Hlavní obsah

Ochrana blízkých, pak diagnóza. Ředitel VZP ustál přednostní očkování

Foto: ČTK, ČTK

Šéf VZP se nechal přednostně naočkovat.

Reklama

aktualizováno •

Třicetičlenná správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny se zastala ředitele Zdeňka Kabátka. Konstatovala, že neporušil žádné předpisy, i když se nechal přednostně naočkovat proti covidu-19.

Článek

Správní rada VZP podpořila ředitele největší tuzemské zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka.

Ten se ocitl pod tlakem, když se minulý týden objevila informace, že se nechal přednostně očkovat proti covidu-19 v pražské vinohradské nemocnici.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) ho poté vyzval, aby z toho vyvodil důsledky. Jenže Kabátek rezignovat odmítl.

Očkovat se šéf VZP nechal 5. ledna. A na pondělním jednání správní rady Zdeněk Kabátek podle informací Seznam Zpráv uvedl, že jeho jednání nebylo správné, i když dal na doporučení lékaře. Původně – když o jeho očkování prvně informovala média – tvrdil, že se nechal naočkovat, protože se potkává denně se zdravotníky, takže chtěl chránit své okolí.

Správní rada se však nakonec usnesla, že žádné právní předpisy neporušil, a tak ho nakonec ve funkci podržela.

„Očkování bylo na doporučení lékaře kvůli nějaké diagnóze,“ uvedla předsedkyně správní rady VZP a poslankyně ANO Věra Adámková. „Komunikace měla být lepší a myslím si, že bychom se z toho měli poučit,“ doplnila.

Ředitel VZP řekl, že se nechal očkovat 5. ledna před tím, než byla platná očkovací vládní strategie. Doplnil, že nikoho nepředbíhal. Nechtěl však vysvětlit, na koho se ve vinohradské nemocnici obrátil, aby očkování dostal.

Podle ředitele této fakultní nemocnice Petra Arenbergera chybí Kabátkovo jméno v rezervačním systému.

Při hlasování podrželi ředitele VZP všichni přítomní členové správní rady. Zdržela se zástupkyně KSČM Soňa Marková.

„Pan ředitel skutečně neporušil žádný platný předpis, ale určitě mravní rovina směrem k veřejnosti tady je, protože lidé mimo stanovenou strategii k vakcíně v tuto chvíli přístup většinou nemají a také by se chtěli očkovat co nejdříve,“ uvedla Marková.

Kvůli přednostnímu očkování desítek zaměstnanců a jejich příbuzných ve Státním zdravotním ústavu už dříve přišel o místo tamní ředitel Pavel Březovský. Ministr Blatný následně odvolal také svoji náměstkyni Alenu Šteflovou, která byla se svým manželem jednou z těch, kdo vakcínu proti covidu-19 ve Státním zdravotním ústavu dostali.

Před několika dny navíc skončil také ředitel nemocnice v Českém Krumlově Jindřich Florián. Ten řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že si nechal vytvořit takzvané „depo“. V něm bylo zhruba 200 příbuzných a známých zaměstnanců nemocnice. Zhruba třicet z nich bylo naočkováno předem.

Galerie: Kdo už je v Česku naočkovaný díky postavení nebo konexím:

+8

Reklama

Doporučované