotníkům, kteří jsou v přímém kontaktu s lidmi s covidem.

„Normálně jsem přišel do očkovacího centra a nechal jsem se naočkovat, to je celé,“ uvedl pro iRozhlas.cz. Vakcínu dostal v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

„Nechal jsem se očkovat, protože ve své pozici jednám s řediteli nemocnic, se zaměstnanci, s lékaři… Potkávám se na denním pořádku se zdravotníky, takže to byla moje reakce na to, že jsem chtěl chránit svoje okolí. V současném kontextu je ale asi bezpředmětné, abych něco takového říkal,“ vysvětloval okolnosti.

Mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová nechtěla informaci komentovat. „Je to nepotvrzená informace, my to teprve zjišťujeme, tak se mě neptejte, jak je možné, že se to stalo. Nevím, kdo to kde šíří. Pokud vám to pan Kabátek potvrdil, tak já o tom zatím nic nevím,“ odpověděla na dotaz.

Šéf VZP, který obhájil svou pozici na konci minulého roku, ale vše pro iRozhlas.cz sám přiznal. „Uvědomuji si, že to asi zveřejníte. Může mi to zkomplikovat život, ale chci s vámi jednat na rovinu,“ prohlásil. Víc téma nechtěl komentovat.

Správní rada: Budeme chtít vysvětlení

Ředitele VZP jmenuje i odvolává Správní rady VZP. Její předsedkyně Věra Adámková (ANO) v reakci pro Seznam Zprávy uvedla, že se tím budou zabývat. „Na Správní radě to budeme určitě chtít řešit a požadovat po panu Kabátkovi vysvětlení,“ uvedla poslankyně.

Správní rada VZP potvrdila Kabátka znovu šéfem největší tuzemské zdravotní pojišťovny loni v listopadu. Získal 21 z 26 hlasů. Místo ředitele VZP zastává od roku 2012.

VZP má aktuálně 5,9 milionu klientů a hospodaří s více než 200 miliardami korun ročně.

Každý měsíc Kabátek inkasuje částku 225 tisíc korun. A jednou ročně mu navíc správní rada schvaluje odměnu. Ta může být až do výše šesti měsíčních platů, tedy až 1,35 milionu korun hrubého.

Vakcíny mimo pravidla

Seznam Zprávy v minulých dnech upozornily na obdobný případ, kdy se nechala očkovat náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová, a to i společně s manželem. Ministr Jan Blatný ji za to v úterý odvolal.

Očkování Šteflových proběhlo ve Státním zdravotním ústavu v Praze, kde se podle zjištění Seznam Zpráv z minulého týdne mohli očkovat proti covidu-19 zaměstnanci i jejich příbuzní. Podle Blatného tak došlo k porušení pokynů a toto pochybení stálo ředitele ústavu Pavla Březovského místo. „Musím přijmout politickou odpovědnost. Bohužel to tak je,“ napsal serveru Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované